Zdravje > Fitnes
5969 ogledov

Zato so moški brez celulita

plaža
1/3
Vsi ste že slišali hudomušen odgovor na vprašanje, zakaj moški nimajo celulita. Pa poznate pravi odgovor? Sploh veste, kaj je celulit?

"Celulit je motnja, ki opozarja, da krvni in limfni sistem ne delujeta pravilno," pojasnjuje zdravstveni in kozmetični tehnik v solkanski Hiši lepote Mreci Polona Vegelj.

Pravi, da se vzrok njegovega nastanka v večini kaže v kopičenju maščobnih celic, pri ženskah je za to glavni krivec hormon estrogen. Drugi vzrok je po njenih navedbah ta, da pri ženskah potekajo kolagenska vlakna pravokotno na kožo, kar ima velik pomen pri raztezanju kože v nosečnosti. Ta vlakna potekajo pri moških diagonalno. Zato pritiskajo maščobo navzdol in naredijo gladko kožo: "In pri njih ni celulit nikoli viden."

Pojasnjuje, da pri ženskah ta vlakna ne zdržijo pritiska: "Zaradi skladiščenja teh maščobnih celic, se vlakna zaradi teže sesedejo in kopičijo v vozle." S tem se po njenih besedah prekine celotna izmenjava snovi preko kapilar, odvečnih nečistoč, medcelične tekočine, zaradi tega pa nastane polno toksinov.

"Celice v tkivih se pred tem nečistim okoljem zaščitijo s fibroznimi vlakni, tako pa nastane fibrozni celulit. V večini primerov ga potem zalije še voda, zato so ti vozli očem nevidni, na otip pa jih čutimo," opisuje Polona.

Gre za podkožno maščobo

“Ko govorimo o maščobi pri celulitu, se ne misli na telesno maščobo, ki jo lahko izgubimo s hujšanjem, ampak govorimo o podkožni maščobi,” opozarja Polona.

Zaradi tega imajo viden celulit tudi tudi ženske, ki so suhice in ne potrebujejo hujšanja. Ta celulit je po njenih izkušnjah zelo težko odpraviti s telesno vadbo, saj gre za podkožno maščobo, ki se nahaja v eni plasti kože, ki ji rečemo ustnica.

“Z redno vadbo povečamo mišično maso, zmanjšamo odstotek maščobe v telesu, ne odpravimo pa celulita, ki se nahaja v teh podkožnih žepkih in ga zato na tak način ne moremo odpraviti,” dodaja.

Vse o oblikovanju telesa

Na Žurnalu24 smo začeli z izzivom ženskega oblikovanja telesa, v katerem tri novinarke v različnih starostnih obdobjih in okoliščinah objektivno pišejo o dolgoročnem oblikovanju telesa. Več o izzivu si lahko preberete v spodnjem članku.

Maščoba Tri zgodbe Zdravje Objektivno raziskovanje o oblikovanju ženskega telesa

Prva novinarka je 34-letna mati dveh otrok, ki je zaradi hitrega načina živlejnja pozabila na svoje telo. Njene prve objave tukaj:

Hujšanje Izziv Zdravje 34-letna mati dveh malčkov nad celulit David Bratina Prehrana Zdravje Prehrana: O oblikovanju telesa, ki zdrži vse življenje spanje ženska postelja Oblikovanje telesa Zdravje Oblikovanje telesa: Tako je spanje povezano s hujšanjem

Druga dama je 39-letnica, ki ima težave s sedečim načinom življenja. Njena prva objava je tukaj: 

dieta Zdravje 39-letnica in diete: Tehtnica se mi zlobno reži v obraz

Tretja dama je 51-letna mati, ki ima težave predvsem zaradi hormonskih sprememb. Njene prve objave so tukaj: 

Rehamed Izziv Zdravje Oblikovanje telesa: Ker že voham pomlad in seveda, ta nesrečni emšo Rehamed Maščobe v telesu Zdravje Oblikovanje telesa: Takšnih rezultatov nisem pričakovala in tehtnica ne pove vsega