Zdravje > Intima
13765 ogledov

Devet stvari, ki jih (morda) niste vedeli o masturbaciji

Masturbacija
Objavljamo nekaj zanimivosti o samozadovoljevanju, ki jih najbrž niste vedeli.

Samozadovoljevanje ni več takšna tabu tema, kot je bila nekoč. Zadnje ankete in raziskave so dokazale, da se samozadovoljuje več kot 90 odstotkov žensk in še več moških. Zanimivo pa je, da naj bi masturbirale že ženske iz pradavnine, nekateri znani filozofi pa so masturbirali celo v javnosti. 

Kaj pomeni avtoerotizem?

Avtoerotizem je izraz, ki ga je leta 1899 skoval znan britanski seksolog Havelock Ellis in se nanaša na strast do lastne osebe in lastnega telesa.

Zmanjša tveganje za raka 

Masturbacijo je kot koristno za zdravje uradno spoznala tudi medicina. Sodeč po raziskavi strokovnjakov s Cancer Council Victoria iz Melbourna za 65 odstotkov zmanjša tveganje za raka na prostati.

Ženske so pozne  ...

Ženske odkrijejo umetnost samozadovoljevanja v povprečju kasneje kot moški. To je zato, ker so ženske genitalije težje za raziskovanje kot pri moških.

Napihljive lutke 

Eno od prvih napihljivih lutk je naročil Adolf Hitler. Naročil jo je danskemu zdravniku po imenu Olen Hannussen za njegove vojake. Morala je biti arijske rase, visoka, blond, s svetlimi očmi in svetlo poltjo. Sam Hitler pa ni imel časa, da bi jo preizkusil. Danes najdemo na tržišču zelo izpopolnjene lutke, za katere lahko odštejemo tudi več tisoč evrov.

Za depresivne

Angleški zdravnik Robert Burton je zelo zgodaj odkril pozitivne lastnosti samozadovoljevanja in jih uradno tudi objavil. Leta 1621 ga je v svoji knjigi Anatomija melanholije svetoval depresivnim ženskam.

Naravna praksa v javnosti

V nekaterih obdobjih je veljalo samozadovoljevanje za povsem naravno prakso. Filozof Diogenes Cinik, ki je živel v četrtem stoletju pred našim štetjem, je masturbiral celo v javnosti. Zanj je bila to fizična potreba, kot vsaka druga.

Kako ženske masturbirajo 

Ambiciozna študentka Shere Hite je leta 1976 anketirala tri tisoč Američank o tem, kako najraje masturbirajo in leta 1977 v knjigi objavila ugotovitve.  Ugotovila je šest glavnih skupin dejavnosti: 73 odstotkov žensk draži območje ščegetavčka in vulve z roko, leže na hrbtu, 5,5 odstotkov jih masturbira leže na trebuhu, 4 odstotke jih drgne ščegetavček ob mehak predmet, tri odstotke jih ritmično stiska stegna, dva odstotka izvajata masažo z vodo, le 1,5 odstotka vstavlja predmete v nožnico, okoli 11 odstotkov kombinira vse naštete metode.

Za ženske in moške 

Zdravnik Galen od Pergamon, ki je živel v drugem stoletju, je samozadovoljevanje svetoval tako ženskam kot moškim. Moškim jo je svetoval za regulacijo telesnih tekočin, ženskam pa pri reševanju živčnih motenj.

Pradavnina 

Zadovoljevale naj bi se že ženske v pradavnini. Leta 2005 so v jami Hohle Fels v Nemčiji našli falus iz kamna, ki je star okoli 28 tisoč let.

Sorodne novice