Zdravje > Življenjski stil
16773 ogledov

Endometrioza: Utrujenost najpogostejši simptom, vendar se o tem ne razpravlja

Endometrioza Profimedias
Endometrioza - močne bolečine - utrujenost najpogostejši sindrom.

V raziskavi je sodelovalo 1120 žensk iz Švice, Nemčije in Avstrije, polovica teh žensk je imela diagnosticirano endometriozo. Švicarski znanstveniki so jim pripravili vprašalnik na temo kakovosti življenja, o zdravstvenem stanju, družinski diagnozi, življenjskem slogu in morebitnih duševnih motrnjah. Ob vsem so morale ženske oceniti pogostost pojavljanja utrujenosti in nespečnosti. 

Na podlagi odgovorov so raziskovalci ugotovili, da se je več kot polovica žensk z endometriozo spopadala s simptomom pogoste utrujenosti, zaradi česar so tako utrujene, da jim niti spanec ne pomaga. Med ženskami brez endmetrioze se je s kronično utrujenostjo spopadala vsaka peta. 

Endimetrioza Zdravje Boleča menstruacija je lahko znak bolezni

Vzrok je najverjetneje v tem, ker endometrioza povzroča poškodbe v telesu, ki aktivirajo imunski sistem, za katerega je bilo ugotovljeno, da ljudje postanejo bolj utrujeni, trdi študija.

Endometrioza - močne bolečine - utrujenost

Endometrioza je pojav tkiva s histološkimi in funkcionalnimi značilnostmi endometrija (sluznice maternice) zunaj maternične votline. Tako kot v maternici je tudi tkivo endometrioze podvrženo hormonskim spremembam, zato se tudi zunaj nje odebeli, odlušči, zakrvavi, vendar ne more odtekati, ker nima izhoda. To povzroča zarastline, izrastke, lezije, ciste in lokalna vnetja, ki lahko povzročajo močne bolečine. V primeru cist obstaja nevarnost, da te počijo in pride do razsoja celic po drugih organih.  

Spregledana bolezen Zdravje Pogostejša kot rak ali sladkorna bolezen, vendar se o njej še vedno ne govori

Ženske z endometriozo in utrujenostjo so imele še več kot sedemkrat večjo verjetnost za nespečnost, več kot štirikrat večjo verjetnost depresije, več kot dvakrat večjo verjetnost bolečin in več kot en in pol krat večjo verjetnost za stres pri delu, piše v raziskavi, objavljeni v britanski znanstveni reviji Human reproduction. 

O tem se pogosto ne razpravlja

Raziskava bi lahko pripomogla k boljšemu razumevanju zdravnikov, ki bi svojim pacientkam izboljšali življenje tako, da bi se neposredno lotili njihove utrujenosti.  Kot je pojasnila vodja raziskave profesorica Brigitte Leeners. "Čeprav je kronična utrujenost znana kot eden najbolj značilnih simptomov endometrioze, se o tem pogosto ne razpravlja, pa tudi raziskav na to temo je zelo malo. Verjamemo, da bi moralo zaradi izboljšanja kakovosti življenja postati odpravljanje utrujenosti rutinski del zdravstvene oskrbe teh žensk. Zdravniki naj preučijo in rešijo ta problem na način, da s svojimi pacientkami razpravljajo o najboljših načinih za obvladovanje in zdravljenje te bolezni," je opozorila profesorica. "

Znano je, da bolečine, nespečnost, poklicni stres in depresija prispevajo k utrujenosti. Te ugotovitve kažejo, da endometrioza vpliva na utrujenost, ki je neodvisna od drugih dejavnikov," je dejala znanstvenica. 

 

Druga študija ekipe profesorice Leeners  je še razkrila, da so ženske, ki so v otroštvu utrpele zlorabo ali so bile zanemarjane, pozneje bolj verjetno zbolele za endometriozo. 421 žensk z endometriozo so primerjali z enakim številom tistih, ki te bolezni nimajo. Kot povzema britanski Daily Mail, so ženske z endometriozo bolj verjetno doživele različne oblike zanemarjanja v primerjavi z ostalimi;  spolne zlorabe (20 odstotkov proti 14 odstotkov), čustvena zloraba (44 odstotkov proti 28 odstotkov), čustveno zanemarjanje (50 odstotkov nasproti 42 odstotkov) in nedoslednosti (53 odstotkov proti 41 odstotkom).

Več informacij o endometriozi lahko najdete tudi na spletni strani društva Endozavest. Društvo je v prvi vrsti namenjeno medsebojni pomoči in povezovanju žensk z endometriozo. 

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.