Zdravje > Intima
3612 ogledov

PMS: 30 do 80 odstotkov žensk: To je dejavnik, ki vam lahko povzroča trpljenje

pms Shutterstock
Ženske, pozor, tveganje je večje, tudi če na tak način blažite krče ali če pijete le ob obrokih.

Nihanje razpoloženja, povečan apetit, težave s spanjem, glavoboli, napetost, motnje zbranosti, občutljivost dojk, otekanje gležnjev, spremembe v spolnem poželenju, omedlevice, vrtoglavice, pa tudi zgaga ter driska, so težave, s katerimi se tako ali drugače sooča velika večina žensk v predmenstrualnem obdobju.

pms, menstruacija Končno! Zdravje Končno! Ugotovili zakaj menstruacija tako boli
prepir, moški, ženska, skrbi Magazin Tudi moški imajo PMS, imenuje se IMS

Velika primerjalna študija 

Čeprav natančni dejavniki tveganja za tako imenovani predmenstrualni sindrom ( PMS) še vedno niso znani, je zadnja študija pokazala, da je pojav teh neprijetnih simptomov pogostejši pri ženskah, ki pijejo alkohol.

Do ugotovitve so se dokopali španski in britanski raziskovalci, ki so pregledali in analizirali podatke 19 študij iz osmih držav. Kot navajajo v strokovni reviji BMJ, je njihova raziskava zajela podatke 47 tisoč žensk, izhajajo pa iz študij izvedenih v Združenih državah Amerike, Veliki Britaniji, na Poljskem, Švici, Turčiji, Južni Koreji, Tajvanu in Avstraliji.

tablete pms | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po navedbah vodje raziskave Marie del Mar Fernándes s španske Univerze Santiago de Compostela, je ekipa "odkrila zmerno" povezavo med alkoholom in povečanim tveganjem za PMS, vendar ugotovitve ne gre zanemariti.

Znanstveniki so namreč ugotovili, da imajo zmerne pivke 45 odstotkov večje tveganje za PMS, pri težjih alkoholičarkah pa je to tveganje naraslo na 79 odstotkov, povzema spletni časopis Medical News Today. 

Ena od desetih zaradi alkohola

Tako Del Mar Fernándezova in kolegi menijo, da je 11 odstotkov ali približno eden od desetih primerov PMS morda povezanih s to škodljivo navado. Ob tem so opozorili, da gre za opazovalno študijo, kar pomeni, da raziskovalci vzročnih mehanizmov niso ugotavljali. 

Pitje alkohola med ženskami nič kaj redek pojav

"Kljub temu je odkritje "pomembno, saj uživanje alkohola med ženskami ni redek pojav," so še zapisali raziskovalci v časopisu BMJ Open: "V povprečju skoraj 30 odstotkov žensk po svetu uživa alkohol, takšnih, ki ga popijejo preveč je 5,7 odstotka," še dodajajo avtorji študije: "V Evropi in ZDA so te številke veliko višje, 59,9 odstotka Evropejk danes pije alkohol in kar 12,6 odstotka ga popije preveč," dodajajo. 

Alkohol evropa-T | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po podatkih Nacionalnega inštituta za zlorabo alkohola in alkoholizem ima 5,3 milijona odraslih žensk v ZDA težave z alkoholom. Med ženskami, ki pijejo alkohol, je 13 odstotkov takšnih, ki zaužijejo več kot več kot tri pijače na dan ali več kot sedem pijač na teden.

Glede na raziskavo, bi odvajanje od alkohola pri odvisnicah odpravilo vsaj enega na 12 primerov PMS v Evropi, so še zapisali raziskovalci. Glede na podatke, da alkohol samo še poslabša simptome PMS, avtorji študije opozarjajo še na hormonsko neravnovesje, ki nastane ob tem. Drug učinek alkohola je v tem, da spremeni raven serotonina - ta je glavnem odgovoren za spremembo razpoloženja in motnje, kot sta anksioznost in depresija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.