Zdravje
2005 ogledov

Zdravila proti covidu tudi zunaj bolnišnic, strokovnjak opozarja

Danijel Bešič Loredan Saša Despot
Na jesenski val smo pripravljeni, imamo cepiva in zdravila, pravi minister za zdravje, a stroka opozarja.

"Covid je z nami, prihaja tudi gripa, prihaja jesen, imamo maske, znamo se obnašati in tako gremo skozi celo jesen in zimo. Naš namen je, da covid sprejmemo in znamo živeti z njim. Če smo bolni, ostanemo doma," je na današnji novinarski konferenci glede razmer, povezanih s covidom, povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ponovil zavezo ministrstva, da bo naredilo vse, da zdravstvenega sistema ne ustavljamo. "Ni izrednih razmer!"

"Sprejmimo novo realnost, ki nas čaka tudi naprej, ne samo s covidom, opičjimi kozami ...," poziva minister. "Na srečo imamo zdaj močna orodja, to je prilagojeno cepljenje, zaščititi je treba vse rizične skupine, imamo zdravila, imamo jasne protokole, verjamem, da bomo skupaj zmogli. Na ministrstvu in vladi ostajamo na stališčih in jih trdno zasledujemo, da ostanemo odprta družba." 

Po 820 PCR-testih in 6971 hitrih antigenskih testih so v četrtek potrdili 2297 okužb z novim koronavirusom, 331 okužb več kot prejšnji četrtek.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2297, kar je 170 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je trenutno 1391 ali pet več kot dan prej. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 29.194 aktivnih primerov okužb, to je 109 več kot dan prej.

Vse več okužb je tudi drugod v Evropi, je povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa NIJZ Mario Fafangel. Pričakuje, da bo število okužb naraščalo vsaj do sredine oktobra. "Različica omikron je že februarja letos spremenila pravila igre, imamo pa nova, prilagojena cepiva, ki so na voljo vsem, in zdravila," poudarja Fafangel.

"Na koncu te jeseni in zime, ko bomo gledali, katere države so bolj uspešne, katere manj, kdo bo preprečil največ smrti? To bodo države, ki so bile uspešne pri precepljenosti rizične populacije, ki bodo najbolj uspešne z osnovnim cepljenjem in poživitvenimi odmerki pri prebivalstvu nad 60 let starosti," pojasnjuje Fafangel.

Infektolog Janez Tomažič ob tem opozarja na pazljivost pri predpisovanju zdravila paxlovid, ki je sicer učinkovito saj za 90 odstotkov zmanjša potrebo po hospitalizaciji. Zdravilo je sicer varno, vendar pa ga predpisujejo predvsem starejšim, ki jemljejo že druga zdravila. "Morajo pa biti zdravniki zelo pozorni, saj se ena od učinkovin lahko vpleta v učinkovanje drugih zdravil. Zdravilo se jemlje le pet dni, vseeno pa lahko pride do součinkovanja z drugimi zdravili, kot so denimo zdravila proti strjevanje krvi, ko lahko pride do krvavitev ali strjevanja krvi, tromboz. Zdravniki morajo biti s tem seznanjeni, navodila smo pošiljali pisno in osveščali preko zbornice," pravi Tomažič.  

“Zavedanje, tako stanovalcev, kot tudi svojcev, da je za zaščito najranljivejših treba uporabiti vse, kar je na voljo, je visoko,” je dejala vodja službe za dolgotrajno oskrbo na ministrstvu za zdravje Tanja Petkovič. Povedala je tudi, da so domski zdravniki že začeli uporabljati zdravilo paxlovid, da so dobro informirani, povratne informacije pa dobre. V domovih so že začeli ponovno cepiti, največji interes je za  novo, kombinirano cepivo.

Enotnega pristopa k cepljenju ni več

“Enotnega pristopa k cepljenju ni, za zdaj smo to prepustili izvajalcem. V zadnjih dveh letih so se zavodi s tem dobro soočali, tudi za zdaj so informacije zelo spodbudne,” je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc.

V Zdravstvenem domu Ljubljana so glede na povečan interes okrepili število cepilnih mest in ekipe. Interesa za cepljenje je največ ob koncih tedna – na današnji dan bodo predvidoma cepili več kot 600 oseb. Največ oseb se cepi s četrtim odmerkom, največ interesa pa je za najnovejše cepivo, prilagojeno različici omikrona, je povedala Tea Stegne Ignjatovič, strokovna direktorica ZD Ljubljana. 

Ostrc je spomnil še na študente, ki se vračajo na fakultete. "Tudi zanje so na voljo testi za samotestiranje," je dejal in dodal, da so bili mladi pozvani tudi k večji uporabi aplikacije #OstaniZdrav.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • dani5 14:52 30.september 2022.

    Sicer glede na tale dokument je dr. Golob samo citiral naše strokovnjake: https://www.kclj.si/dokumenti/FINAL_30.Okt_2020_PRIPOROCILA_VITAMIN_D_in_covid-19_za_infektologe.pdf

  • Boschtjan Zupanchich 14:07 30.september 2022.

    Ali brihtnim bučam še vedno ni jasno, kakšna huda pevara je ta "koronagripica" , ki je samo krinka za hinavsko zlobno pocepiti vse Zdrave ljudi !!! ??? !!!

  • Ender3 13:30 30.september 2022.

    Doma se vse preveč ukvarjamo s kovidom in preštevanjem okoženih. Raje naj se ukvarjajo s 16+% presežkom nekovidnih smrti.