Zdravje
49320 ogledov

"Hčerka že tri leta čaka, aprila bi morala biti na vrsti, zdaj pa ..."

Čakalnica
1/3
Profimedias
Tri leta hčerka naše bralke že čaka na ortodonta, aprila 2024 naj bi končno prišla na vrsto, a se bo ortodont poleti upokojil. Kaj bo z njeno hčerko, ji ne zna pojasniti nihče.

"Hči že tri leta čaka na prvi pregled pri ortodontu, na vrsti naj bi bila aprila 2024, zdaj pa sem izvedela, da gre ortodont v pokoj in da bo vrnil koncesijo. Nihče mi ne zna povedati, ali se bo morala hči še enkrat postaviti na konec vrste," nas je obvestila bralka.

Na zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pravijo, da morajo pogodbo s koncesionarjem, ki se upokoji, prekiniti.

"V primeru, ko se ortodont s koncesijo upokoji in zato koncesija, ki jo je podelilo Ministrstvo za zdravje, preneha, mora ZZZS s takim izvajalcem zaključiti pogodbo z dnem prenehanja koncesije. Če dejavnost preneha opravljati specialist ortodont, je praviloma podatek o tem, kdo bo prevzel njegovo dejavnost naveden v koncesijski pogodbi Ministrstva za zdravje, če gre za zasebnika. Če gre za zdravstveni dom, pa le-ta zagotovi novega ortodonta namesto prejšnjega in ta prevzame paciente," so nam povedali na ZZZS.

Določili bodo nekoga, bi bo prevzel paciente

Na ministrstvu za zdravje, ki je podelilo koncesijo, pravijo, da bodo določili nekoga, ki mora prevzeti paciente. Ministrstvo "v primeru prenehanja koncesijske pogodbe, če javni zdravstveni zavod ne more zagotavljati opravljanja koncesijske dejavnosti, do odločitve o novem koncesionarju določi začasnega prevzemnika koncesije med obstoječimi koncesionarji, vendar največ za dobo enega leta. Če drug koncesionar ne more začasno prevzeti koncesije, koncedent določi kot začasnega prevzemnika koncesije drugega izvajalca zdravstvene dejavnosti, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje te zdravstvene dejavnosti. Za čas prevzema koncesije na podlagi tega odstavka sklene koncedent z začasnim prevzemnikom koncesije pogodbo, s katero uredi začasno opravljanje koncesijske dejavnosti," so nam pojasnili.

Zdravstvenemu zavodu ali začasnemu prevzemniku koncesije koncesionar, ki preneha z delom, izroči vso zdravstveno dokumentacijo ter prevzame paciente, ki to želijo. "Začasni prevzemnik je (tudi na podlagi prejete dokumentacije) obvezen nadaljevati terapijo s pacienti, ki so začeli terapijo ali bili v čakalni vrsti pri prejšnjem koncesionarju," so še dodali na ministrstvu.

ortodont | Avtor: Profimedias Profimedias

Kako bi lahko ortodont prevzemnik, ki zelo verjetno ima že ima svoje paciente, po predvidenem urniku nadaljeval s terapijo pacientov, ki jih je prevzel, ni jasno. Če bi prevzel toliko pacientov, kot jih že ima, bi se morale čakalne dobe ob enakem obsegu dela podvojiti. Kaj se bo zgodilo v praksi, bomo poročali. 

Na ministrstvu niso pojasnili, kako se upošteva čakalna doba pri koncesionarju, ki je šel v pokoj, torej ali bi se hčerka naše bralke postavila pred tiste, ki pri prevzemniku čakajo manj kot je ona čakala pri ortodontu, ki se je upokojil.

"Ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vedno skuša storiti vse, kar je možno, da najde vsaj začasnega prevzemnika koncesije do objave javnega razpisa za podelitev nadomestne koncesije," so še dodali na ministrstvu.

Denar ni problem, a pri nas imajo skoraj vsi krive zobe

Na ZZZS poudarjajo, da denar ni problem. "Od lanskega leta dalje so s strani ZZZS vse opravljene storitve v ortodontiji količinsko neomejeno plačane, zato pri pogodbenih izvajalcih ni več nobenih omejitev v plačevanju programov s strani ZZZS. ZZZS na ta način prispeva k skrajševanju čakalnih dob v ortodontiji. Za financiranje te dejavnosti je bilo leta 2022 namenjenih iz zdravstvenega zavarovanja že 19,6 milijona evrov, kar je za 6,9 milijona evrov več kot leta 2014," so pojasnili.

"Ocenjujemo, da je razlog za dolge čakalne dobe v ortodontiji predvsem pomanjkanje zadostnega števila ortodontov v mreži javne zdravstvene službe glede na širok obseg pravic, nekritično napotovanje otrok na ortodontsko zdravljenje in visoka pričakovanja staršev, saj je že skoraj vsak otrok deležen ortodontske obravnave (okoli 90 odstotkov), medtem ko v evropskih državah ta delež znaša med 60 in 70 odstotkov," so nam povedali.

"Vsi mi pravijo, naj jo peljem na Hrvaško"

Naši bralki vsi svetujejo, naj hčer pelje k ortodontu na Hrvaško, saj gre lahko tam k popolnemu zasebniku, pa ji bo ZZZS povrnil stroške zdravljenja, če bi šla k zasebniku v Sloveniji, pa bi bila njena hči samoplačnica brez pravice do povračila stroškov.

"Ortodontsko zdravljenje se opravi na podlagi napotnice (gre torej za specialistične storitve), kar pomeni, da si lahko zavarovana oseba izbere specialista ortodonta kjerkoli v Sloveniji, na podlagi evropskega pravnega reda pa lahko z napotnico to storitev uveljavlja tudi v drugih državah članicah EU in zahteva povračilo stroškov. Povračilo stroškov se v tem primeru opravi v višini povprečne cene takšne storitve v Republiki Sloveniji," so nam povedali na ZZZS.

Te nelogičnosti, da greš lahko v tujino k zasebniku in dobiš povrnjene stroške, doma pa jih ne, na ministrstvu za zdravje niso komentirali.

Lani je ZZZS za ortodontske storitve v tujino nakazal že več kot štiristo tisoč evrov, leta 2020 (ko je bila sicer epidemija) pa manj kot sto tisoč. Leta 2019 so odobrili 94 prošenj za povračilo stroškov ortodontskega zdravljenja, lani pa že 599. Sorazmerno visok znesek pa je še vedno le dobra dva odstotka vsega denarja, ki se za ortodontsko zdravljenje porabi v Sloveniji. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Kmodri 18:19 13.julij 2023.

    V Sloveniji prideš najhitreje na vrsto za obdukcijo!

  • borut08 19:59 12.julij 2023.

    Jaz sem čakal skoraj 5 let,da so mi začeli pisati napotnice v SB.Celje-dializa za transplantacijo ledvice.Ko pa sem dočakal tako težko pričakovano presaditev so mi jo pa v UKC.LJ v škodo meni in v posmeh vseh donatorjev organov načrtno uničili ...prikaži več z neprimerno terapijo ter obravnavo.Vse to je zasluga politike oz.države in družbe,ker me tudi na ta način želi ustrahovati,izsiljevati,utišati ter uničiti in imeti v oblasti,ker sem preveč kritičen,glasen in iskren.Glej moj FB.Instagram Borut Zabret.

  • lojs 11:06 11.julij 2023.

    v javnem sektorju potekajo boji za priviligirance, ki bi še vedno kradli ... v zdravstvu se pač prodajajo drage naprave in tukaj je velik biznis oz. provizije ... s šolstvom se nihče več ne ukvarja, razen nekih dobrodelnih štoflc zbirateljev ...prikaži več ... jah ostalo je pa po mojem že pokradeno in sprivatizirano ... ima kdo namig, kje je še kaj ostalo ... razen občin seveda