Zdravje
18393 ogledov

Z novimi prijemi v svojih krempljih držjo predvsem mlade fante

Športne stave
Znanje športnih navdušencev ne šteje več.

"Problematika kockanja, iger na srečo oz. nekemijskih odvisnosti, ki je s tem povezana, je v naši družbi zelo neozaveščena," ob pričetku akcije 100 dni brez hazarda, ki jo organizirajo v zavodu Etnika in Odprtem inštitutu za psihoterapijo iz Ljubljane pravi psihoterapevt, jungovski psihoanalitik Tine Papič. Akcijo pričenjajo ob začetku svetovnega nogometnega prvenstva, saj so prav športne stave zelo problematične zlasti med mladimi fanti. "Ob tej priložnosti se lahko preiskusijo zlasti tisti, ki zase ne vedo, ali imajo težave ali ne. Podobno kot pri alkoholizmu lahko ugotovijo, ali bodo zdržali 30 ali sto dni brez iger na srečo."

Igranje preko svojih zmožnosti

Raziskave tako pri nas kot v svetu kažejo, da je pri odrasli populaciji okoli 1,5 odstotka problematičnih in 0,5 odstotka patoloških igralcev iger na srečo. "Problematični igralci so tisti, ki igrajo preko svojih zmožnosti, t. j., stavijo več denarja, kot ga imajo na razpolago, medtem ko gre pri patoloških igralcih za nekemično odvisnost," razlaga Papič. "Šele sedaj se zavedamo, da so mehanizmi v možganih pri nekemični odvisnosti praktično enaki kot pri kemični. Povedano drugače, iz intervjujev s patološkimi igralci je razvidno, da jim ne gre več za to, ali bodo dobili denar, ampak za občutke, recimo vzhičenosti, ki jih spremljajo, ko dobijo ali izgubijo."

"V obdobju interneta je lahko interval med dvema stavama le nekaj sekund, v čemer je treba iskati razlog, zakaj danes predstavljajo takšno nevarnost za zasvojenost. Poleg tega stavnice iščejo produkte, ki jih razvijajo na način, ki ni več podoben športnim stavam, pri katerih je bilo znanje dobrodošlo. Matematika, ki stoji za njimi, temelji na naključju, z namenom, da bi igralniška industrija dosegla stabilne prihodke. Dobro pozna nevrološko-psihološke mehanizme in cilja na povečanje zasvojenosti

Marjan Ornik in Tine Papič

Opozarja na tragične zgodbe, ki smo jim priča tudi pri nas, ko odrasli izgubijo vse svoje premoženje. "Dostikrat se te reči končajo tudi s samomorom," opisuje Papič in opozarja, da je 0,5 odstotna prevalenca pri igrah na srečo enaka odvisnostim od drog, a je prezrta. "Državna strategija razvoja iger na srečo iz leta 2010 upošteva štirikrat nižje številke od dejanskih, ki so bile potrjene v več neodvisnih študijah pri nas in v tujini. Razlog gre verjetno iskati v tem, da imamo pri drogah na drugi strani ilegalen, tukaj pa čisto legalen svet igralništva z dobički in pobranimi davki."

"Patološki igralci so tisti, ki celotno svoje življenje prilagodijo igram na srečo, problamatični pa igrajo preko svojih zmožnosti."
Tine Papič

Zlasti ranljiva je populacija mladih, saj so študije pokazale, da je prevalenca patoloških in problematičnih igralcev pri njih praktično dvakrat višja kot v odrasli populaciji. Študija, ki jo je na vzorcu 727 mladih, starih povprečno 15 let, opravil zavod Etnika, je ugotovila, da je med mladimi kar 3,2 odstotka problematičnih igralcev, 8,3 odstotka pa jih je v območju tveganja za razvoj težav. "Raziskovali smo samo športne stave, ker ugotavljamo, da so le te glavni problem med mladimi," razlaga vodja Etnike Marjan Ornik. "Zanimal nas je delež zasvojenih, ne le razširjenost iger na srečo."

kovček denarja Slovenija Igre na srečo: Zakaj bi bilo pri nas drugače kot je na Hrvaškem

Igre na srečo  | Avtor: Printscreen Printscreen
Med zasvojenostjo z igrami na srečo in preostalimi odvisnostmi obstajajo določene korelacije oz. vzorci, po katerih lahko sklepamo, kdo bo postal odvisen in kdo ne, a področje ni povsem raziskano. "Govorimo o bio-psiho-socialnem modelu," razlaga Papič. "Zdi se, da obstaja neka biološko-psihološka predispozicija, kot je recimo impulzivnost, zaradi katere posamezniki prej zapadejo v odvisnost, po drugi strani pa so pomembne socialne komponente, npr. neurejene družinske razmere. Drugače je, če družina opazi, da ima otrok težave, kot če ne oz. s svojim vedenjem tovrstne vzorce še spodbuja."

"Hitrost, da nekdo postane zasvojen, bodisi od kemičnih ali nekemičnih substanc, je pri mladih veliko hitrejša kot pri odraslih.
Lilijana Rudolf

Sodelavka inštituta Lilijana Rudolf opozarja, da mnoge študije niti ne predpostavljajo, da imajo otroci dostop do iger na srečo, saj jih v raziskave sploh ne vključijo. "Ampak ga imajo, to smo pokazali v naši raziskavi," poudarja Rudolfova. "In ne le to, pri tej starosti je hitrost, kako nekdo postane zasvojen, bodisi od kemične substance ali nekemične vabe, veliko hitrejša kot pri odraslih ljudeh."

stave Slovenija Športne stave trčile ob državni svet

Opozarja, da bi bilo zaradi ranljivosti mladih potrebno prilagoditi tudi zakonodajo, zlasti zato, ker gre domnevati, da so danes številke o zasvojenosti pri mladih zaradi vedno večje dostopnosti pametnih naprav še višje. "Maili, ki jih dobivamo, se pričenjajo z 'obupana', najpogosteje kontaktirajo svojci, ki prvi zaznajo problem," razlaga Rudolfova. "Ko se oglasijo zasvojenci, so teksti zelo dramatični, pogosto pridejo tik pred tem, ko so nameravali delati samomor. Najhuje je, ko se začnemo pogovarjati o številkah, o tem, koliko so v resnici dolžni."

Brezplačna in anonimna akcija bo potekala na forumu spletne strani mladihazarder.si/si. Na spletno stran se lahko uporabniki prijavijo s psevdonimom in anonimiziranim elektronskim naslovom.

Na spletni strani lahko poiščejo tudi pomoč in svetovanje preko klepetalnice, elektronske pošte ali telefona, mogoče pa je opraviti tudi spletni test prepoznavanja zasvojenosti. Posebna aplikacija MH mobilna terapija ponuja nasvete zasvojenim in njihovim bližnjim, blokade spletnih strani s stavami in izjavo, s katero si lahko uporabnik prepove vstop v igralnice. Prav tako nudijo pomoč v obliki individualne psihoterapije in podporne skupine. "Stiske, ki jih nosijo ti ljudje, so res velike, sploh ker so ponavadi v njjih zelo osamljeni," opozarja Rudolfova.

Pri Etniki opozarjajo na vrzeli v zakonodaji, kjer ni dovolj dobro poskrbljeno za zaščito najmlajših. "Mlajši od 18 let se ne smejo udeleževati iger na srečo v casinojih in igralnih salonih, prav tako jim ni dovoljen vpis oz. odprtje računa na Športni loteriji," razlaga Ornik. "Nikjer pa ne piše, da mladi ne smejo plačevati stav na poštah, bencinskih servisih in gostinskih lokalih."

Slovenija 28.02.11, bwin, foto: printscreen Slovenija Bwin v Sloveniji še naprej ilegalno

Igralniška industrija je zelo agresivna, svoje je naredila tudi globalizacija s nešteto možnostmi, ki jih ponuja splet, mnogokrat pa deluje tudi na robu ali čez mejo legalnega. "Ne obstaja le svet legalnih stav, ampak tudi to, čemur pravimo prirejanje izidov, o čemer sicer zelo težko nekaj zares vemo, dokler zadeve ne pridejo na sodišče," opozarja Rudolfova. "To je industrija, ki deluje globalno, v kateri se velikanski dobički mnogokrat obračajo na račun brezposelnih in revnih."

"Leta 2015 je finančno ministrstvo predlagalo nov zakon, v katerega so bile vključene številne varovalke, med drugim tudi člen, da se mladim ne sme dovoljevati plačevanja stav na stavomatih, a se je v medresorski obravnavi vse skupaj ustavilo."

Marjan Ornik

Raziskava o zasvojenosti s športnimi stavami | Avtor: Etnika Etnika
Pri zavodu Etnika, kjer se sklicujejo na tuje raziskave, poudarjajo, da kar 30 do 70 odstotkov prihodkov igralnic prihaja s strani problematičnih oz. patoloških igralcev. "Če bi izločili te igralce, bi se profiti drastično znižali, kar ni v interesu koncesionarjev, ki si želijo čimvišje dobičke," razlaga Ornik. "V Sloveniji smo že v leta 2007 oz. 2008 zapolnili kapacitete, kar pomeni, da bi se z odpiranjem novih igralnic prihodki le prerazporedili, razen če ne ustvarjamo nove zasvojenosti."

Študije so po besedah Ornika pokazale, da so najbolj ogroženi mladi moški, migranti in za njimi revne skupine prebivalstva, ki v igrah na srečo iščejo uteho. Pomembna pa je tudi dinamika iger na srečo, ki se je v zadnjih letih drastično spremenila. "Ko sem bil sam mladostnik, je so bile športne stave enkrat na teden, interval se je od takrat drastično skrajšal," poudarja Ornik. "V obdobju interneta, ko je mogoče igrati vsak trenutek, je lahko interval med dvema stavama le nekaj sekund, v čemer je treba iskati razlog, zakaj danes predstavljajo takšno nevarnost." 

"Industrija športnih stav ustvarja produkte, ki s športom nimajo nobene zveze več. To je čista igra na srečo."

Tine Papič

Poleg tega stavnice iščejo produkte, ki jih razvijajo na tak način, da niso več podobne športnim stavma, kjer je znanje dobrodošlo, ampak igrajo zgolj na srečo. "Vidi se, da je zadaj industrija z matematičnim sistemom, ki povečuje dobičke tako, da izloča znanje in vse bolj temelji na naključju, da bi dosegla stabilne prihodke," poudarja Papič. "Dobro pozna nevrološko-psihološke mehanizme in cilja na povečanje zasvojenosti."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • NeAnonimni 15:46 14.junij 2018.

    Jo, kaj se splača kaj stavit za SP v rusiji?