Zdravje
13860 ogledov

Inšpektorji nad kršitelje na podlagi informacij s socialnih omrežij

Obvestilo o inšpekcijskem postopku Facebook
Lani so zdravstveni inšpektorji prijeli in obravnavali trikrat več prijav izogibanja cepljenju kot pretekla leta.

Uporabnike socialnih omrežij je razburilo obvestilo o uvedbi inšpekcijskega postopka zaradi suma izogibanja obveznemu cepljenju proti članici zaprte skupine na Facebooku. 

Iz objave na socialnem omrežju je razvidno, da je novomeški zdravstveni inšpektorat "prejel obvestilo o članih zaprte skupine na Facebooku" in "uvedel inšpekcijski postopek z namenom obravnave oseb, ki se izmikajo ali onemogočajo obvezno cepljenje"

Inšpektorat je dobil prijavo

Pri Zdravstvenem inšpektoratu, ki ga vodi Andreja Mojškrc, so na naše vprašanje, ali so inšpekcijski postopek pričeli na podlagi informacij, ki so jih pridobili na socialnih omrežjih, pojasnili, da so "postopek začeli po uradni dolžnosti na podlagi prejete prijave".

Vse prijave obravnavamo v skladu z zakonskimi določili. Inšpektor je v okviru svojih zakonitih pooblastil dolžan obravnavati vsako prijavo oziroma vsak primer, ki ga je ugotovil sam ali je bil o njem obveščen, kot v navedenem primeru.
Andreja Mojškrc, ZIRS 

"V postopku pridobivanja podatkov je bilo ugotovljeno, da niso izpolnjene obveznosti iz zakona o nalezljivih boleznih (ZNB)," je povedala Andreja Mojškrc z ZIRS-a in dodatno pojasnila, da je šlo v navedenem primeru za prvo prijavo, ki se je nanašala na informacije s socialnih omrežij.

Oslovski kašelj Za necepljene nižji otroški dodatek? Zdravje Za odklanjanje cepljenja do 1000 evrov kazni

Običajno postopek na podlagi prijave zdravnika

ZIRS sicer postopke praviloma začne na podlagi prijave zdravnika cepitelja. 

Število prijav in postopkov zaradi suma opustitve obveznega cepljenja je bilo sicer v preteklem letu kar trikrat višje kot v preteklih letih. Leta 2017 je inšpektorat namreč prejel 1236 prijav, medtem ko v preteklih letih v povprečju le okoli 400. 

"Po prejemu prijave inšpektor vodi postopek po določbah ZNB, Zakona o inšpekcijskem nadzoru (ZIN) in Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP)," pojasnjujejo pri inšpektoratu. Pri tem inšpektorat v določeni fazi postopka izreka tudi globe, ki se po višini sklicujejo glede na to, ali gre za kršitev ZNB (41,73 evrov) oziroma ZIN (500 evrov) ter denarne kazni, kot jih določa ZUP (do 200 evrov oz. do 1000 evrov).

zivljenje 20.4.2005, cepljenje, dojencek, medicinska sestra, Pediatricna klinika Slovenija Vsako leto manj cepljenih, globe do 1000 evrov

Različne višine glob za različne kršitve

Zaradi izmikanja oziroma onemogočanja cepljenja je predvidena globa v ZNB v znesku 41,73 evrov. V primerih neizvršitve odločbe ZIRS, s katero je bila osebi naložena vključitev v program obveznega cepljenja, je predvidena globa v ZIN v znesku 500 evrov. 

Če pa se osebe, ki ne opravijo obveznega cepljenja, ne odzovejo niti vabilu ZIRS, s katerim so vabljene na obravnavo in svoje odsotnosti tudi ne opravičijo, je predvidena denarna kazen v ZUP v višini do 200 evrov, v primeru neizvršitve odločbe v izvršilnem postopku pa do 1000 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 115
  • AntiLionHide 10:06 21.marec 2018.

    Seznam člankov skupine ni bil skrit, ampak je bil javen. Posledično je šlo za javno dostopne podatke. Kdo jim je kriv, da so mislili, da jih noben ne bo prijavil/preganjal zaradi svojih norosti. Sicer pa naj dr. Černičeva (ki je ...prikaži večje objavila ta post) sama plača kazni staršem, saj je na njihov račun in na njihovimi strahovi in neznanji zaslužila denar s prodajo svoje knjige (ki ni vredna papirja, na katerem je natisnjen, prodaja pa knjigo za slabih 40 EUR).

  • Rudman 09:08 14.marec 2018.

    Tukaj se vidi razlika med razgledanimi ljudmi in ovcicami. Ker se vidi, da ne berete navodil in verjamete kar vam drugi povedo. To je izredno zalostno. ce vam jaz recem nek strup je koristen, boste rekli da sem idiot. Ce ...prikaži več vam farmacija rece za isti strup, da je koristen boste pa ploskali. Ko boste toliko nastudirali cepiva, kot marsikatera mamica, se greste lahko nagovarjat, drugace bolje da ne komentirate. Se enkrat dobite orginalna navodila in si preberite stranske ucinke in ne sestavine.

  • Žurnalček 08:15 14.marec 2018.

    ALOINES & RUDMAN @ Človek bi od taki strokovnjakih ,kot sta vidva pričakoval , da razložita smrt 11 državljanov Srbije in ne samo razložita ampak z raziskavo utemeljita vajine trditve ali je res boljše 2 prizadeta al 11 mrtvih . Jaz tolk !