Zdravje
3091 ogledov

IJS: Takšna je najnovejša napoved širjenja covid-19

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Profimedia Covid-19, Slovenija, Ljubljana
Hitrost cepljenja je približno 49 tisoč prvih odmerkov na teden oziroma 2,3 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 21 tisoč okuženih na teden oziroma en odstotkek prebivalstva.

Najnovejša prognoza širjenja covid-19 v Sloveniji, ki jo pripravlja Institut Jožef Stefan (IJS), kaže, da epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 14 dni. "Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi," pojasnjujejo pri IJS.

Novice: Zdaj je uradno: To je naslednik Milana Kreka - Milan Krek Covid-19 Slovenija Krek: Nič kaj lepega ni za napovedat, konec meseca lahko dosežemo kritično mejo

"Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov," opozarjajo raziskovalci. 

 | Avtor: IJS IJS

Če se ne bomo dovolj hitro cepili, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Ocenjeno efektivno reprodukcijsko število* je približno R_ef=1,41, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število** pa je približno R_lok=1,39. R je septembra narastel bistveno manj kot lansko leto, kar pomeni, da CPT pogoj deluje.
 

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec, na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,9 odstotka prebivalstva oziroma približno vsak 110.

 | Avtor:

Hitrost cepljenja je približno 49 tisoč prvih odmerkov na teden oziroma 2,3 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 21 tisoč okuženih na teden oziroma en odstotkek prebivalstva.

V oceni pozitivnih testov , bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb na IJS raziskovalci IJS predpostavljajo, da je lokalno reprodukcijsko število R=1,39 in da imamo 20 dnevno potrjenih uvoženih okužb (trenutna ocena).

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 6
  • Princess_Thompson 11:56 18.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • levidesnicar 20:24 17.september 2021.

    IJS so največji politični plačanci. Kako bodo tako natančno napovedovali, če ni radarja točno za to kako se oblak virusa giblje? Če pa primerjavo delajo s gripo in s tem posledično to prikrito tako in tako enačijo, potem pa lahko ...prikaži več na pretekla leta napovedujejo.

  • Ender3 19:37 17.september 2021.

    Ta IJS širi idiotizme, kako lahko napoveš epid.sliko, če v praksi niso sposobni opraviti več kot 6 tisoč PCR testov dnevno. Brez realnih številk, je vse znanstvena fantastika. Cizelj napovedi sodijo v dobeno vremenoslovcev in so, zelo natančni !