Zdravje > Fitnes
10757 ogledov

Oblikovanje telesa z ajurvedo: Prvi teden na robu obupa

ajurveda Anže Petkovšek
Skozi trnje do zvezd … S tem se tolažim.

Začetek ajurvedske terapije, tako imenovane Panchakarma, ni mačji kašelj. Tukaj ne gre za žvečenje koreninice, ovohavanje eteričnih olj in brundanje manter.

Panchakarma je razstrupljevalna metoda, s katero so si modreci in jogiji podaljševali življenje, da bi dosegli najvišji cilj  – razsvetljenje. Moje razsvetljenje po prvem tednu te metode je bilo, da je odrekanje boleče … Dobesedno.

Toksini zavirajo izgubljanje kilogramov

Po 8-stopenjskem pregledu, ki je razkril trenutno stanje mojih doš, več o tem si lahko preberete TUKAJ, mi je specialistka ajurvedske medicine Sandra Komasz iz Ayurganica, tradicionalnega ajurvedskega centra zdravja v Ljubljani, pripravila individualen načrt za razstrupljevanje telesa. 

"Toksini, nabrani v telesu zavirajo izgubljanje kilogramov. Zato je treba telo očistiti z ajurvedskim postopkom Panchakarma. Kopičenje maščobe je posledica povečane kaphe v telesu in nizkega prebavnega ognja – agnija, predvsem v maščobnem tkivu. Najpogosteje se maščoba kopiči okoli trebuha oziroma okoli bokov," pravi Komasz.

Med 14-dnevno Panchakarmo je treba slediti strogemu jedilniku, pet dni zapored je treba na tešče spiti tudi ghi. "Ghi je prečiščeno maslo, kjer s posebnim postopkom segrevanja odstranimo določene "slabe maščobe". Je osnova za vezavo maščobotopnih toksinov v telesu. Ghiju med čiščenjem dodajamo različna zelišča, odvisno od vrste toksinov in povečanih doš."

ajurveda | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Med razstrupljanjem je prepovedano uživati mrzlo hrano, meso, mlečne izdelke, beli sladkor, alkohol, rekreacijske droge in tudi kofein. Piti je dovoljeno le vročo ali toplo vodo. "Pri Panchakarmi priporočamo monodieto s posebno ajurvedsko jedjo »kitchari«, ki je zmes basmati riža in moong dhala (posebne rumene oluščene leče). Monodieto priporočamo zato, da dodatno ne obremenjujemo prebavnega trakta med samim čiščenjem, saj je prebavni trakt že tako obremenjen s prebavo toksinov, ki prehajajo iz drugih tkiv v gastrointestinalni sistem. Kitchari je lahko prebavljiv in ne ovira očiščevalnega postopka," razlaga strokovnjakinja.

Nisem verjela, da je to mogoče

Za večino ljudi, ki si jutra ne znajo predstaviti kave, je razstrupljanje velik udarec. In to ne le za njihovo psiho, ampak tudi telo. Hudi glavoboli so v mojem primeru trajali tri dni, razdraženost, neopisljiva utrujenost in bolečine v križu pa kar ves teden. Takšnega odziva telesa na razstrupljanje nisem pričakovala, pa tudi verjela ne bi, da je to mogoče, če tega ne bi izkusila na svojem telesu. Med prvim tednom sem se tako večkrat vprašala, ali mi je tega res treba in iskala izgovore, za prekinitev terapije. Komasz pravi, da je stokanja strank vajena, a da so na koncu vsi hvaležni, da so zdržali. "Razne težave ob čiščenju se pojavijo prvi teden kot »odtegnitveni sindrom« od kave in različne prehrane, ki nam je škodovala in vplivala na naše slabo počutje. Telo izloča različne toksine, pojavi se glavobol, bolečine v mišicah, križu in utrujenost," pravi naša sogovornica. 

dieta Zdravje 39-letnica in diete: Tehtnica se mi zlobno reži v obraz

Ker pa ne gre le za razstrupljanje telesa, ampak tudi misli – konec koncev ajurveda človeka obravnava holistično – se je med Panchakarmo treba izogibati tudi stresu, pretiranemu športnemu udejstvovanju, spolnim odnosom in stvarem, ki nas vznemirjajo.  "Dnevna rutina je neobhodna, če pričakujemo pozitivne spremembe na našem telesu, umu in zavesti. Rutina pomaga vzdrževati ravnotežje telesa, uma in duha. Regulira biološko uro posameznika, vzdržuje dobro prebavo, absorpcijo in asimilacijo hranil in ustvarja dobro samopodobo, disciplino, mir, srečo in dolgost življenja," pravi Komasz.  ajurveda Zdravje Oblikovanje telesa: Po 8-stopenjskem pregledu sledil šok

ajurveda | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prvi teden zahteva tudi veliko časa. Ajurvedski center je bilo treba obiskati vsako jutro, ves teden, saj je treba na tešče spiti ghi, v mojem primeru pa sem Sandro obiskala še dvakrat popoldne. Ker se toksini iz telesa ne izločajo le z urinom, ampak tudi preko kože, je del rastrupljevalne metode namreč tudi ajurvedska masaža, ki ji sledi 15-minutni obisk savne. Teden se je končal s virechano, postopkom odvajanja z napitkom, ki ga opraviš doma. 

Bo trpljenja drug teden res konec in kaj bo pokazal merilni trak?
 

Komentarjev 1
  • mph 14:54 31.marec 2018.

    Kalorije zavirajo izgubljanje kilogramov. :-) Ostalo še nisem uspel prebrat. :-)