Zdravje
6416 ogledov

"Moj otrok ima že četrti dan vročino, kako naj pridem do zdravnika"

Bolan otrok Profimedia
Ne primanjkuje le družinskih zdravnikov, ampak tudi pediatrov.

"V ZD Šentvid je cela 'štala' v ambulantah za šolsko mladino. Ena zdravnica je šla stran, nadomeščajo jo dvakrat na teden," je povedala bralka. "Moj otrok ima že četrti dan vročino. Kličem, kdaj ga lahko pridem pokazat, pa mi rečejo, da imajo vse polno. Pokličem še zdravnico, ki je tam stalno, če me lahko v njihovi ambulanti vzamejo, a pravijo, da imajo takšna navodila, da ne morejo jemati bolnikov od zdravnice, ki je šla stran. Na vprašanje, kam lahko greva, morda k predšolski pediatrinji, mi rečejo: 'Gospa, kriza je tukaj, ne vem, kaj naj vam rečem'."

zivljenje 20.4.2005, cepljenje, dojencek, medicinska sestra, Pediatricna klinika Slovenija Pediatrov ni dovolj za vse

Na vprašanje, ali naj se morda obrne na ZD Šiška, so ji povedali, da je tudi tam ne morejo vzeti in ji svetovali, naj gre zvečer na Metelkovo. "Na spletnih straneh piše, da naj tekom dneva ne hodimo tja, saj poteka dežurstvo samo ponoči," še pove bralka, ki pravi, da se bo sama sicer že znašla, tako da bo šla z otrokom v laboratorij Adria lab, nato pa za interpretacijo izvidov poklicala svojo prijateljico pediatrinjo, a meni, da mnogi starši morda nimajo te možnosti. "Kako naj z bolnim otrokom iščejo novega zdravnika."

Bolan otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

V ZD Šentvid pojasnjujejo, da je v začetku letošnjega leta iz enote Šentvid v enoto Bežigrad odšla ena pediatrinja iz ZV šolskih otrok in mladine. "Za njeno nadomeščanje je poskrbljeno s strani drugih prisotnih zdravnikov v enoti," pojasnjujejo pri ZD Šentvid. "Nova zdravnica bo z delom pričela predvidoma v mesecu aprilu."

"Nujnih primerov ne zavrnemo"

Dodajajo, da pacientov ne zavračajo. "Se pa lahko zgodi, da v času povečanega števila prehladnih obolenj in gripe ter dejstva, da zdravniki poleg svoje redne ambulante pokrivajo še nadomeščanje odsotnih zdravnikov, vsi pacienti ne morejo biti pregledani isti dan, saj je terminov enostavno premalo za vse, ki bi hoteli priti," poudarjajo pri ZD Šentvid. "To pa seveda ne velja za nujne primere."

Zdravniki Zdravje V Kranju ne morete več dobiti družinskega zdravnika

Ob povišani temperaturi svetujejo antipiretike, uživanje tekočin in počitek, saj specifične terapije za virusne bolezni ni. "Če ima otrok hujše težave (hud glavobol, bruhanje, dehidracija ...) je potreben obisk pri osebnem ali nadomestnem zdravniku v enoti, kjer bo prejel vso potrebno zdravstveno oskrbo," poudarjajo pri ZD Šentvid. "Ponoči, ob vikendih in praznikih pa je za nujne primere organizirano dežurstvo na pediatrični nujni pomoči -PNMP v enoti Center na Metelkovi ul. 9."

Bolan otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

Potrebovali bi 150 novih pediatrov

O težavah, ki jo imajo v zdravstvenih domovih zaradi pomanjkanja pediatrov, smo že večkrat pisali, med drugim v prispevku Pediatrov ni dovolj za vse, o podobnih težavah pa iz različnih zdravstvenih domov poročajo tudi, ko gre za zdravstveno varstvo odraslih. Pred nekaj dnevi smo v prispevku Do zdravnika je nemogoče priti pisali, da v ZD Ljubljana noben družinski zdravnik ne sprejema novih pacientov.

zdravstveni dom Ljubljana Naše zdravstvo Zdravje Pacienti kličejo v prazno, med mladimi zdravniki ni zanimanja

Predstavnica sekcije za primarno pediatrijo Bernarda Vogrin je po srečanju z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom aprila lani povedala, da bi potrebovali dodatnih 50 pediatrov, če bi želeli zagotoviti enakomerno razporejenost pediatričnih programov po vsej Sloveniji, za nadomestitev tistih, ki se bodo v kratkem upokojili, pa še dodatnih 100. 

Bolan otrok | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

Primarni pediatri sicer po besedah Vogrinove zaradi nesorazmerne razporejenosti ponekod po državi skrbijo tudi za dvakrat več otrok kot v manj obremenjenih regijah. Med najbolj obremenjenimi so Ravne na Koroškem, Šmarje pri Jelšah, Tržič in Ajdovščina.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 2
  • miho 16:23 01.februar 2020.

    Še dobro, da ni še več otrok v Sloveniji... Štala bi bila.

  • itconsua 08:40 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks