Zdravje > Intima
6254 ogledov

Zdravniki je kar pol življenja niso jemali resno

ginekolog Žurnal24 main
Simptomi v družbi predstavljajo velik tabu, o njih se ne govori...

Britanka Suzan Selçuk je trpela kar 16 let, preden so ji končno diagnosticirali endometriozo. Zdravniki je vse do takrat niso jemali resno, govorili so ji, da je šibka, ima nizek prag bolečine in da si vse skupaj samo domišlja.

Susan pravi, da se je ob vsaki menstruaciji počutila, kot bi jo nekdo v notranjosti rezal z britvico. Bolezen ji je povzročila še druge zdravstvene težave, poleg tega se je spopadala s hudo anksioznostjo, ki jo je pripeljala do depresije. Šele maja letos so ji končno diagnosticirali endometriozo in ob tem še z njo povezano adenomiozo 4. stopnje, kar pomeni vraščanje endometrijska tkiva v mišično plast maternice,

Endometrioza je stanje, pri katerem se tkivo, podobno sluznici maternice, pojavi ali razvije zunaj maternice, kar poleg bolečin povzroča tudi neplodnost. 

"Endometrioza je povsod, zaradi nje so zlepljeni moji jajčniki, zlepljeno je črevesje, je celo v moji maternici," je nekdanja kreativna direktorica povedala za britansko revijo The Sun. Trenutno okreva po operaciji, med katero so ji odstranili jajčnik. Če bi jo zdravniki skozi vsa ta leta jamali resno, se te težave, zaradi katerih je izgubila celo službo, ne bi dogajale, je dejala. 

Še trideset jih nima

28-letnico sedaj skrbi opozorilo zdravnikov, češ, da se belezni ne bo dalo pozdraviti, če se ne odloči za popolno histerektomijo - odstranitev maternice.  Poleg tega potrebuje hormonsko zdravljenje, kar povzroči prekinitev menstruacije. Zdravilo jo bo potisnilo v zgodnjo menopavzo, s čimer bi preprečili škodo, ki jo je njenemu telesu povzročila endometrioza. "Pa še 30 jih nimam," je dodala ob tem.  Resnično verjamem, da bi lahko, če bi me vzeli resno že prej, sprejela ukrepe , na primer z dieto, saj gre za vnetno bolezen," je dejala Suzan, ki je prepričana, da bi primerna zdravstvena oskrba in načrt preprečila napredovanje bolezni.

Pol življenja je niso jemali resno

"S tem bi preprečili napredovanje duševnih težav, ki so me spremljale večino mojega odraslega življenja," opozarja Britanka, ki s svojo zgodbo želi opozoriti na prepozno postavljanje diagnoz oziroma na dejstvo, da se o endometriozi še vedno premalo govori. Mnogi zdravniki je še vedno ne jemljejo resno, opozarja. "Pot do diagnoze v povprečju traja do deset let in do takrat je endometrioza v glavnem že napredovala. Pomanjkanje ozaveščenosti in spoštovanja do te bolezni je pomenilo, da me več kot polovico mojega življenja niso jemali resno, zaradi česar sem se počutlila zelo osamljeno," svoje težave opiše Suzan.

"Ko je bolezen napredovala, je prišlo tudi do hudih bolečin, kronične utrujenosti, težav s črevesjem, hrbtom. Tukaj so še globlje duševne težave in na splošno nizka kakovost življenja brez upanja za prihodnost."

Suzan zdaj poskuša narediti vse, da bi primogla k večji ozaveščenosti o tej izčrpavajoči in napačno razumljeni bolezni. Želi pomagati drugim dekletom in ženam, jih izobraziti in jim dopovedati, kako pomembna je pravilna in pravočasna diagnza. 

Boleča menstruacija | Avtor: Pro Pro
Ob tem si želi, da bi bolezen, ki prizadene vsako deseto žensko v Evropi, priznali tudi v delovnem okolju in da ženskam, ki trpijo zaradi tega in ne morejo dobiti prave podpore dolodajalcev, ne bi bilo nerodno. 

Suzan je bila sedem let ustvarjalna direktorica modne blagovne znamke, preden je bila zaradi slabega zdravja prisiljena zapustiti službo.  Zdaj poskuša dvigniti zavest o tem, da endometrioza ne bi smela biti razlog za izgubo službe, kar se dogaja mnogim. Poleg tega želi opozoriti na svojo izkušnjo, ko je tudi zdravniki niso jemali resno. "Le smejali so se, češ, skoraj vse ženske v času menstruacije čutijo bolečine."

V Sloveniji od leta 2016 deluje društvo Endozavest

Društvo so ustanovile ženske z endometriozo, ki želijo o tej izkušnji govoriti, s tem ozaveščati javnost ter si medsebojno pomagati.

Endometrioza Endometrioza Zdravje Endometrioza: Utrujenost najpogostejši simptom, vendar se o tem ne razpravlja

"Čas od pojava prvih simptomov do diagnoze povprečno traja osem let, kar se nam zdi nedopustno," je za nedavno za Žurnal24 dejala predsednica društva Branka Pestar Hajšek.  "Simptomi endometrioze se najpogosteje odražajo kot boleče menstruacije, boleči spolni odnosi, medenična bolečina in neplodnost," je dejala in dodala, da vsi ti  simptomi v družbi predstavljajo velik tabu in ker se o njih se ne govori, ženske svojih bolečin ne prepoznajo kot bolezensko stanje in velikokrat odlašajo z obiskom zdravnika.

Endometrioza | Avtor: Profimedias Profimedias

Priporočajo nam lekadol

"Simptome endometrioze kot bolezni same se ne jemlje resno, ženske prepogosto slišijo, da je vse v njihovih glavah in so kljub bolečinam, velikokrat napotene v psihiatrično obravnavo. V primeru bolečih menstruacij pogosto dobijo odgovor v smislu, da vsako boli, da je to del življenja žensk, priporočajo vzeti lekadol, da je to nekaj povsem običajnega, kar bo s porodom minilo, itd... Pri težavah z zanositvijo slišijo, da se preveč ubadajo s tem, niso sproščene," je dodala ena od ustanoviteljic društva, ki je opozorila, da se podcenjujoč odnos zdrvstvenega osebja do te bolezni dogaja tudi pri nas. 

"Ženske doživljajo podcenjevanje simptomov tudi s strani zdravstvenega osebja, ki simptome nemalokrat označijo za običajne, kljub temu, da ima endometrioza hude posledice na kakovost življenja žensk. Ženske ostanejo same s svojo bolečino, skrite pred družbo, saj le ta bolezni ne pozna in posledično tudi ne zna reagirati."

Utrujenost pogost sindrom

V nedavni švicarski raziskavi, v kateri je sodelovalo 1120 žensk iz Švice, Nemčije in Avstrije, je polovica teh žensk je imela diagnosticirano endometriozo. Švicarski znanstveniki so jim pripravili vprašalnik na temo kakovosti življenja, o zdravstvenem stanju, družinski diagnozi, življenjskem slogu in morebitnih duševnih motrnjah. Ob vsem so morale ženske oceniti pogostost pojavljanja utrujenosti in nespečnosti.

Na podlagi odgovorov so raziskovalci ugotovili, da se je več kot polovica žensk z endometriozo spopadala s simptomom pogoste utrujenosti, zaradi česar so tako utrujene, da jim niti spanec ne pomaga. Med ženskami brez endmetrioze se je s kronično utrujenostjo spopadala vsaka peta.

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.