Zdravje
1137 ogledov

Kako ukrepati pri otroški trmi?

Otrok Epa
Starševstvo je težka naloga, ki lahko postane samo še težja zaradi trme otroka. Pripravljenih imamo nekaj napotkov, kako se soočiti s trmastim otrokom.

Otroški psihologi mirijo starše, da obstaja zdravilo za otrokovo trmo. Seveda je potrebno ob tem poudariti, da je trma nekaj povsem običajnega in tako pri otroku kot kasneje v odraslem življenju marsikje pride še kako prav!

Kako ukrepati?

Naj je to odlašanje z vstajanjem za v šolo, odlašanje z oblačenjem ali pa neupoštevanje pravil, psihologi imajo rešitev za vse. Pojasnjujejo, da imata vpitje in kaznovanje pogosto ravno nasproten učinek, namesto tega bi se starši morali posluževati majhnih trikov:

1. Premagaj uro

Ne glede na to ali noče pravočasno narediti naloge ali pospraviti sobe, otroka najbolje spodbudite k delu z igro "premagaj uro." Trmasti otroci so navdušeni nad izzivi, zato jih bo igra še dodatno motivirala, če jim rečete, naj premagajo svoj rekord. Tako vam bodo dokazali, da lahko pospravijo svojo sobo ali napišejo domačo nalogo v 15 minutah.

 

2. Joker pomoč

mlada družina, otroci, veselje | Avtor: Profimedia Profimedia
Ne glede na to, kako trmast je vaš otrok, se v družbi vseeno želi počutiti koristnega in sposobnega. Povejte mu, da je njegovo dobro vedenje v pomoč, prav tako ga tudi nagradite zanj. To lahko storite z družinskim izletom, s pico ali pa s kinom. Tako bo razumel, da po obveznostih pride tudi prosti čas in užitek.

3. Pohvala namesto kritike

Odlično si pogrnil mizo. Nihče ne briše prahu bolje kot ti. Odlično pišeš, lahko bi bil najboljši v razredu, če bi vadil. Vse te povedi so primeri pohvale, ki bo otroka bolj motivirala kot pa kritika in kazen.

4. Vprašaj "ja"

Če otrok nekaj trmasto zavrača, se z njim igrajte igro "ja." Postavljajte mu vprašanja, na katera mora vsaj trikrat zaporedoma odgovoriti pritrdilno. Trije pozitivni odgovori bodo zlomili otrokov odpor, hkrati pa se bo počutil uslišal in razumljen.

5. Obrnjena psihologija

Pri otrocih z močno trmo ne kričanje ne moledovanje ne pomagata, saj enostavno nočejo slediti navodilom. Takšni otroci se raje sami odločajo, zato se v tem primeru poslužite obratne psihologije.

Namesto, da otroku naročite, kaj mora narediti, ga raje vprašajte za mnenje in mu dajte dve stvari na izbiro. Otrok bo naredil točno to, kar želite, vendar bo mislil, da je končna odločitev njegova.

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Zdravje Večina nas to dela vsak dan v službi, vendar povzroča raka Nasilje v šoli Hitro Zdravje Imajo otroci toksične prijatelje? V teh primerih ukrepajte!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.