Zdravje > Intima
3361 ogledov

Po mnenju strokovnjakov: najboljša starost za poroko

Ločitev. Shutterstock
Povprečno trajanje zakonske zveze do razveze je bilo v Sloveniji po podatkih statističnega urada RS za leto 2016 skoraj 14 let. Kar 33 zakonskih zvez se je v Sloveniji leta 2016 razvezalo že v prvem letu zakona ...

Največ ločitev se sicer po različnih tujih raziskavah zgodi že po petih letih zakona, saj v tem času partnerja pogosto odkrijeta, da njun odnos nima več prihodnosti. Strokovnjake z Univerze Utah pa je v zadnji raziskavi zanimalo, kdo ima največ možnosti za uspešen in dolg zakon. Ugotovili so, da so to pari, ki se poročijo med 28. in 32. letom.

To je za Slovenijo kar dobra novica, saj so bili ženini, ki so se leta 2016 poročali prvič, stari povprečno 31,9 leta. Neveste, ki so se poročale prvič, pa so bile od njih v povprečju dve leti mlajše, kažejo podatki Statističnega urada.

Zgodnja in pozna leta bolj tvegana

Vodja raziskave Nick Wolfinger je analiziral podatke od leta 2006 do leta 2010 in od leta 2011 do 2013. Njegovi podatki so med drugim pokazali, da se ljudje res pogosteje ločijo po petih letih zakona, če se poročijo v zgodnjih dvajsetih letih in po 45. letu. Pri ljudeh, ki se poročijo starejši od 45. let, je po njegovih podatkih vsako leto po poroki za pet odstotkov večje tveganje, da se bodo ločili. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.