Zdravje > Fitnes
6150 ogledov

Obsežna študija: Tako boste zmanjšali tveganje za kar devet vrst raka

Rak na pljučih Profimedias
Nova študija vključuje rezultate, ki so jih zbrali strokovnjaki s Švedske s spremljanjem več kot milijona moških, ki so bili povprečno stari 33 let.

Moški, ki tečejo, plavajo ali kolesarijo, lahko zmanjšajo tveganje za devet vrst raka, ugotavlja nova študija objavljena v priznani strokovni reviji British Journal of Sports Medicine.

Raziskovalci so ugotovili, da je pri moških z dobro kardiorespiratorno kondicijo - ta pomeni sposobnost srca in pljuč, da med aktivnostjo zagotavljata mišicam dovolj kisika - veliko manjša verjetnost, da bodo zboleli za rakom glave in vratu, želodca, trebušne slinavke, jeter, črevesja, danke, ledvic, pljuč in požiralnika.

Nova študija vključuje rezultate, ki so jih zbrali strokovnjaki s Švedske s spremljanjem več kot milijona moških, ki so bili povprečno stari 33 let. Udeleženci so služili vojaški rok na Švedskem med letoma 1968 in 2005.

Opravili številne teste

Na začetku nabora so pri teh moških opravili več testov, izmerili so jim višino, težo, krvni tlak, mišično moč in kardiorespiratorno sposobnost. V obdobju spremljanja jih je približno 84.000 zbolelo za rakom.

Raziskovalci so ugotovili, da imajo moški z višjo stopnjo kardiorespiratorne sposobnosti v primerjavi s tistimi z nizko, 19 odstotkov manj možnosti za razvoj raka glave in vratu. 39 odstotkov manjša je bila verjetnost, da zbolijo za rakom na požiralniku, 21 odstotkov manjša, da zbolijo za rakom na trebuhu, 40 odstotkov manjša, da dobijo raka na pljučih, 18, da dobijo raka na črevesju, in pet odstotkov manjša verjetnost, da zbolijo za rakom na danki. Prav tako je obstajala kar 42 odstotkov manjša verjetnost, da zbolijo za pljučnim rakom, 20 odstotkov manjša, da zbolijo za rakom na ledvicah in 12 odstotkov za rakom trebušne slinavke.

Raziskovalci so ugotovili, da je večja kardiorespiratorna sposobnost povezana z rahlim (7 odstotkov) povečanim tveganjem za raka prostate in 31 odstotkov večje tveganje za kožnega raka. Po mnenju raziskovalcev bi bi stopnjo kožnega raka lahko pojasnili z "večjo izpostavljenostjo UV sevanju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • miro8 10:19 25.avgust 2023.

    Ojoj novinarčki. Kakšen pa je rak na trebuhu ?