Zdravje > Fitnes
1721 ogledov

Nega proti celulitu učinkovita, a za nekatere lahko nevarna

Ženska pije čas Profimedias
Tudi borba s celulitom se razlikuje glede na starost in telo ženske, opozarja zdravstveni in kozmetični tehnik v solkanski Hiši lepote Merci Polona Vegelj.

“Razlike pri oblikovanju telesa tridesetletnice ali ženske, ki prehaja v menopavzo so tudi v metabolizmu. Ta je pri mladem človeku zelo pospešen,” opisuje Polona.

Dodaja, da so razlike tudi v življenjskem ritmu, mladi ljudje so bolj energični, hitreje opravljajo celo vsakdanja opravila.

“Ker se naš metabolizem v menopavzi in tudi po štiridesetem letu upočasni, naš življenjski slog pa ostaja enak, se kilogrami kopičijo,” opisuje. Vnos prehrane ostaja enak, čeprav je potrebujemo manj: “Telo pridobiva enako hrane kot pri tridesetem letu, v resnici pa je potrebuje polovico manj,” opozarja.

Vaje so manj intenzivne

Tudi pri vajah je tako. Tudi če bomo izvajale iste vaje, kot smo jih pri tridesetem letu, rezultati ne bodo več takšni. “Kljub temu, da opravljamo iste vaje, so te v višjih letih opravljene manj intenzivno, v nekoliko počasnejšem ritmu, ker naše telo ne zmore več,” pojasnjujejo Polona.

Zato imajo mnoge ženske v kasnejših letih težave s težo. Polona opaža, da imajo morda celo večje težave tista dekleta, ki jim v mladosti ni bilo potrebno posebej skrbeti za postavo.

Za nekatere celo škodljive

“Pri anticelulitnih negah je zelo pomembno, da ženske v salonu ni sram vprašati, kar jih zanima. Nobeno vprašanje ni neumno,” pravi Polona. Kozmetičarka bi morala biti po njenih besedah pripravljena odgovoriti na vsa vprašanja.

Polona Vegelj | Avtor: O. A. O. A.
Morske linije so denimo po njenih izkušnjah zelo dobre za odpravo celulita, sama se poslužuje thalasso linije, ki vsebuje številne serume in ekstrakte ter kremno blato obogateno z rdečimi algami in ekstraktom rjavih alg. "Zaradi vsebnosti oligo-elementov, polisaharidov, vitamina C, B-karotena, kalcija in proteinov ima izjemno hranljivo in tonično delovanje," pravi Polona in opozarja, da te nege niso primerne za tiste, ki imajo težave s ščitnico, saj vsebujejo jod.

Anticelulitne nege z izmenično hladilno - grelnimi učinki so po njenih izkušnjah tudi zelo učinkovite, saj pospešeujejo metabolizem ter povečujejo prekrvavitev podkožja, kar ima dobrodejne učinke v boju s celulitom, “ampak so absolutno neprimerne za tiste, ki imajo težave s krčnimi žilami.” Pri njih se je torej treba grelnih terapij izogibati. Zato se pri njih uporabljajo sestavine, ki delujejo lipolitično "topijo maščobo", odvajajo vodo in toksine v medceličnem okolju in sestavine, ki dajejo moč žilnim stenam.

“Na ta način se bomo bolj dolgoročno izognili celulitu v primeru ohlapnega ožilja,” še dodaja Polona.

Vsak salon, ki ima v ponudbi samo eno anticelulitno nego za vse ženske, po njeni oceni ni dobro pripravljen salon: “Ker so lahko nekateri izdelki in aparature kljub pozitivnemu rezultatu, neprimerni oziroma  za nekatere osebe tudi škodljivi.”

plaža Pravi odgovor Zdravje Zato so moški brez celulita spanje ženska postelja Oblikovanje telesa Zdravje Oblikovanje telesa: Tako je spanje povezano s hujšanjem celulit, masaza Za ženske Zdravje Oblikovanje telesa: Se celulita lahko res znebimo? Hujšanje Izziv Zdravje Oblikovanje telesa: "Pri meni je obveljalo pravilo, da se počasi daleč pride"