Zdravje
927 ogledov

Ministrstvo: Vztrajamo na forenzični reviziji

Čakalnica Profimedias
Ministrstvo za zdravje zahteva forenzično revizijo vodenja čakalnih dob za katere je odgovoren NIJZ

Ministrstvo za zdravje je konec maja od skrbnika čakalnih dob, Nacionalnega inštituta za javno zdravje od NIJZ zahtevalo, da preveri podatke o čakalnih dobah, ker so se jim ti zdeli preveč optimistični. 17. maja so dobili prvi dopis, ki je to potrjeval, nato pa še dva. Ugotovili so, da je umanjkalo 20 tisoč pacientov, ki čakajo in da so se čakalne dobe v bistvu za pet odstotkov podaljšale. 

Čakalnica Slovenija Zdravje Misterij: Izginilo 20 tisoč bolnikov

NIJZ: Krive so bolnišnice

Pri odkrivanju napak v informacijskih sistemih izvajalcev so na NIJZ ugotovili, da imajo nekateri izvajalci v poročilih, ki jih pošiljajo na centralni sistem eNaročanja, dvojno oznako termina za bolnika, sistem pa takega ni štel. Ko so ponudniki informacijskih sistemov napako po opozorilu NIJZ odpravili, pa je to povzročilo nenaden skok števila čakajočih v aprilu. 

"Odprava te napake ni imela nikakršnega vpliva na bolnike. Vsi termini, dolžine čakalnih dob in vse stvari, ki so povezane z bolnikom na ta način, so ostale nespremenjene," je zatrdil Simon Indihar z eZdravja. Bolniki so se tako še vedno lahko elektronsko naročili na iste termine, ki so bili objavljeni na portalu.

Ministrstvo zahteva forenzično preiskavo

Na ministrstvu za zdravje z ugotovitvami niso zadovoljni:  "Predstavnica ministrstva v svetu zavoda bo vztrajala na forenzični reviziji. Naš cilj še vedno je, natančno ugotoviti, kje pri čakalnih dobah smo, kolikšne so, kje se zatika, da tolikokrat pride do napak. Do takrat pa podatkov in tudi izjav NIJZ ne moremo komentirati. So pa za podatke odgovorni na NIJZ," so sporočili.  

"Podatki o čakalnih vrstah so zelo pomembni ter javnost in bolniki morajo vedeti, kakšni so pravilni," pa je poudaril minister za zdravje Aleš Šabeder. Kritičen je tudi do tega, da so prvo obvestilo z NIJZ glede napake dobili šele maja.

Po odpravljeni napaki v aprilu so na NIJZ sicer rekonstruirali podatke za nazaj in primerjali podatke s številom čakajočih lanskega aprila. Ugotovili so, da na prvi pregled čaka 79.868 oseb, kar pomeni 1176 oziroma 1,5 odstotka manj bolnikov kot v enakem obdobju preteklega leta, je pojasnil zdravstveni analitik z NIJZDavid Breznikar.

Nad dopustno čakalno dobo za prvi pregled je prvega aprila čakalo 32.625 oseb oziroma 964 ali 2,9 odstotka čakajočih manj kot v enakem obdobju lani. Na terapevtsko in diagnostične storitve pa čaka 102.219 oseb, kar je 10.377 oziroma 11,3 odstotka več kot na isti dan preteklega leta. Nad dopustno dobo je čakalo 36.400 oseb, kar 2704 oziroma 6,9 odstotka manj kot lani.

Komentarjev 1
  • kontrahan 19:46 12.junij 2019.

    Vse zdravstvo, ki ga imamo v SLO privatizirajte (kar se bo slej ko prej zgodilo, ala amerika), pa vam povem da drugi dan nebo več čakalnih vrst. Veliko na račun tega da velik naroda ne bo inelo penezov za pogoltne ...prikaži več dohtarje, To nam veleumi pripravljajo.