Šport > Košarka
1763 ogledov

Bomba v NBA! Razkrito, kje bo kariero nadaljeval največji zvezdnik lige!

LeBron James Profimedia
LeBron James je kljub nekaterim napovedim in govoricam podaljšal pogodbo z LA Lakers

Ameriški košarkarski zvezdnik LeBron James je predčasno podaljšal pogodbo z Los Angeles Lakers, so sporočili dobro obveščeni novinarji ameriškega ESPN-a. Sedemintridesetletni James naj bi v mestu angelov tako igral vsaj do konca sezone 2024/25, posebna klavzula pa mu omogoča, da od pogodbe odstopi leto prej. V klubu so s pogodbo za Jamesa zelo pohiteli. Uradno ima košarkar veljavno pogodbo še za letošnjo sezono 2022/23.

James bo v dodatnih dveh sezonah, če jih bo odigral, zaslužil 97,1 milijona dolarjev (95,5 milijona evrov). Skupaj pa bodo njegovi zaslužki v ligi NBA, če bo odigral še vse tri načrtovane sezone, s tem narasli na 532 milijonov dolarjev (523 milijonov evrov), s čimer bo najbolje plačan košarkar v zgodovini tega tekmovanja.

James za Lakers igra od leta 2018, nazadnje pa se je s to ekipo veselil naslova prvaka leta 2020. Lani ekipi ni šlo in je ostala celo brez končnice. Delno je za to "soodgovoren" tudi James, ki je zaradi več različnih poškodb v sezoni na parket stopil le na 56 tekmah, prav tako pa je mnogo tekem izpustil tudi drugi veliki zvezdnik ekipe, Anthony Davis.

"Kralj" James sicer velja za enega najboljših košarkarjev vseh časov, katerega nekateri postavljajo celo ob bok največjemu vseh časov, Michaelu Jordanu. Tekom svoje kariere je osvojil štiri šampionske prstane (enega z Lakers), štirikrat je bil izbran za MVP-ja lige in prav tolikokrat tudi za MVP-ja finala.

LeBron James | Avtor: Profimedia Profimedia

Je najboljši strelec v zgodovini končnice in drugi najboljši v zgodovini lige, kjer zaostaja le za Kareemom Abdul-Jabbarjem. 18-krat je bil izbran na tekmo vseh zvezd ter ima rekordnih 18 uvrstitev v katero izmed prvih treh peterk lige. Tekom svoje kariere beleži neverjetne številke, saj povprečno na tekmo dosega 27,1 točke, 7,5 skokov in 7,4 asistenc.

 

Lakers bodo upokojili Gasolov dres s številko 16

Podaljšanje pogodbe z Jamesom pa ni edina odmevna novica iz tabora jezernikov, saj je košarkarsko moštvo Los Angeles Lakers sporočilo, da bo 7. marca 2023 med tekmo redne sezone lige NBA proti Memphis Grizzlies, še enemu nekdanjemu moštvu Španca, upokojilo dres s številko 16, ki ga je v Los Angelesu nosil Pau Gasol. Zdaj 42-letni Gasol je bil član jezernikov od 2008 do 2014.

"Prvak, legenda in za vedno del naše družine. Sedmega marca 2023 bomo pod streho dvignili dres Paua Gasola," je kalifornijska ekipa objavila na Twitterju. Gasol je v dresu LA Lakers skupaj s pokojnim zvezdnikom Kobejem Bryantom osvojil dva šampionska prstana v letih 2009 in 2010. V vijoličastem in zlatem dresu je bil trikrat izbran na tekmo zvezd All-Star (2009, 2010, 2011) in trikrat v eno izmed prvih treh peterk lige (2009, 2010, 2011). Tekom svojega obdobja v mestu angelov je povprečno dosegal 17,7 točk, 9,9 skokov, 3,5 asistenc in 1,4 blokade na tekmo.

Postal bo enajsti igralec LA Lakers, katerega dres bo visel pod stropom v dvorani Staples Center. Pred njim so imeli to čast Elgin Baylor (št. 22), Jerry West (44), Wilt Chamberlain (13), Gail Goodrich (5), Magic Johnson (32), Jamaal Wilkes (52), Kareem Abdul-Jabbar (33), James Worthy (42), Shaquille O'Neal (34) in Kobe Bryant (8 in 24).

Obenem bo postal sedmi evropski igralec, katerega dres so dvignili za vedno njemu v čast v ligi NBA, po Hrvatu Draženu Petroviću (Nets, posthumno), Srbih Peđi Stojakoviću in Vladu Divcu (Kings), Litovcu Žydrunasu Ilgauskasu (Cavaliers), Francozu Tonyju Parkerju (Spurs) in Nemcu Dirku Nowitzkem (Mavericks).

Komentarjev 2
Sorodne novice