Zdravje > Fitnes
1059 ogledov

V čem se bodypump razlikuje od drugih vadb

Bodypump Les Mills
Bodypump se od ostalih skupinskih treningov razlikuje predvsem v tem, da je predkoreografiran. To pomeni, da je, za razliko od ostalih vadb, katere vaditelji sestavijo sami, na podlagi svojega znanja, Bodypump sestavljen s strani strokovnjakov, ki izberejo vaje, jih sestavijo v koreografijo in ji dodajo glasbo.

“Bodypump predstavlja trening z utežmi, ki krepi celo telo. Zaradi tako imenovanega učinka ponovitev, ko se mišične skupine izpostavi velikemu številu ponovitev s srednje težkimi utežmi, Bodypump svojemu uporabniku omogoča hitro in učinkovito pot za krepitev in oblikovanje telesa,” opisuje Nina Zajc Vidmar z Les Mills.

Trening se izvaja v skupini, pod nadzorom strokovno usposobljenih inštruktorjev in z uporabo po teži nastavljivih uteži: “Tako lahko vsak posameznik težo bremena, za posamezno mišično skupino, prilagodi svoji trenutni fizični pripravljenosti. V 55-minutni vadbi se skozi najučinkovitejše vaje fitnesa, kot so počepi, potiski, dvigi in upogibi povečuje vzdržljivost vseh glavnih mišičnih skupin v telesu.”

Bodypump | Avtor: Les Mills Les Mills
Poleg estetskih rezultatov, kot so povečana povečana izguba telesne maščobe ter oblikovanje in toniziranje mišic, redni trening Bodypump-a po njenih besedah pozitivno vpliva na povečano vzdržljivost v moči in povečano stabilizacijo sklepov, izboljšuje splošno telesno pripravljenost in vpliva na povečano gostoto kostnega tkiva.           

Želel je privabiti tudi moške

Nastanek vadbe Bodypump sega natanko 25 let nazaj. Vadba je nastala pod okriljem podjetja Les Mills iz Nove Zelandije, ki že od leta 1968 aktivno vlaga v razvoj skupinskih in timskih treningov in ima poslanstvo ustvarjanja bolj fit planeta. “Želja direktorja omenjenega podjetja, Phillipa Millsa, da bi v dvorano za skupinske vadbe privabil tudi moške, je porodila idejo o skupinski vadbi z utežmi,” razlaga Nina.

Trening Bodypump se je po njenih besedah že v prvem letu od lansiranja razširil v preko sto fitnes centrov v Novi Zelandiji in kmalu prešel meje Avstralije, Amerike, Evrope in ostalega sveta. Trenutno je prisoten v preko sto državah in več kot 15.000 fitnes centrih širom sveta. “V Sloveniji je prisoten od leta 1997 in je na voljo v vseh večjih fitnes centrih po državi,” dodaja.

Pred izidom tudi testiranja

“Bodypump se od ostalih skupinskih treningov razlikuje predvsem v tem, da je predkoreografiran. To pomeni, da je, za razliko od ostalih vadb, katere vaditelji sestavijo sami, na podlagi svojega znanja, Bodypump sestavljen s strani strokovnjakov, ki skrbno izberejo vaje, jih sestavijo v koreografijo in ji dodajo udarno, energično in treningu primerno glasbo,” opisuje Nina.

Nova izdaja Bodypump treninga izide vsake tri mesece, pred izidom je testirana na testni skupini uporabnikov in prilagojena do točke, ko uporabniku zagotavlja varen in k rezultatom usmerjen trening. 

Za vse zdrave posameznike

“Vadba je namenjena praktično vsem zdravim posameznikom. Uteži na prvi pogled pritegnejo predvsem moške, statistika uporabnikov programa pa pravi, da polovica uporabnikov ženskega spola,” pojasnjuje Nina.

Začetni strah večine žensk, da bo trening uteži povzročil mišično rast, je po njenih izkušnjah popolnoma odveč: “Veliko število ponovitev, z razmeroma nizkimi težami, mišice le oblikuje in telo zaradi daljše izpostavljenosti obremenitvi, porablja povečano število kalorij, kar povzroča pospešeno kurjenje maščobe.” 

Bodypump | Avtor: Les Mills Les Mills
Vadba je po njenih besedah primerna tako za mlade, kot tudi za starejše odrasle osebe. Odlična je za začetnike, zaradi možnosti prilagoditve bremena. “Poleg tega je okrepitev celotnega telesa pomembna, ko se posameznik želi posvetiti tudi drugim oblikam treningov. Izjemne rezultate z Bodypumpom zaznavajo tudi vrhunski športniki, tako v moči kot tudi v vzdržljivosti,” dodaja.

Bodypumpa in vsakega treniga z utežmi pa naj se izogibajo mladoletne osebe, ki se še razvijajo in rastejo. Prav tako prvo srečanje z Bodypumpom ni priporočljivo za nosečnice in osebe z resnimi telesnimi poškodbami.

Bodypump se v Sloveniji izvaja v vseh večjih fitnes centrih. Bodypump in ostali Les Mills programi skupinskih in timskih treningov so prisotni v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Škofji Loki, Velenju, Slovenj Gradcu, Mozirju in Kopru.