Zdravje > Intima
33681 ogledov

Diagnoza rak: Koliko spolnih partnerjev ste imeli v življenju?

Spolnost Profimedias
Raziskovalce presenetila razlika med spoloma.

Ljudje, ki so imeli v življenju deset ali več spolnih partnerjev, imajo več možnosti, da zbolijo za rakom, najnovejšo britansko raziskavo povzema Reuters. 

Ženske so še posebej na udaru. V primerjavi s tistimi, ki so v življenju imele enega spolnega partnerja ali ga sploh niso imele, je bilo to tveganje skoraj dvakrat večje, poročajo raziskovalci. Ti so svoje ugotovitve objavili v ugledni reviji  BMJ Sexual & Reproductive Health.

Razlika med spoloma jih je presenetila

Medtem ko je študijska skupina pričakovala povezavo med številom spolnih partnerjev in rakom, jih je razlika med spoloma precej presenetila. "Prejšnje raziskave so pokazale, da lahko določene spolno prenosljive bolezni (SPB) povzročijo več rakavih obolenj," je povedal soavtor študije Lee Smith z univerze Anglia Ruskin v Cambridgeu v Veliki Britaniji. "Zanimivo pri tem je, da je tveganje pri ženskah večje. To je lahko zato, ker je povezava med določenimi SPB in rakom pri ženskah močnejša."

ljudje ulica sprehod 200 različnih Zdravje HPV: Ti virusi ogrožajo tudi moške in tega se premalo zavedamo

Da bi si ogledali, kako število spolnih partnerjev vpliva na zdravje, je skupina raziskovalcev analizirala podatke reprezentativne nacionalne študije odraslih, starih 50 in več let. Osredotočili so se na podatke 5.722 moških in žensk, starih v povprečju 64 let. Te ljudi so v letih 2012–2013 prosili naj jim zaupajo, koliko različnih spolnih parnerjev so imeli v svojem življenju. Udeležence so še spraševali o zdravju in o življenjskih dogodkih, ki so tako ali drugače vplivali na njihovo vsakodnevno rutino. 

Med moškimi jih je 29 odstotkov poročalo o enem ali nobenem spolnem partnerju, prav tako 29 odstotkov jih je imela dva do štiri,  20 pet do devet, 22 odstotkov pa 10 ali več.

41 odstotkov vprašanih žensk je imelo v življenju enega ali nič spolnih partnerjev, 36 odstotkov jih je poročalo o dveh do štirih, 16 od pet do devet partnerjev. Osem odstotkov je imelo 10 ali več spolnih partnerjev v življenju. 

Ženske in moški z večjim številom partnerjev so ponavadi mlajši, neporočeni in pogosteje kadijo in pijejo alkohol. Raziskovalci ugotavljajo, da je pri isti skupini verjetneje, da je fizično aktivna.

Zdravje Rak materničnega vratu zaradi HPV: hudo zbolijo tiste, ki ne pridejo na teste

Ženske bolj na udaru

V primerjavi z ženskami, ki so poročale o enem partnerju ali nobenem, je bilo pri tistih, ki so poročale o desetih ali več,  91 odstotkov večja verjetnost, da so zbolele za rakom. Podobno je bilo pri moških, pri katerih je bilo to tveganje 64 odstotkov.

Poleg tega je bilo pri ženskah z več parnerji 64 odstotkov večja verjetnost, da so poročale o daljši, kronični bolezni. Povezave med srčnimi boleznimi in možgansko kapjo in številom spolnih partnerjev v študiji niso našli.

"Te ugotovitve je treba razlagati zelo previdno," je za Reuters dejal Konstantin Zakashanski, izredni profesor ginekološke onkologije na medicinski Mount Sinai v New Yorku. "Študija lahko samo pokaže na neko povezanost, ne dokazuje pa vzrokov, saj temelji samo na poročanju ljudi. Rezultati raziskave se lahko posledica še drugih področij življenjskega sloga, saj so tisti, ki so imeli več partnerjev, pogosteje kadili in pili," je dodal  Robert Edwards, profesor porodništva, ginekologije in reproduktivnih znanosti na Univerzi v Pittsburghu. Po njegovem "kajenje in uživanje alkohola" povečujeta tveganje za raka z nekaterimi spolno prenosljivimi boleznimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice