Zdravje > Intima
1874 ogledov

Ukinili bodo davek na higienske izdelke za ženske

Vložki Shutterstcok
Za kondome, sončno kremo in tudi viagro davek že ukinili.

V Avstraliji bodo z letom 2019 ukinili 10-odstotni davek na higienske izdelke za ženske, je danes sklenila avstralska vlada, ki se je uklonila aktivistom, ki so davek označili za seksističnega. Podoben predlog so leta 2015 zavrnili, češ da bi zvezne države in teritoriji izgubili okoli 30 milijonov avstralskih dolarjev (19 milijonov evrov) letno.

Zmagala zdrava človeška pamet

Avstralija je sicer davek na dobrine in storitve (GST) za tampone in higienskevložke uvedla leta 2000, češ da tamponi niso nujno potrebni izdelki. Medtem ko so za kondome, sončno kremo in tudi viagro davek že ukinili, se ga pri higienskih izdelkih za ženske obdržali. Vlada je bila zato deležna številnih kritik, češ da je to seksistično, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trenutna vlada pod vodstvom Scotta Morrisona pa je uvidela, da je treba zadevo reformirati. Tako je premier nedavno dejal, da ženskih higienskih proizvodov niti ne bi smeli vključiti v sistem GST, ko so vpeljali ta davek.

Avstralski finančni minister Josh Frydenberg je pojasnil, da je reforma tega področja nujno potrebna. "Zdrava človeška pamet je zmagala," je dodal.

Vložki Vložki in tamponi Zdravje Higienski izdelki za ženske: Odkrili sledi nevarnih kemikalij, zato zahtevajo strožje predpise
Komentarjev 1
  • AnGus 07:31 04.oktober 2018.

    Ob branju naslova sem čisto resno pomislil, da se tiče Slovenije. Potem pa me je doletela realnost... Avstralija! In je upanje, da bi lahko v Sloveniji pri čem bili med prvimi, spet umrlo...