Zdravje
24162 ogledov

Kacin povedal, v katerih občinah je najhuje

COVID-19 test Epa
Nižji odstotek pozitivnih testov.

Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo včeraj pri nas opravljenih 6011 testov PCR, od tega je bilo 1815 pozitivnih, torej 30,2 odstotka - manj kot včeraj, ko je bilo pozitivnih 32,1 odstotka opravljenih testov. 

Opravljenih je bilo tudi 8372 hitrih antigenskih testov, s katerimi so odkrili 597 novih okužb, torej je bilo pozitivnih 7,1 odstotka opravljenih testov - manj kot včeraj, ko je bilo pozitivnih 7,6 odstotka testov.

Število aktivnih primerov v Sloveniji je 19.309, sedemdnevno povprečje je trenutno 1.443,4.  Bolnišnično zdravljenje potrebuje 1.172 oseb, v intenzivni enoti pa se zdravi 209 oseb.

Po podatkih vlade RS pa je trenutno hospitaliziranih 1174 oseb, na intenzivni negi pa je 198 oseb. Včeraj je umrlo 32 oseb. 

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci vlade povedal, da je bilo včeraj opravljeno rekordno število testov.

Število testov 30. 12. | Avtor: Twitter Twitter

V Sloveniji je trenutno 952 okuženih na 100 tisoč prebivalcev, izstopa posavska regija, najbolje pa kaže goriški regiji. V petih regijah so razmere boljše kot v povprečju.

Regije covid-19 31. 12. | Avtor: Twitter Twitter
Kar se tiče števila novih okužb po občinah, na včerajšnji dan izstopajo: Ajdovščina 24, Brežice 33, Celje 57, Cerklje na Gorenjskem 22, Črnomelj 26, Domžale 48, Hrastnik 25, Koper 38, Krško 47, je povedal Kacin. "Tudi včeraj je bilo veliko novih okužb potrjenih v Novem mestu, bilo jih je 84. V Rogaški Slatini 30, enako tudi v Sevnici, v Šentjurju 31, v Slovenj Gradcu 40, v Šmarju pri Jelšah 47, na Vrhniki 28, v Žalcu pa 38. V Ljubljani je bilo novih okužb včeraj 216, v Mariboru pa 94," je dodal.

Včeraj pa je bilo v DSO med novo okuženimi 74 stanovalcev in 18 zaposlenih. V 5 posebnih socialnovarstvenih zavodih je bila včeraj potrjena ena okužba pri zaposlenem, je dodal Kacin, torej skupaj 93 novih okužb.

Šole se odpirajo le za učence s posebnimi potrebami

Vlada je včeraj na seji ocenila, da epidemiološki pogoji za odprtje šol za prvo triado niso izpolnjeni, tako da se prihodnji teden v šole vračajo le učenci s posebnimi potrebami. Kot je poudaril Kacin, je vlada pri oceni razmer in odločitvi upoštevala tako trenutne razmere kot odločitve držav z veliko boljšo epidemiološko sliko. 

Dobro pa je, da je zanimanje za hitro testiranje tako veliko, so ocenili. "Brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi je pokazalo, da je zavedanje o pomenu testiranja v družbi dobro in vse bolj razširjeno. Izrednega pomena je, da se še naprej vsi obnašamo preventivno in nosimo maske povsod kjer je to potrebno, še posebej pa v zaprtih prostorih, da se ne družimo, da dosledno skrbimo za higieno rok in kašlja, ohranjamo medsebojno razdaljo ter redno zračimo prostore," je pojasnil vladni govorec.

Hitro testiranje po zdravstvenih domovih, mobilne enote na meji

Kot je povedal, vlada ostaja optimistična, da bo z rednim hitrim testiranjem, ki bo vzpostavljeno od 4. 1. dalje, zamejevanje širjenja okužb še bolj uspešno, ministrstvo za zdravje pa si prizadeva tudi, da bi bilo hitro testiranje mogoče v vseh zdravstvenih domovih, povsod po Sloveniji.

V sredo se je DS odločil o pravici veta, ko gre za sprejem PKP7, in v tem zakonu je možnost, da država pokrije finančne stroške za hitra testiranja tudi v gospodarstvu. Doslej so za testiranje aktivirali mobilne enote, odslej pa bodo zagotovili, da se testiranje izvaja po vseh zdravstvenih domovih, kar bo zmanjšalo potrebo po mobilnih enotah. Tako bodo lahko mobilne ekipe testirale na mejnih prehodih in tudi redno testirale posebne kategorije prebivalstva, kot so učitelji in vzgojitelji.

Sprostili omejitev gibanja

Kot smo že pisali, od danes od 12. ure dalje do jutri do 20. ure velja, da gibanje ni omejeno na občino prebivanja in da je dovoljeno druženje do največ 6 odraslih oseb iz dveh gospodinjstev, a le v zasebnih prostorih. Še vedno pa ostaja v veljavi omejitev gibanja ponoči. "Ne glede na praznično sprostitev vlada vse državljane poziva, naj sprostitve ne izkoriščajo v lastno škodo. Glavni namen sprostitve je, da se omogoči, da obiščemo sorodnike ali prijatelje, ki prebivajo zunaj naše občine in jih zaradi veljavnih ukrepov nismo videli že dalj časa," je pojasnil Kacin.

dezurni@zurnal24.si

Cepljenje proti covid-19 Covid-19 Zdravje Boste lahko izbrali vrsto cepiva? To pravijo pristojni!
 
Komentarjev 4
 • supreme 13:13 31.december 2020.

  V cemu je fora teh tabel, ce so tko drobne, da se jih sploh ne da videt, da bi si jih pa priblizal je pa to na tem portalu kvantna fizika

 • Avatar drecos
  drecos 12:17 31.december 2020.

  bedak

 • Ender3 12:05 31.december 2020.

  Kacin dosti je, še številk niste več sposobni prirejati. Sramotite se in škodujete prazničnemu razpoloženju. ! 😎