Zdravje
1149 ogledov

Kakšne neumnosti: "To zdravilo povzroča homoseksualnost!"

Truvada, zdravilo za hiv EPA
Ameriški sodnik je odločil, da kritje preventivnega zdravila za HIV krši versko svobodo.

Kot poroča BBC, je ameriško zdravstvo v zdravstveno zavarovanje želelo vključiti preventivno zdravilo za HIV. To pomeni, da bi bilo zdravilo brezplačno in dostopno vsem. Sodnik je ta načrt zavrnil.

Pod ameriškim zakonom so delodajalci v sklopu svojega zavarovanja dolžni kriti nekatera preventivna zdravila in preglede. Skupina Kristjanov iz Teksasa je leta 2020 vložila tožbo zoper zakon, saj le ta krije tudi preventivno zdravilo za HIV z imenom Prophylaxis ali PrEP.

Trdijo namreč, da lahko zdravilo podpira ali povzroča homoseksualnost.

Razprave o verski svobodi

Zdravilo PrEP priporočajo odraslim ljudem, ki imajo povišano tveganje za okužbo z virusom HIV. Samo tveganje okužbe lahko zmanjša za kar 99 odstotkov.

Tožniki so trdili, da je sistem, s katerim določajo, katera zdravila so krita in katera ne, protiustaven. Tožbo je vložil odvetnik v Austinu, Jonathan Mitchell, ki je odgovoren tudi za sestavo načrta za prepoved splava. Pri tožbi so sodelovali krščanski podjetniki in delodajalci.

Dr. Steven Hotze, eden izmed tožnikov, je zatrdil, da je kritje zdravil PrEp "v nasprotju z njegovim verskim prepričanjem." Prav tako je trdil, da lahko takšna zdravila kot so Truvada in Descovy "podpirajo in povzročajo homoseksualnost."

Tožniki so prav tako zapisali, da ne potrebujejo kritja tega zdravila, saj "so v monogamnem razmerju s svojimi partnerji" in "nihče od njih ni v odnosu z nekom, ki je okužen s HIV."

Okrožni sodnik Reed O'Connor je v sredo odločil, da vlada ne more pričakovati od "zasebnih, verskih korporacij," da krijejo zdravilo "brez delitve stroškov in brez verskih izjem." Trdil je, da PrEP krši tožnikove pravice v povezavi z zakonom o verski svobodi. Ta zakon je pogosto omenjen, ko je govora o splavu ali o pravicah transspolnih oseb.

Združenje zdravnikov se je ostro odzvalo na odločitev sodnika, saj bi to lahko pomenilo, da "bodo pacienti izgubili dostop do pomembnih preventivnih pregledov, kot so to pregledi za raka dojke, kolorektalnega raka, raka medeničnega vratu, srčna obolenja, debelost, diabetes in sluh."

Pričakujejo, da se bo zvezna vlada pritožila na odločitev.

Magic Johnson Panika Šport S HIV-om okuženi zvezdnik daroval kri za bolnike s covidom?! Tim Hardaway Neizbrisljiv madež Šport "Sovražim geje!" - NBA legenda se posipa s pepelom
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.