Zdravje
1093 ogledov

Med mladostniki stiska, tudi samopoškodovalno vedenje

Učilnica
Šolanje na daljavo vpliva tudi na zdravstveno stanje otrok, začelo jih je resno ogrožati.

"Zavedamo se, da je premagovanje pandemije dolgotrajen proces, ki zahteva veliko sodelovanja, energije in da pri vsem naletimo na izzive, ki lahko vzamejo zalet in voljo. Vendar še imamo pred seboj jasen cilj, dobrobit otrok in družbe in če usmerimo vse sile v premagovanje teh izzivov, nas bo to popeljalo v boljšo prihodnost," je na današnji tiskovni konferenci menil pediater dr. Denis Baš. 

Poudaril je, da enostavnih rešitev ni in da smo se znašli v situaciji, ko ne glede na še vedno slabo epidemiološko sliko odpiramo šole in vrtce, pri čemer je poudaril, da je šolanje na daljavo poslabšalo zdravstveno stanje otrok in jih začelo resno ogrožati. 

Čustvene težave, samopoškodovano vedenje, motnje hranjenja

"Pediatri zaznavamo več čustvenih težav, spanja, motenj hranjenja, samopoškodovanja," je navedel Baš in dodal, da prenajedanje in posledično prekomerno težo opažajo pri vseh starostnih skupinah, tudi pri najmlajših otrocih. 

"Pri težavah, kot so odklanjanje hranjenja, kar vodi v anoreksijo, glede tega pa so predvsem ogroženi najstniki od 12 do 16 leta," je navedel Baš in pri tem svetoval, da naj starši skušajo prepoznati čustvene težave, nagnjenosti k samopoškodovalnemu vedenju. 

"Če se otrok zapira, z nami ne komunicira, kaže znake pretiranega odziva na določene stvari, se z njim pogovorimo. Ključno se mi zdi, da se z otrokom pogovarjamo, da mu prisluhnemo, da se zavedamo, da se moramo časovno prilagoditi na situacijo, ko se nam je pripravljen odpreti." 

Jelko Kacin Covid-19 Zdravje Kacin povedal, v katerih občinah je najhuje

Bodimo dober zgled 

Baš je izpostavil, da si ne smemo zatiskati oči, da odpiranje šol vendarle prinaša veliko tveganje za širjenje virusa, število obolenj se bo v tem času povečalo, kar vidimo vsako zimo. 

"Zato je pomembno, da smo odrasli dober zgled, da v največji možni meri upoštevamo ukrepe. Vsak od nas naj prispeva k temu, da bodo učitelji, otroci in njihovi domači varni. Pozivamo k sodelovanju in odgovornemu ravnanju."

Izpostavil je, da je pri tem ključno, da vsi hodimo na delo popolnoma zdravi in da se tisti, ki sodelujejo v procesu izobraževanja redno testirajo. "Na rutinskih testiranjih doslej je bilo odkritih približno tri odstotke asimptomatskih obolenj." 

Šola in covid Slovenija Končno padla odločitev, kateri učenci se prihodnji teden vračajo v šolske klopi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • mirror 12:56 31.december 2020.

    V šolo razen izjem, nihče ne hodi rad.

  • Waltter 12:43 31.december 2020.

    Basevo mnanje je vredno enako toliko kot voda v WC kotlicku. sedaj je pol je ni pa pride druga. Pediater ni za to da trosi okoli take bedarije on je zato da spremlja normalni razvoj otroka. Naj se najprej pobriga ...prikaži več da bodo otrci obravnavani v razumskem casu, ostalo pa naj pusti na miru. In kaj naj od njega pricakujemo jutri da nam bo predaval kateri elektricni avto naj bi kupili? In najde se se toliko bedakov da ima celo somisljenike?

  • abraham5 12:38 31.december 2020.

    včasih sem vse te simptome mel če sem moral v šolo...narobe svet