Zdravje > Intima
1961 ogledov

Okužba je najpogostejša pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let

Profimedia
Skozi spolno življenje posameznika se več kot polovica oseb vsaj enkrat v življenju okuži z enim ali dvema tipoma tega virusa.

Okužijo in se lahko tako ženske in moški, dogaja se pogosto tako v Sloveniji kot tudi drugje po svetu. Obstaja več kot 200 različnih genotipov virusa HPV (Humani (človeški) papilomavirusi, okrog 45 genotipo povzroča okužbe spolovil, rodil in predela okoli zadnjika. Okužba s HPV lahko povzroča predrakave spremembe in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla.

HPV so tudi glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.

Poziv strokovnjakov k cepljenju proti HPV Huda bolezen Zdravje Letno jih zboli okoli 120 in umre 40 do 50

"Skozi spolno življenje posameznika se več kot polovica oseb vsaj enkrat v življenju okuži z enim ali dvema tipoma HPV. Človeški imunski sistem večino teh okužb obvlada in so prehodne ter minejo brez posledic v enem ali dveh letih. Ob tem naravna protitelesa, ki jih organizem med okužbo ustvari, ne ščitijo posameznika pred ponovno okužbo za isti tip HPV in je torej možna ponovna okužba z istim (ali drugim) tipom virusa. Žal pa je v 10 odstotkih virusna okužba lahko dolgotrajna in traja dlje časa, ter kot taka lahko poveča tveganje za nastanek predrakavih in rakavih obolenj, posebno če gre za okužbo z visokorizičnimi tipi HPV (približno pri 1 % okuženih)," pojasnjuje specialistka družinske Mojca Miholič, ki je strokovna vodja Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani, kjer mlade pozivajo k brezplačnem cepljenju. To bo na voljo na začetku študijskega leta.  

Brezplačno cepljenje

 V Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani bodo namreč organizirali cepilni dan. Ta je namenjen vsem, ki se še nikoli niso cepili in bi se proti okužbi z virusom HPV radi cepili prvič, pa tudi tistim, ki so že prejeli katerega izmed odmerkov ter želijo opraviti cepljenje z drugim oziroma tretjim odmerkom, saj je za dosego dolgoročne zaščite proti virusu HPV treba izvršiti celotno predpisano shemo cepljenja.

3. cepilni dan bo v sredo, 2. oktobra,  v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani, od 10. do 16. ure.

 

Sicer se je najbolje cepiti pred začetkom spolne aktivnosti, takrat namreč zaščita najbolj učinkuje. Pri nas v okviru nacionalnega programa cepljenja brezplačno in priporočeno cepijo za dekleta v 6. razredu osnovne šole. "Dekleta, ki so prvo cepljenje kot šestošolke zamudila in so rojena leta 1998 ali kasneje, imajo še vedno možnost brezplačnega cepljenja pri svojem izbranem zdravniku. Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, vendar pa je zanje samoplačniško. Cepljenje se zlasti priporoča ženskam, ki so že imele predrakave spremembe ali raka zaradi okužbe s HPV," dodajajo v ZD Ljubljana. 

Poziv strokovnjakov k cepljenju proti HPV Tudi to se dogaja Zdravje Pediatrinja: "Kako lahko neka mati reče kaj takega..."

Za posameznike od 9. do vključno 14. leta starosti poteka cepljenje proti HPV z dvema odmerkoma v razmiku vsaj 6 mesecev. Za posameznike, stare 15 let ali več, so potrebni trije odmerki cepiva z razmikom vsaj 1 meseca med prvim in drugim odmerkom ter vsaj 3 mesecev med drugim in tretjim odmerkom. Poživitveni odmerki kasneje niso potrebni. "Najpogostejši stranski učinek so lokalne reakcije na mestu cepljenja na nadlahti (oteklina, rdečina, bolečina), ki so po navadi blage in v nekaj dneh minejo brez posledic," pojasnjujejo. 
 

 

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 18:09 17.september 2019.

    "HPV so tudi glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu," obrazložite potem zakaj ena na 18000 okuženih razvije spremenjene celice, od teh, ki razvijejo spremenjene celice pa jih približno pol procenta zboli za rakom? Kako je lahko potem HPV vzrok? ...prikaži več Zakaj ne napišete, kolko ste dobli plačano za tele laži o raku in HPVju, ter reklamo za cepljenje, ki poleg paralize, avtoimunosti povzroči tudi smrt v nekje 0,5% cepljenih?