Zdravje
748 ogledov

Kako ukrepati, če izgubite ali zlomite zob?

zobje Profimedia
Poškodbe v predelu ust in ustne votline so pogoste, saj predstavljajo do deset odstotkov poškodb, zaradi katerih poškodovanci iščejo zdravniško pomoč. Pri predšolskih otrocih je ta delež še višji ...

Poškodbe zob so lahko zelo majhne in brez dolgotrajnih posledic ali pa večje, kjer lahko pride do puljenja zob, ki jih ni mogoče rešiti.

Včasih se okruši samo sklenina, poleg sklenine je lahko poškodovano tudi zobno tkivo ali je poškodovan tudi zobni živec oziroma pulpa.

Resnost poškodbe se lahko razvršča tudi po poteku razpoke, ki je lahko horizontalna, ki zajema samo zobno krono ali vertikalna, ki zajema tudi zobno korenino, nam je zaupal predstojnik enote Moste-Polje Zdravstvenega doma Ljubljana, zobozdravnik Igor Krunić. Zob se po njegovih besedah rešuje na različne načine: izdelava zalivke, zatiča ali zobne prevleke. V primeru puljenja zob, kjer ga ni več mogoče rešiti, se manjkajoči zob nadomesti s protetičnimi zobnimi nadomestki ali z zobnimi vsadki.

Razlike med odraslimi in otroki

V reševanju mlečnih ali stalnih zob se pojavijo razlike, saj mlečnih zob nikoli ne postavljajo nazaj v usta. Pri stalnih je treba narediti vse, da bo to mogoče. Take poškodbe so pogoste in največkrat gre za primere, kjer se zlomi zobna krona.

poškodba zob | Avtor: Profimedia Profimedia
Posledice

Posledice so odvisne od obsega in vrste poškodbe, starosti poškodovanca, stopnje razvoja zoba, prve pomoči in od nadaljnjega zdravljenja poškodovanega zoba. Ob majanju ali premiku zoba, lahko pride do okvare obzobnih tkiv, ki so lahko povratne, če poškodba ni bila preveč travmatska in je bilo zdravljenje ustrezno. Če so okvare obzobnih tkiv nepovratne, pride do izgube zoba v razvoju, opisujejo na NIJZ.

Ukrepati je treba hitro in pazljivo, svetujejo na NIJZ

Kot pojasnjujejo na NIJZ, izbitih mlečnih zobeh ne vstavljamo nazaj v alveolo, ker obstaja možnost okvare zametka stalnega zoba. Rano speremo s čisto vodo in prekrijemo s čisto gazo ter ustvarimo pritisk na mestu poškodbe. Priporočljivo je, da po nastali poškodbi obiščemo otroškega ali mladinskega zobozdravnika.

"Izbit stalni zob je mogoče uspešno vstaviti nazaj v alveolo (reimplantiratacija). Stalni zobje so nekoliko bolj rumeni, večji, novo izrasli stalni sekalci pa imajo tudi nekoliko nazobčan grizni rob. Po nastali poškodbi pomirimo poškodovanca, se zberemo in skušamo poiskati izbiti zob. Ko zob najdemo se izogibamo dotikanju koreninskega dela zoba (rumenkaste barve). Prijemamo ga le za kronski del (bele barve), saj lahko v nasprotnem primeru poškodujemo celice pozobnice," opozarjajo.

Če je zob umazan, svetujejo, da ga za kratek čas (10 sekund) splahnemo pod tekočo hladno vodo in s tem odstranimo nečistoče. Zob nato vstavimo nazaj v alveolo, poškodovanec pa naj ugrizne v čist robček. Nato omogočimo obisk zobozdravnika za dokončno strokovno oskrbo. Kadar očiščenje zoba ali reimplantacija ni mogoča izbiti zob shranimo v kozarec mleka, lahko tudi fiziološke raztopine.

Izogibamo se, da bi zob transportirali na suhem, v vodi iz pipe ali destilirani vodi. Zob lahko namestimo tudi poškodovancu v ustni preddvor med lice in zadnje zobe, vendar tak način transporta zahteva popolnoma sodelujočega poškodovanca, saj obstaja nevarnost zadušitve.

NIJZ

"Pri vseh poškodbah zob, kjer pride do zloma, skušamo odlomljen del zoba poiskati. Odlomljen košček je v določenih primerih namreč mogoče ponovno prilepiti na zob. Odlomljen delček shranimo v hladno mleko oziroma fiziološko raztopino. V kolikor odlomljenega dela ne najdemo, ga lahko zobozdravnik dogradi z različnimi stomatološkimi materiali," pravijo in dodajajo, da čimprej poiščemo pomoč zobozdravnika 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.