Zdravje
2475 ogledov

Britanci prižgali zeleno luč za koktejl protiteles, s katerim so zdravili tudi Trumpa

Covid-19 Profimedia Simbolična fotografija.
Ali ga bomo uporabljali tudi v Sloveniji?

Olajša hujši potek bolezni

V Združenem kraljestvu so za zdravljenje covida-19 pred nekaj dnevi odobrili zdravilo ronapevere, s katerim so zdravili tudi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Gre za kombinacijo monoklonskih protiteles, ki naj bi ob pravočasni aplikaciji olajšala hujši potek bolezni, razvili pa sta ga družbi Regeneron in Roche. V obliki infuzije se zdravilo aplicira v veno. 

V ZDA zdravilo uporabljajo že nekaj časa, tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) je februarja izdala priporočilo za uporabo omenjenega zdravila. 

Ministrstvo napovedalo uporabo že maja

Kako bo v Sloveniji? Na vprašanja novinarjev časnika Finance na infekcijski kliniki UKCLJ, ki jo vodi članica strokovne skupine za covid-19 Tatjana Lejko Zupanc, niso odgovorili. So pa na začetku maja na ministrstvu za zdravje za portal insajder.com dejali, da se v kratkem "pričakuje, da bo v Sloveniji dostopno prvo zdravilo z monoklonskimi protitelesi za zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo z lastniškim imenom regeneron".

Tudi Pfizer in AstraZeneca razvijata zdravilo

Sicer pa zdravilo proti covidu-19 razvijajo tudi v podjetju Pfizer, kjer so že razvili učinkovito cepivo. Šlo naj bi za tableto, ki bi jo ljudje zaužili takoj, ko bi zboleli, oziroma bi dobili prve simptome. Okuženi bi jo zaužili dvakrat na dan, pet dni zapored. Slednja bi virusu preprečevala razmnoževanje v telesu, s tem pa omilila simptome bolezni. Po besedah slovenskega biokemika Romana Jerala gre za razvoj zaviralcev proteaz, ki so učinkovine za zdravljenje ali preprečevanje virusnih okužb.

Novo zdravilo razvija tudi družba AstraZeneca - gre za kombinacijo dveh vrst protiteles, ki delujejo dolgoročno. Za razliko od cepiva, ki spodbuja tvorjenje protiteles, se z zdravilom v telo vnese protitelesa. Zaščita naj bi delovala do 12 mesecev, namenjena pa je predvsem ljudem, ki se zaradi različnih razlogov ne smejo cepiti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.