Zdravje
3354 ogledov

Kontaminacija cepiva Moderna? Na NIJZ čakajo odgovor proizvajalca

cepivo moderna covid-19 Profimedia
Japonska zavrgla 1,63 milijona odmerkov cepiva Moderna proti covidu-19. Za odgovor smo se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

"Japonci so zavrgli odmerke cepiva Moderna, ker naj bi našli v njih neke tuje snovi. Smo imeli tudi v Sloveniji takšna cepiva? Sama sem cepljena s tem cepivom, kako naj vem, da ni kontaminiran?"

Tako se glasi pismo naše bralke, ki je v tujih medijih zasledila novico, da je Japonska zavrgla 1,6 milijona odmerkov cepiva Moderna zaradi suma kontaminacije.

"Do danes, 26 . 8. 2021 do 13. ure na NIJZ nismo prejeli nobenega obvestila uradnih organov (WHO, EMA, proizvajalec cepiva) o dogodku na Japonskem, ki je povezan s cepivom Moderna in bi lahko bil povezan s cepivom, istega proizvajalca, ki ga imamo v Sloveniji," so nam v zvezi z dogodkom na Japonskem odgovorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Dodajajo, da so vprašanje naslovili neposredno na proizvajalca, a odgovora do tega trenutka še niso prejeli.

Niso odkrili nevarnosti za zdravje

Kot piše Reuters, je Japonska zavrgla 1,63 milijona odmerkov cepiva Moderna proti covidu-19, in to več kot teden dni po tem, ko je domači distributer prejel poročila o kontaminaciji.

Tako proizvajalec kot japonska vlada sta v izjavi sicer pomirila, da niso odkrili nobenih nevarnosti za zdravje in so pošiljke cepiva zavrgli zgolj iz previdnosti. Ta poteza pa je kljub njihovim izjavam povzročila verižno odpoved cepljenja za delavce. Po poročanju Reutersa so zadržali tri pošiljke cepiva. Ameriški proizvajalec cepiv je potrdil, da so v cepivu našli »trde delce«, podrobnejših informacij o tem zaenkrat ni.

Borut Štrukelj covid-19 Zdravje Štrukelj: Tako kaže z zdravili za covid-19 osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Pogoj PCT Slovenija Inšpektorji za prihodnji teden napovedali veliko akcijo preverjanja pogoja PCT
Komentarjev 6
  • bobubob 15:35 28.avgust 2021.

    Proizvajalca bodo vprašali? To pove vse o NIJZ.

  • rd2dmk2 09:41 27.avgust 2021.

    isto kot pri sladoledih.. mal še preverjajmo in ugotavljajmo, vmes pa ponucimo, da ne gre v "nič". če bo pa kdo gauznu, pa bo kriv sladoled.

  • Avatar Leon
    Leon 15:33 26.avgust 2021.

    Nič ne bodo stran metali ! Danes ima vse svojo ceno .