Zdravje
17793 ogledov

Novi podatki: Slabe novice, spet ogromen skok okužb

Covid-19 Profimedia
Število novih okužb je v primerjavi s preteklo nedeljo zraslo za dobrih sto odstotkov.

Ob 754 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 116 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 15,4 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 11.114 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje okužb se je še nekoliko dvignilo in znaša 309,1. Prav tako se je zvišala 14-dnevna incidenca, ki je trenutno 165,8. 

brezje PCT ni potreben Slovenija Krek: "Jeseni bo veljal čisto nov semafor ukrepov"

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 57 okužb, to pomeni 103,5 odstoten porast. 

V preteklem tednu so skupaj potrdili 2164 okužb, kar je 832 več kot teden pred tem, ko je bilo pozitivnih 1332 PCR testov. To pomeni, da je bilo pretekli teden skupaj potrjenih za 62-odstotkov več pozitivnih PCR testov.

V bolnišnicah se zdravi 75 covidnih bolnikov, od tega jih je 18 na oddelkih za intenzivno nego.

IJS: Rdeči bomo konec avgusta

Inštitut Jožef Stefan v zadnji prognozi širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji, ki so jo pripravili v četrtek, piše, da epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 18 dni (od četrtka se je že skrajšal), ki se bo v septembru predvidoma močno skrajšal.

"Po kriterijih ECDC smo v oranžni fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli konec avgusta," pišejo pri IJS. "Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov."

 | Avtor:

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • milan654 12:34 23.avgust 2021.

    mjca bič česi ne celjena si tudi naj večja prenešalka virusa a ti ni jasno

  • Mojca Bč 11:33 23.avgust 2021.

    Pa kaj ni jasno ! Največji prenašalci virusa so cepljeni brez simptomov ker jih nihče ne kontrolira.

  • mihatirs 11:17 23.avgust 2021.

    okužil se je po 2x že vsak v teh dveh letih...tisti ki mu to ni jasno je DEBIL in PIKA...in to so najbrž na IJS tudi že stuhtali...CEPLJEN ali NECEPLJEN...isti kurac, tko da al drugač boš fasal...kakšno obliko...pa tudi ni ...prikaži več odvisno od CEPIVA/NECEPIVA ampak od tvojega imunskega sistema!