Zdravje
3870 ogledov

Štrukelj: Tako kaže z zdravili za covid-19

Borut Štrukelj Saša Despot
Pri tretjem odmerku je mešanje cepiv priporočljivo, je povedal strokovnjak.

Zdravljenje z monoklonskimi protitelesi tudi v Sloveniji

Covid-19 je z nami že dobro leto in pol, v tem času pa znanstveniki poleg cepiv razvijajo tudi zdravila, ki bi lahko omogočila lažje prebolevanje bolezni. Kot smo že pisali, se zdravilo remdesivir, ki se je doslej uporabljalo za zdravljenje covida-19, umika iz načrtov zdravljenja v Sloveniji, prihajajo pa nova zdravila. 

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani je na novinarski konferenci vlade pojasnil, da je sicer do specifičnega zdravila za zdravljenje covida-19 še precej dolga pot, se pa vse pogosteje uporablja t. i. pasivna imunizacija, torej zdravljenje z monoklonskimi protitelesi, ki se vežejo na virus in v principu delujejo podobno kot protitelesa, ki jih naredi naše telo po prejemu cepiva. 

Zdravljenje je namenjeno predvsem tistim, ki sami ne zmorejo producirati dovolj protiteles, denimo bolnikom, ki so imeli presaditev organov, onkološkim bolnikom na kemoterapijah in podobno. Zdravilo proizvajalca Regeneron (REGEN-COV2), s katerim so zdravili tudi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je v Sloveniji že na razpolago. Kot je poudaril Štrukelj, zdravilo še ni registrirano po uradni poti, temveč je dobilo izredno dovoljenje. Trenutno Slovenija razpolaga s tisoč enotami zdravila. 

Na podoben način deluje tudi zdravilo sotrovimab, ki inaktivira virus, da se ta ne more več množiti. A ta protitelesa se dokaj hitro razgradijo, je opozoril Štrukelj - njihova življenjska doba je od 15 do 30 dni, kar pomeni, da je pacient zaščiten le za to dobo, kasneje pa bodo protitelesa izginila.

Obetavni sta še dve zdravili: molnupiravir, ki preprečuje celicam, da izdelajo virusni genetski material, ter zdravilo proizvajalca Pfizer, ki deluje kot zaviralec virusne proteaze. 

Šele velika študija bo pokazala, kako učinkovit je v resnici ivermectin

Zdravilo ivermectin, sicer namenjeno zdravljenju okužb z zajedavci, nekateri smatrajo kot čudežno zdravilo, drugi pa kot "blažev žegen" je na celičnem nivoju pokazal, da zmanjša razmnoževanje cirusa, tudi na nekaterih živalskih modelih so bili rezultati podobni. A kot je opozoril Štrukelj, je bila večina kliničnih študij narejenih v neskladju s strokovnimi pravili in smernicami.

Nekatere so pokazale, da je ivermectin popolnoma neustrezen za zdravljenje ljudi, druge pa prav nasprotno, da je pri tem izredno uspešen. Trenutno poteka izjemno velika študija, ki bo izvedena po vseh pravilih, je zatrdil Štrukelj, vanjo bo vključenih 21 tisoč ljudi. Tudi na ljubljanski fakulteti upajo, da se bodo raziskavi pridružili. Šele po zaključku študije bo jasno, ali je ivermectin res uporaben ali ne. Vsekakor pa ivermectina ni priporočljivo jemati po lastni presoji, saj je v ZDA že povzročil več hospitalizacij, lahko pride tudi do smrti. 

Tretji odmerek za bolj ranljive

Ker količina protiteles po cepljenju upada, sploh pri posameznikih, ki niso razvili dovolj protiteles, je tretji odmerek vedno bolj smiseln, je dejal Štrukelj. Evropska agencija za zdravila (EMA) končne odločitve o poživitvenem odmerku še ni sprejela, trenutno odločitev prepuščajo posameznim državam.  

Izrael recimo s tretjim odmerkom trenutno cepi ljudi, starejše od 40 let.

Pri tretjem odmerku je priporočljivo mešanje cepiv

Katero cepivo pa je najbolj primerno za tretji odmerek? "Študije kažejo, da če zamenjamo vektorsko cepivo za mRNA, se poveča nastanek protiteles, če storimo obratno, pa se bo povečala celična imunost," je pojasnil Štrukelj. Oboje je pomembno, zato je mešanje cepiv priporočljivo. Tisti, ki so se torej prvič cepili s cepivi proizvajalcev AstraZeneca ali Johnson & Johnson, se lahko drugič cepijo s cepivi proizvajalcev Moderna ali Pfizer. 

Je pa Štrukelj opozororil pred večjo reaktogenostjo organizma, ta naj bi bila do 17 odstotkov večja kot pri prvih dveh odmerkih. To pomeni, da bo oseba imela dalj časa povišano telesno temperaturo ali pa bolj intenzivne bolečine na mestu cepljenja, več resnih neželenih učinkov pa se ni bati, je dejal.

Intervju s Štrukljem, ki je nastal v začetku lanskega leta, si lahko preberete na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:58 27.avgust 2021.

    Večji strokovnjak je, večje bučke prodaja. Vlada pa itak same take izbira, ko bučke na njihov način prodajajo. Ni čudno, da je toliko ljudi, ki ne verjame v cepljenje.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:58 26.avgust 2021.

    Pa kje se jemljejo tej tako zvani vladni strokovnjaki? A z SDS noče noben vsaj malo kredibilen, več sodelovati? Beović, Logar, Štukelj,..., zaradi njih je cepljenje še na slabšem glasu, kot bi sicer bilo.

  • eminenca 21:16 26.avgust 2021.

    to je en navaden pacient ... a ta bolnik hoče da postanemo narkomani s tem cepivom ... vsak mesec iglo ... ma bulane budale ... naj mu že nekdo vzame igračke iz roke, da ne bo še kej zakuru, glih ta pram mojster