Zdravje
51299 ogledov

Toliko okužb je uvoženih, v tem okolju se okuži največ ljudi

Maske Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask
V prejšnjem tednu je bilo pri nas potrjenih 2166 okužb, kar je 63 odstotkov več kot v tednu prej, ko jih je bilo le 1332.

Morda se komu takšna tedenska rast ne zdi zelo visoka, a če bo šlo tako naprej, bo v tednu, ko se začne šola, okužb že 5700, v tednu med 13. in 19. septembrom pa več kot 15 tisoč.

Med tistimi, ki vedo, kje so se okužili, je še vedno največ takih, ki so se okužili v družini, sledi zasebno druženje, nato organizirani dogodki.

V zadnjem tednu je izjemno poskočil delež okuženih, ki niso izpolnili ankete, takih je bilo kar 23 odstotkov, skoraj tretjina okuženih ne ve, kje so se okužili.

V primerjavi s tednom prej se je povečalo število uvoženih okužb, kar 308 jih je bilo, še dodatnih 60 okužb je bilo v uvoženih skupkih. Ta številka lahko še poskoči, saj se je pretekli teden z maturantskega izleta na Krfu vrnilo skoraj 650 maturantov, vse je NIJZ poslal v karanteno, po naših informacijah pa zdaj že zbolevajo tudi njihovi družinski člani.

Delež uvoženih okužb se je sicer v prejšnjem tednu v primerjavi s tednom prej celo nekoliko zmanjšal in znaša 19 odstotkov, sicer pa je približno na tej ravni že zadnjih pet tednov.

Največ uvoženih okužb je bilo prejšnji teden kot običajno s Hrvaške, a manj kot tretjina, kar je bistveno manj kot v preteklih tednih. Izjemno pa je poskočilo število uvoženih okužb s Kosova, iz Bosne, Grčije (maturanti), Makedonije ter Črne Gore.

Zanimivo je bilo prejšnji teden skoraj toliko okužb kot iz Srbije (8) uvoženih iz Mehike (7).

Toliko okuženih kot iz Nemčije je prišlo iz Bocvane

Po štiri okužbe so bile uvožene iz Avstrije in Egipta, po tri iz Italije in Španije, po dve iz Francije in Velike Britanije, po ena pa iz Albanije, Bocvane, Bolgarije, Ekvatorialne Gvineje, Irske, Nemčije, Turčije in Uzbekistana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • jakec1575 15:16 26.avgust 2021.

    Vazno, da ste dijake in agencije pribili na kriz. Pomnijo pa pljunek vmorje realnih in nezaznanih okuzb

  • bi_ba 15:02 26.avgust 2021.

    Pravijo, da papir vse prenese, ampak toliko bedarij kot jih prenese internet pa še ne. Za ovce vse super, kaj pa naj ostali s temi nebulozami? Dajte že mir s tem strašno smrtnim virusom!

  • Majazmaja 10:36 26.avgust 2021.

    Koliko se jih dobi po naših Mercatorjih, Sparih, Hoferjih, Lidlih? Razkužil primanjkuje, vozičkov, košar, self-service blagajn, pos terminalov ne razkužuje nihče ...