Zdravje
16929 ogledov

Kaj pa vi naredite - prej zmočite ščetko ali nanesete pasto?

Zobna ščetka
Kaj je prav - zmočiti zobno ščetko, preden nanjo nanesete zobno pasto, ali šele potem? Nikar ne vprašajte Twitterja!

¨To je vseeno storila uporabnica @envyteeee in požela množico različnih odgovorov drugih uporabnikov. Sledila je burna debata, med katero sta se oblikovali dve stranki - ena za močenje zobne ščetke pred nanosom, druga za vnaprejšnji nanos zobne paste. Eni so navajali slabosti, da postane zobna ščetka spolzka, če nanjo spustite vodo, drugi so trdili, da bo voda zmehčala ščetine. 

Ena od uporabnic je naredila "elaborat," kako je potrebno ščetko najprej oprati z vročo vodo, nanesti pasto, nato še zmočiti z mrzlo.

zobna pasta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tako pravijo strokovnjaki

Na koncu se je oglasila zobozdravnica Mitali Hariawala in strokovno pojasnila postopek. Kot utemeljuje, je potrebno zobno ščetko najprej zmočiti, da jo s tem očistite in zmehčate, tako da ščetine niso preveč abrazivne do zob in dlesni. "Mokrota omogoči zobni pasti, da se oprime ščetin."

Nato se na ščetine nanese za grah velikosti zobne paste ter še enkrat zelo hitro zmoči. Slednje po besedah zobozdravnice aktivira sestavine v zobni pasti in omogoča njeno hitrejšo topnost. Če pa bi držali predolgo pod vodo, to lahko zmanjša učinkovitost zobne paste, povzema Daily Mail. 

zobje ščetkanje čiščenje zobna ščetka Bakterije Zdravje Kdaj zamenjati ščetko?

Nikar ne perite ust prehitro!

Ogromno ljudi pa naredi napako tudi ob koncu ščetkanja, ko usta takoj splaknejo z vodo. Zobozdravniki, tudi slovenski, pravijo, da je treba na koncu le izpljuniti višek paste iz ust, nato pa počakati vsaj nekaj minut, da sestavine v zobni pasti proti kariesu lahko resnično učinkujejo. Šele nato je po potrebi smiselno izprati usta.

Ščetkanje zob Magazin Katera je boljša: Klasična ali električna zobna ščetka?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • matermila 09:44 19.februar 2018.

    Avtor je s tem člankom skoraj premagal Ano Fetih.

  • jerneja45 14:55 18.februar 2018.

    Ha ha, ha... S čim se tukaj ukvarjate! 🤔🤔🤔

  • Lovebites 13:28 18.februar 2018.

    V idiotskih clankih zmagate,ni kaj.Cakam zmazek o pravilnem brisanju riti ali pranju.