Zdravje > Fitnes
331 ogledov

Nogomet in njegov vpliv na kosti

Nogomet
Nogomet pozitivno spodbuja rast kosti pri najstnikih, ugotavlja nova raziskava strokovnjakov z Univerze Exeter iz Velike Britanije, ki jo navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Raziskava je pokazala, da je treniranje nogometa v primerjavi s treniranjem drugih športov, kot so denimo kolesarjenje ali plavanje, povezano z večjim povečanjem kostne mase.

Strokovnjaki, ki jih je vodil Dimitris Vlachopoulos, so v raziskavi opazovali 116 mladostnikov starih od 12 do 14 let, ki so bili podvrženi različnim testom za merjenje rasti kosti in kostne gostote.

Adolescenca je namreč pomembno obdobje za rast kosti. Če se kosti v teh letih ne razvijajo pravilno, bo gostota kosti pri odraslem človeku manjša in tako izpostavljena višjemu tveganju za zlome.

Nasvet strokovnjakov, ki so sodelovali pri raziskavi je, naj poskrbijo za večjo gostoto kosti tudi tisti, ki se ne ukvarjajo z nogometom. To pa na način, da v svoje treninge umestijo tudi dvigovanje uteži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.