Zdravje
35484 ogledov

Logarjeva: "Glede tega se z vlado ne strinjamo"

Mateja Logar, infektologinja Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
Mateja Logar pojasnila, glede česa se razhaja svetovalna skupina in vlada ter priznala, da v praksi prihaja do določenih nelogičnosti.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v današnjem pogovoru za Val202 na Radiu Slovenija pojasnila, da je vlada z zadnjim odlokom nekoliko hitreje razširila pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT), kot ga je sprva predlagala svetovalna skupina. Še vedno pa se z vlado razhajajo glede veljavnosti hitrih testov.

Svetovalna skupina že nekaj mesecev namreč zagovarja stališče, da bi morala biti veljavnost hitrih antigenskih testov poenotena na 48 ur ne glede na to, ali je bil opravljen pri izvajalcu ali uporabniku storitev. Po trenutni veljavi pa takšen test velja za izvajalce en teden, za uporabnike pa 48 ur.

Nelogičnosti v praksi

Logarjeva je opozorila, da pri testih za samotestiranje in hitrih antigenskih testih ne gre za enak hitri test, saj se s testi za samotestiranje s testirno palčko seže dva centimetra v nosnico, medtem ko se za hitri antigenski test jemlje bris iz nosnega dela žrela.

Priznala je, da v praksi prihaja do določenih nelogičnosti - denimo učiteljica je lahko dopoldne v stiku z učenci na podlagi negativnega izvida s samotestiranjem, popoldne pa na podlagi istega ne more biti v stiku z istim učencem v knjižnici. A kot opozarja Logarjeva, "gre za to, da se je treba odločiti, kaj smo pripravljeni narediti za veselje in kaj je treba narediti".

Glede okužb pri cepljenih

V pogovoru se je dotaknila tudi okužb z novim koronavirusom pri tistih, ki so se predhodno že cepili proti covidu-19. Opozorila je, da je verjetnost, da se bo cepljena oseba okužila, bistveno manjša kot pri necepljenih. Cepljene v visokem odstotku ščiti tudi pred brezsimptomno okužbo.

"Verjetnost, da bo cepljena oseba brezsimptomno prenesla okužbo na drugo osebo, ki je cepljena, je zanemarljivo majhna. Asimptomatske osebe, ki so cepljene, imajo vseeno manjši potencial širjenja kot tiste, ki niso cepljene. Pri cepljenih, preden zbolijo, je koncentracija virusa na sluznici manjša kot pri necepljenih. Ko zbolijo, pa je koncentracija približno enaka," je pojasnila Logarejva.

Kot je opozorila, morajo biti tudi cepljeni, ko enkrat zbolijo, odgovorni, da upoštevajo preventivne ukrepe in naj ostanejo doma in se dogovorijo za testiranje, če se ne počutijo dobro in imajo znake prehlada.

Epidemija covid-19 ZDA | Avtor: Epa Epa

Mestni utrip Slovenija Minister Poklukar: Že naslednji teden lahko pride do te spremembe

Hospitalizacije cepljenih

Glede hospitalizacij že cepljenih oseb zaradi covida-19 pa je pojasnila, da gre večinoma za osebe, ki imajo osnovne imunske pomanjkljivosti, so starejši in je njihova zaščita slabša, saj je odgovor na cepljenje pričakovano slabši. Nimajo pa podatkov o tem, koliko prebolevnikov je hospitaliziranih ob ponovni okužbi z novim koronavirusom. Včasih je namreč težko natančno oceniti, ali je oseba že prebolela covid-19, saj nimajo vsi, ki so preboleli, tudi opravljenih PCR testov. Tako je približno trikrat več zbolelih, kot je bilo potrjenih s testiranjem.

Dolžina statusa cepljenega pri PCT pogojih

Cepljene osebe, katere družinski član zboli za covidom-19, ne napotijo v karanteno, pač pa mu svetujejo samoopazovanje ter naj se dogovori za testiranje ob najmanjših simptomih. Ni pa smiselno preventivno testiranje za takšne ljudi, če ne kažejo nobenih simptomov, je dodala.

Trenutno se za zagotavljanje sistema PCT pri pogoju cepljenja upošteva, da ima oseba tak status še devet mesecev od polnega cepljenja. Po besedah Logarjeve je na posvetovalni skupini za cepljenje pri NIJZ, ali bodo podaljšali veljavnost cepljenja, sicer bo veliko ljudi, ki so bili zgodaj cepljeni, ostalo brez statusa cepljenega, če se ne bodo odločili za tretji odmerek. Pri tem pa je opozorila na raziskave, ki kažejo, da se po osmih mesecih od cepljenja začne koncentracija protiteles zmanjševati.

Hitri test Komentar Slovenija Vozite avto na servis k mesarju? Cepljenje proti covidu-19, Gorenja vas Cepljenje Slovenija Po zadnjem odloku vlade cepilni centri pokali po šivih, zmanjkalo cepiva

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 16
 • Robert_Harrison 10:01 15.september 2021.

  Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

 • Avatar pantani
  pantani 07:39 15.september 2021.

  Danes ob 18.00 vsi pred parlament!!!

 • bugmenot 22:42 14.september 2021.

  Naši "strokovnjaki" so vsi iz istega ljubljanskega legla in tulijo vsi v en lijak. Ko pa pogledaš čez mejo slišiš malo drugačne izjave. Samo poglejte kaj pravi Hrvaška strokovna skupina o prebolevnikih, o karantenah in cepivih. Glej Index HR.