Zdravje
40794 ogledov

Ta simptom po novem opažajo zdravniki na infekcijski kliniki

Tatjana Lejko Zupanc Saša Despot predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana
Da bi delta povzročila težji potek bolezni, ne opažajo, so pa zaznali porast težav s sluhom pri okuženih in pri tistih, ki so okužbo že preboleli.

Povprečna starost hospitaliziranih 64 let, v bolnišnici tudi mama in dojenček

Stanje v bolnišnici je ta hip stabilno, je v današnji izjavi za javnost dejala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Kot je povedala, sta se odprla dva nova covid oddelka, kar je zmanjšalo pritisk na UKCLJ. Vseeno pa računajo na povečanje kapacitet za bolnike s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno terapijo in tudi za tiste, ki se zdravijo na klasičnih oddelkih. 

Trenutno je povprečna starost hospitaliziranih na infekcijski kliniki 64 let, na intenzivni terapiji pa so bolniki v povprečju še nekoliko starejši. Posamezni pacienti prihajajo tudi iz domov za starejše, a jih je malo, Lejko Zupanc ocenjuje, da je ta populacija že dobro precepljena. V splošnem je hospitaliziranih cepljenih zelo malo, večinoma pa so to ljudje, ki so imeli slabši imunski odziv po cepljenju zaradi drugih bolezenskih stanj, recimo onkološki bolniki.

Vrhunec četrtega vala nas po njeni oceni čaka v začetku oktobra. 

A so posamezni bolniki na kliniki tudi mlajši od 50 let, je opozorila zdravnica. Kot je dejala, je trenutno zaradi covida-19 hospitaliziran tudi dojenček in njegova mamica. "Sicer pa so otroci zelo v manjšini," je dodala - obravnavajo le posamezne primere, saj do zdaj niso potrebovali hospitalizacije v takšni meri kot odrasli. 

Ali delta povzroča težave s sluhom?

Da bi delta povzročila težji potek bolezni, ne opažajo, so pa zaznali porast težav s sluhom pri okuženih in pri tistih, ki so okužbo že preboleli. Zato sklepajo, da različica delta morda bolj okvarja sluh. Precej je tudi pacientov, ki so covid-19 že preboleli, pa imajo še vedno težave - tako tistih, ki so bolezen preboleli doma, kot tistih, ki so se zdravili na intenzivni negi. Veliko je takšnih, ki so kronično utrujeni, je povedala predstojnica infekcijske klinike.

Kot je poudarila, so doslej imeli hospitaliziranih največ 350 bolnikov ter 70 bolnikov, ki so potrebovali intenzivno terapijo. "Težko si predstavljam, da bi ta podvig še enkrat ponovili brez izrazitega preusmerjanja kadra in zapiranja drugih oddelkov."

Ne čudi je, da medicinske sestre odhajajo

V Sloveniji je kadrovski problem velik, a na hitro ni rešljiv, je opozorila Lejko Zupanc, saj medicinske sestre potrebujejo določeno izobraževanje, da so sposobne dela z najtežjimi bolniki. Kader pa odhaja, saj je po novem v državi veliko prostih delovnih mest tudi po manjših krajih in v bližini zaposlenih. Nekatere medicinske sestre so se v Ljubljano denimo vozile iz Podčetrtka, Celja in še od dlje, je povedala.

"Zdaj dobivajo delo blizu svojega doma. Na voljo so jim delovna mesta od ponedeljka do petka brez nočnih izmen, vikendov. Povprečna medicinska sestra je zdaj na kliniki delala tudi po tri vikende na mesec ter osem do devet nočnih izmen na mesec. Predstavljajte si, kakšna obremenitev je to, predvsem za mlade mamice z družinami. Me ne čudi, da odhajajo, kajti finančna spodbuda spet ni taka, da bi se komu to zaradi denarja splačalo," je priznala Lejko Zupanc. Po njenem mnenju bi morali to sistemsko urediti, da se ne bo pri nas ponovila zgodba iz ZDA, kje morajo zapirati oddelke zaradi pomanjkanja kadra. 

Ponovno je prosila ljudi, naj ne pozabijo na maske, prezračevanje in druge higienske ukrepe, predvsem pa na cepljenje, "ki je edini ukrep, ki nas navdaja z upanjem, da bomo te velike številke zmanjšali". 

Opustili bodo remdesivir, začeli so uporabljati regeneron

Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila tudi, kako trenutno zdravijo bolnike s covidom-19. Kot je dejala, ta hip še uporabljajo zdravilo remdesivir, a ga najbrž ne bodo več dolgo. Veliko uporabljajo kortikosteroide, ki delujejo protivnetno, imajo zdravilo, ki zavira imunski odgovor, končno pa lahko uporabljajo tudi zdravilo regeneron. Gre za zdravilo, s katerim so zdravili tudi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Več o tem, kako deluje zdravilo, si lahko preberete v tem članku

Zdravniki so že prejeli navodila, kako odmerjati zdravilo in komu ga je primerno dajati, a nimajo še veliko izkušenj, je dejala predstojnica infekcijske klinike. Čakajo tudi na odobritev drugih zdravil, recimo proizvajalca Pfizer in AstraZeneca.

Še vedno pa je najboljša preventiva cepljenje, ki prepreči težek potek bolezni in smrt, kar je po njenem mnenju najbolj pomembno. 

Čeprav je bila dvakrat cepljena, je za covidom-19 zbolela tudi šolska ministrica Simona Kustec. V pismu ravnateljem je zapisala, da ima "zahteven potek bolezni". A kot je poudarila Tatjana Lejko Zupanc, je ocena zahtevnosti poteka bolezni subjektivna. "Težji potek pomeni, da je bolnik hospitaliziran," je jasno razložila. Je pa razumljivo, da bolnik, ki sedem dni doma leži s povišano temperaturo nad 40 stopinj Celzija in ga močno bolijo vsi sklepi, svoj potek oceni za "zahteven", je dodala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 12:30 22.september 2021.

    Zgleda, da je twito prebolel bacilček, ampak je ostal gluh, kar mu poleg slepote povzroča ogromno težav pri teroriziranju države?

  • martin72 09:06 21.september 2021.

    Vsak dan nekaj novega z infekcijske klinike,pa veliki plače,kajne gospa.

  • Avatar MS
    MS 10:19 28.avgust 2021.

    Pojasnilo za gospoda rd2dmk2 1) V množici hospitaliziranih je nekaj tudi cepljenih, vendar ja takih zelo malo! OK? 2) Nekatera bolezenska stanja povzročajo slabši imunski odziv po cepljenju! OK? 3) V bolnici so zaradi covida,ker je bil zaradi onkoloških tretmajev ...prikaži večv (obsevanje, kemoterapija) imunski sistem slabše odziven in so zboleli z covidom19. OK? Še kakšno vprašanje rd2dmk2 ???