Zdravje
1983 ogledov

Japonsko zdravilo prispelo v Slovenijo

Koronavirus v Franciji Epa
UKC Ljubljana je prejel pošiljko japonskega zdravila favipiravir, ki se je izkazalo kot učinkovito v boju s koronavirusom.

Z omenjenim zdravilom bodo lahko zdravili sto bolnikov, poroča TV Slovenija. Namenjen bo starejšim bolnikom, ki imajo pridružene bolezni, in tistim, za katere predvidevajo, da bodo med zdravljenjem potrebovali kisik. 

Med prednostmi omenjenega zdravila velja omeniti, da se jemlje oralno, kar je za paciente najprijaznejši način uporabe, hkrati pa ne povzroča interakcije z drugimi zdravili, ki jih bolniki že jemljejo. 

Japonci želeli deset razlogov, zakaj bi nam poslali zdravilo

O tem, da si Slovenija prizadeva dobiti zdravilo favipiravir, smo že pisali. "Gre za zdravilo, ki ga imajo Japonci že od 2014 za zdravljenje gripe, a so ga zadrževali v svoji državi. Ko je prišel covid-19, so ga uporabljali tudi na teh bolnikih," je povedala dr. Mojca Matičič, vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu (080 1404).. 

Sloveniji je uspelo prepričati Japonsko, da nam pošljejo zdravilo. "V koordinaciji z veleposlanico smo uspeli. Opravila sem neposredni pogovor z direktorjem podjetja, ki proizvaja zdravilo. Želel je slišati deset razlogov od zdravnika, ki je v Sloveniji, zakaj naj bi bila Slovenija med izbranci, ki prejmejo njihovo zdravilo," je o pogovoru s predstavniki japonskega podjetja povedala dr. Mojca Matičič.

Koronavirus Koronavirus Slovenija Odlična novica: Japonci nam bodo poslali zdravilo!

Nedavno objavljeni strokovni članek je pokazal, da je bilo zdravilo favipiravir pri 340 bolnikih, kjer so uporabili to zdravilo, učinkovito, da je skrajšalo kužnost za 8 dni in precej hitreje izboljšalo spremembe na pljučih. Po besedah dr. Matičič zdravilo ni namenjeno najtežjim bolnikom, ampak tistim, ki so v neki blažji ali zmerni fazi z namenom preprečiti najhujši potek bolezni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • sam50 10:49 16.april 2020.

    Da so baje menjali za Počivalškove sekret maske.....

Sorodne novice