Šport > Košarka
2329 ogledov

S HIV-om okuženi zvezdnik daroval kri za bolnike s covidom?!

Magic Johnson Reševalni pas/Twitter
Nekdanji košarkarski superzvezdnik, ki z virusom HIV živi že več kot tri desetletja, je javnosti nalil čistega vina glede domnevnega darovanja krvi.

Pred dnevi se je po spletu zaokrožila govorica, da naj bi nekdanji NBA-jevec in eden najboljših košarkarjev vseh časov Magic Johnson, ki je leta 1991 javnosti razkril, da je okužen s HIV-om, daroval kri za pomoč bolnikom s covidom-19.

Po spletu se je namreč razširila fotografija, na kateri naj bi Johnson daroval kri v okviru kampanje Rdečega križa za pomoč bolnikom z omenjeno respiratorno boleznijo.

Kot se je izkazalo, v resnici sploh ne gre za darovanje, temveč zgolj rutinski odvzem krvi, ki ga je Johnson opravil leta 2012 med snemanjem dokumentarca Endgame: AIDS in Black America.

Desetletje star zajem zaslona z lažnim pripisom o namenu darovanja krvi je v javnost lansiral twitter račun, ki je znan po satiričnih vsebinah. Objava se je nato kot požar razširila po svetovnem spletu in medtem ko so številni uporabniki zapis razumeli kot šalo, so nekateri vse skupaj vzeli zares.

"KAJ JE DAROVAL?" je bil ogorčen nek uporabnik, ki je prvotni objavi pridelal dodatnih 38.000 delitev in 233.000 všečkov.

Kmalu zatem je govorice kategorično zanikal tudi osrednji akter. "Seznanjen sem z lažno zgodbo, ki kroži po internetu. Samo da smo si na jasnem, nikoli v življenju nisem daroval krvi," je zapisal.

Magic Johnson | Avtor: Profimedia Profimedia
Johnson je petkratni prvak in trikratni MVP lige NBA, ki še danes uživa status najboljšega organizatorja igre vseh časov. Leta 1991 je med novinarsko konferenco v živo razkril, da je okužen s HIV-om in naznanil takojšnjo upokojitev.

Kljub temu je kasneje ob odkritem negodovanju nekaterih kolegov zaigral na tekmi zvezd in postal del najslavnejšega sanjskega moštva v zgodovini, kateremu je pomagal do zlatega odličja na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni.

Po nekajletnem premoru se je januarja 1996 vrnil v ligo NBA in odigral 32 tekem rednega dela za Los Angeles Lakers, kjer je preživel svojo celotno kariero. Jezernike so tistega leta v prvem krogu končnice izločili Houston Rockets, Magic pa se je kmalu zatem dokončno upokojil.

Magic Johnson je še vedno najboljši podajalec vseh časov s povprečjem 11,2 asistence na tekmo.

Komentarjev 2
  • bobubob 18:27 24.avgust 2022.

    Pa kaj, tudi če bi. AIDS, kot posledica HIV ali pa AIDS kot posledica kovid 'cepljenja'. Sčasoma bomo skoraj vsi na tem. Eni po poti HIVa, drugi zaradi 'cepljenja', tretji pa zaradi transfuzije. Nora realnost, ker smo sami tako želeli.

Sorodne novice