Zdravje
722 ogledov

Jereb: Razmere glede razpoložljivih postelj kritične

covid-19 UKC UKC LJ
Slovenija se glede zmogljivosti bolnišničnih postelj ob epidemiji giba na meji zmogljivosti situacije, opozarja prvi mož intenzivne terapije ljubljanskega kliničnega centra.

"Ne glede na ocene, da smo dosegli vrh števila okuženih, v tem trenutku še nimamo razloga za sproščenost in spročanje ukrepov," je na današnji tiskovni konferenci vlade opozoril vodja oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana, Matjaž Jereb. "Dejstvo je, da so razmere v bolnišnicah, kar se tiče postelj, kritične." 

Jereb je povedal, da imamo danes dobrih 200 intenzivnih postelj, kar zadošča, a hkrati dodal, da se v zadnjih 14-tih dneh gibamo na meji zmogljivosti situacije. "Lahko gremo do števila 250, potem pa se bojim, da so naše možnosti izrčpane. V nekaterih bolnišnicah so zmožnosti intenzivnih postelj že izčrpali, pri čemer je potrebno vedeti, da se soočajo s prostorskimi omejitvami, predvsem pa z omejitvami pri ustreznem negovalnem kadru, ki ga primanjkuje." 

Matjaž Jereb | Avtor: STA STA

Ne obolevajo na delovnih mestih

Jereb je povedal, da so ta pritisk pričakovali, a da potencialno pomanjkanje postelj in stalen pritisk novih bolnikov prestavlja dodatno frustracijo za zdravstveno osebje, ki je izrčpano, po njegeovih besedah so nekateri dobesedno na koncu svojih moči. Izpostavil je še dodatne logistične težave, s katerimi se soočajo nekateri po včerajšnjih dodatnih ukrepih vlade, torej kako priti na delovno mesto in domov. "Potrebno bo najti optimalnejše rešitve zanje." 

Zdravstveno osebje tudi oboleva, včeraj je bilo v ljubljanskem kliničnem centru 265 zaposlenih, ki so bili odsotni zaradi covid bolezni. Med njimi prevladuje negovalno osebje. Na vprašanje, ali so zboleli na delovnem mestu, je Jereb odgovoril, da podatke obolelih sicer spremljajo, a da natančna ocena ni možna. "Ocenjujemo pa, da se je večina okužila ob socialnih stikih doma in ne v delovnem okolju." 

Testiranje covid-19 okužbe koronavirus Zdravje Uradni podatki: Takšno je zadnje stanje v bolnišnicah

V drugem valu 68 smrti 

V Sloveniji smo imeli včeraj na intenzivnih oddelkih 200 kritično bolnih covid bolnikov, večina je potrebovala podporo mehanskih aparatov za mehansko predihavanje. V ljubljanskem kliničnem centru imajo 63 kritično bolnih. 

Jereb je dodal podatek, da smo imeli v vsem drugem valu skoraj 500 kritično obolelih, 68 od njih bolezni ni preživelo. Trenutna smtnost na intenzivnih oddelkih v Ljubljani je okoli 15-odstotna, celokupna smrtnost v prvem valu je bila višja, okrog 30-odstotna. 

"Vendar potrebno je poudariti, da imamo 63 aktivno okuženih bolnih, ki so v kritičnem stanju, večina je na aparatih. Pri nobenem od njih ne moremo oceniti, kakšen bo izhod." 

Covid-19 v bolnišnici | Avtor: Epa Epa

"Primerjava z gripo nemogoča" 

Prvi mož intenzivne terapije ljubljanskega kliničnega centra je odgovarjal tudi na vprašanja glede primerjave covida-19 in sezonske gripe, pri čemer je takoj poudaril, da neposredna primerjava enostavno ni možna. 

"Gre za popolnoma drug virus, proti gripi imamo učinkovita orodja, pri covidu-19 na cepivo še čakamo. Ugotavljamo pa, da je smrtnost zaradi covida-19 vsaj 10-krat višja." 

Jereb je pouaril še, da je v Sloveniji verjetno več kot 80 tisoč okuženih posameznikov. "Vsak od nas je potencialno ogrožen. Res je, da večina bolezen preboli z lažjo klinično sliko, vendar po drugi strani dobro vemo, da je covid-19 potencialno smrtno nevarna bolezen." 

Opzoril je, da epidemija kot taka še ni končana ter da je od vseh nas odvisno, kako jo bomo obvladali. 

Žiga Zaplotnik Slovenija Toliko ljudi bo v Sloveniji umrlo zaradi covida-19

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Pikolo 14:15 13.november 2020.

    Jaz imam na vikendu nekaj prostora a kaj ko je v drugi občini.... hahaha...bruhhhh..... :-)))))))))))

  • Marcelko 14:13 13.november 2020.

    Pa kaj nas to briga a smo mi odgovorni za to? Itak pa bluz od bluza, stara pesem.........

  • lulibuc 13:43 13.november 2020.

    In kako drugače, kaj novega?