Zdravje
1953 ogledov

Bolnišnice se polnijo, odprli dva nova covid oddelka

Covid-19 Profimedia
V Sloveniji je danes zaradi koronavirusa hospitaliziranih 75 bolnikov. Od tega 51 v UKC Ljubljana, 24 pa v UKC Maribor; 18 bolnikov potrebuje intenzivno nego, od tega deset v UKC Ljubljana in osem v UKC Maribor.

V Celju 15 navadnih in pet intenzivnih postelj

Zaradi naraščajočega števila okužb od danes poleg UKC Ljubljana in Maribor covidne bolnike sprejemata tudi Klinika Golnik in bolnišnica Celje. V slednji so danes že sprejeli prve tri bolnike. Največja težava je negovalni kader, ki ga je v celjski bolnišnici manj kot v drugem in tretjem valu.

V celjski bolnišnici imajo za covidne bolnike v trenutni fazi pripravljenih 15 navadnih in pet intenzivnih postelj. "En pacient je trenutno na obravnavi na urgenci, potem pa bo hospitaliziran na oddelek," je za STA povedala direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek. V času pogovora pa sta bila še dva bolnika na poti v bolnišnico. Enega so premestili iz ptujske bolnišnice, drugega pa iz UKC Maribor.

Zdravstveno stanje vseh treh bolnikov je tako hudo, da potrebujejo dodaten kisik. Guček Zakoškova je vseeno izrazila upanje, da bodo bolniki lahko hospitalizirani na navadnih oddelkih.

Covidni oddelek bodo v Celju odprli v okviru infekcijskega oddelka. Kadra, razen za potrebe intenzivnih postelj, v tej fazi še ne bodo premeščali z drugih oddelkov. "Vzpostavljamo oddelke z obstoječimi kadri, pomoč pa je nato potrebna z drugimi bolniki, ki jih ne moremo sprejeti na infekcijski oddelek," je povedala Guček Zakoškova.

Covid-19 Covid-19 Zdravje V bolnišnici več cepljenih kot necepljenih. Kaj to pomeni?

Končna zmogljivost je do 167 bolnikov na navadnem in 22 bolnikov na intenzivnem oddelku

V naslednji fazi bodo v Celju za covidne bolnike pripravili 30 navadnih in 9 intenzivnih postelj. Kasneje bodo z namenom zagotavljanja kadra in postelj združevali kirurške oddelke. Najprej ortopedskega in oddelek plastične kirurgije.

V zadnji fazi bodo v Celju zdravili do 167 bolnikov na navadnem ter 22 bolnikov na intenzivnem oddelku. Toliko je tudi vseh inteznivnih postelj v bolnišnici Celje. V drugem valu so sicer naenkrat zdravili največ 147 bolnikov na navadnem oddelku, s covidnimi bolniki pa so bile takrat zapolnjene vse postelje za intenzivno nego.

V primerjavi z drugim in tretjim valom je tokrat v bolnišnici zaposlenega pet odstotkov manj negovalnega kadra. "Nenadomeščenih sester, bodisi za nedoločen čas, ker jih ne dobimo, bodisi za določen, ker so porodniško oziroma bolniško odsotne, je trenutno okoli 35," je za STA še povedala Guček Zakošek.

Covid-19 covid-19 Zdravje Britanci prižgali zeleno luč za koktejl protiteles, s katerim so zdravili tudi Trumpa

Na Golniku začasno zaprli nekatere nenujne dejavnosti

Od danes je covidni oddelek zopet vzpostavljen tudi na Golniku. Na Kliniki Golnik imajo pripravljenih 15 navadnih postelj in šest intenzivnih, so za STA sporočili iz bolnišnice. Danes dopoldne covidnih bolnikov še niso zdravili, jih pa pričakujejo zvečer oziroma v naslednjih dneh, v skladu s potrebami ostalih bolnišnic. Kader so zagotovili tako, da so začasno zaprli nekatere nenujne dejavnosti po presoji vodstva bolnišnice.

V Sloveniji je danes zaradi koronavirusa hospitaliziranih 75 bolnikov. Od tega 51 v UKC Ljubljana, 24 pa v UKC Maribor; 18 bolnikov potrebuje intenzivno nego, od tega deset v UKC Ljubljana in osem v UKC Maribor.

Polno cepljenih več kot 50 odstotkov odraslih

Število polno cepljenih proti covidu-19 med odraslimi v Sloveniji je medtem preseglo 50 odstotkov, je na družbenih omrežjih objavila vlada. Obenem je pozvala k zaščiti sebe in ostalih pred težjim potekom bolezni. "Preprečimo hospitalizacije, dolgoročne posledice bolezni in smrti. Poskrbimo za varno jesen. Bodimo odgovorni," je vlada zapisala na Twitterju.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo po podatkih vlade doslej cepljenih skupno 972.305 prebivalcev Slovenije oz. 46 odstotkov. Med starejšimi od 18 let je bilo z enim odmerkom cepljenih 953.250 oz. 55 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 599.456 oz. 68 odstotkov.

Z drugim odmerkom pa je bilo doslej cepljenih 872.106 prebivalcev Slovenije oz. 41 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je bilo z drugim odmerkom cepljenih 859.451 oz. 50 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 551.834 oz. 63 odstotkov, je vlada dopoldne objavila na Twitterju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 01:46 24.avgust 2021.

    V Celju 15 navadnih in pet intenzivnih postelj Dajte odpret še kakšnih dvajset postelj za tiste dvakrat cepljene, da ne boste spet "pokali po šivih" za dvakratno plačo...medtem, ko vam množično umirajo ljudje, ki npr. zaradi raka ne morejo do ...prikaži večo uslug, ki jih vsi plačujemo..banda