Zdravje > Fitnes
3027 ogledov

Poskrbi za izločanje rastnega hormona, ki stimulira rast mišic

Fitnes Profimedias
Osebnega trenerja smo vprašali, kakšno vlogo ima pomanjkanje spanca pri treningih in oblikovanju postave ...

"Pomankanje spanca bomo v prvi vrsti občutili naslednje jutro kot utrujenost, poleg tega se naše mišice ne bodo zadostno regenerirale, kar se bo poznalo tudi pri naslednjem treningu," pojasnjuje osebni trener Mitja Doljak.  

Opisuje, da imamo pri spanju dve glavni stanji spanca. Prvi je REM (rapid eye movement), ki predstavlja krajši delež spanca in zagotavlja energijo možganom za čas budnega stanja. Drugi je ne-REM spanec ali globoki spanec, ki je nujno potreben za mišično obnovo in regeneracijo telesa: "V tej fazi krvni pritisk upade, dihanje postane počasnejše in globje. Krvne zaloge so tu namenjene predvsem dostavi dodatnih zalog kisika in nutrientov, ki omogočajo celjenje ter rast mišic in tkiv."

Včasih se pripeti, da nam zmanjka časa za trening in ga nato opravimo na račun spanja. Osebnega trenetja smo povprašali, ali je pametneje spati osem ur in opustiti trening, ali spimo raje le sedem ur in opravimo trening ...

Doljak bi v tem primeru predlagal izbiro treninga, "vendar če je le možno zjutraj, saj nam trening pozno zvečer lahko zamakne spanec pozno v noč, saj s treningom dodobra prebudimo telo." Dodaja, da naj bi spanec trajal med sedem in devet ur: "Z neaktivnostjo bomo dolgoročno telesu povzročili več skrbi kot če bo na račun treninga kakšna noč v tednu uro krajša kot navadno."

fitnes, deadlift | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomanjkanje spanca je lahko povezano z neuspešnim hujšanjem

Doljak opozarja, da je lahko pomanjkanje spanca povezano tudi z neuspelim hujšanjem ali prizadevanji za oblikovanje telesa.

Pomankajne spanca telesu ne omogoči zadostne regeneracije in procesov, ki smo jih prej omenili. Poleg tega se v fazi spanja dogaja še en pomemben proces, ki ga prej nismo omenili in sicer izločanje rastnega hormona, ki stimulira rast in obnovo mišic in tkiv.

Mitja Doljak, osebni trener

Pomanjkanje spanca povzroči po njegovih navedbah znatno zmanjšanje le tega, kar posledično pomeni upad mišične mase in s tem slabšo sposobnost vadbe, "posledično seveda tudi upočasnjeno hujšanje pri ljudeh, ki si tega želijo."