Zdravje
25797 ogledov

Na letalih umikajo arašide, v šolah in vrtcih okolja brez njih?

Okolje brez arašidov
Pediatri se zavzemajo za vzpostavljanje okolij brez arašidov v šolah in vrtcih ter na krajih, kjer se zadržujejo otroci.

Ameriška letalska družba Southwest Airlines je v začetku julija sporočila, da od letošnjega avgusta naprej na svojih letih ne bo več postregla prigrizkov z arašidi. "Da bi zagotovili najboljšo izkušnjo za vse, tudi za potnike z alergijami na arašide, smo sprejeli to težko odločitev," so za medije povedali pri Southwest Airlines. Z odločitvijo so prekinili dolgoletno tradicijo, po kateri so potnikom od 70-ih let naprej na svojih letalih postregli z majhnimi paketki zemeljskih oreščkov.

Umik zaradi "tiranije manjšine"

Mnogi so se na odločitev letalske družbe odzvali negativno, češ da so arašide umaknili zaradi "tiranije manjšine". Različne prehranske alergije, med katerimi je alergija na arašide med najbolj pogostimi, ima sicer več milijonov Američanov, kar je približno štiri odstotke populacije. Nekateri med njimi so več let pozivali letalske družbe, naj s svojih letov odstranijo arašide ter na ta način ustvarijo varno okolje za alergike. Alergično reakcijo, ki je lahko tudi smrtna, namreč lahko arašidi sprožijo že s prisotnostjo v zraku. 

Hudo alergično reakcijo, ki je lahko tudi smrtna, lahko arašidi sprožijo že s prisotnostjo v zraku. 

Znana je recimo zgodba iz leta 2014, ko je štiriletni otrok padel v anafilaktični šok med letom s Tenerifov v London Stansted. Zavest je izgubil, ker potnik na sosednjem sedežu ni upošteval opozoril osebja, naj med letom ne uživa oreščkov. Otroka so oskrbeli z adrenalinsko injekcijo ter ga po pristanku letala družbe Rynair prepeljali na zdravljenje v bolnišnico. 

Arašidi | Avtor:

Musli s čokolado nevarna površnost Slovenija Smrtno nevarna površnost

Letalske družbe običajno pozivajo potnike z alergijami, da svoje zdravstvene težave sporočijo osebju pred poletom. "Stranke prosimo, da o svoji alergiji obvestijo posadko na letalu, ki informira preostale potnike, da na krovu ne bodo stregli izdelkov, ki vsebujejo oreščke," pojasnjujejo pri Rynairu. "Prav tako preostale potnike pozivamo, naj na krovu ne odpirajo izdelkov z arašidi, vendar družba ne more jamčiti, da na letalu ne bo arašidov."

Adria: Arašidom se izogibamo

Pri Adrii Airways pravijo, da se arašidom pri strežbi izogibajo. "Raje kot arašide našim potnikom na izbranih letih in poslovnem razredu ponudimo slane prigrizke ali pa mešanico suhega sadja in drugih, manj alergenih oreščkov," pravijo pri letalski družbi. "Arašide smo v preteklosti že umaknili iz prodaje, pred letom dni pa smo jih, deloma tudi zaradi povpraševanja potnikov, znova uvedli v ponudbo, in sicer izključno v SkyShop trgovini, kjer so izdelki skrbno izbrani."

Anafilaksija je potencialno življenjsko nevarna alergijska reakcija, nevarna zaradi dihalne stiske in/ali prizadetosti srčno-žilnega sistema. Izkušnje drugih evropskih držav kažejo, da se petina anafilaksij pri otrocih zgodi v šolah, lahko tudi prvič.

Dodajajo pa, da je primeru, da imajo na krovu letala potnika z alergijo na arašide, je uživanje tovrstnih izdelkov na tem letu prepovedno oz. onemogočeno. "Ko imamo potnika z alergijo na arašide, stečejo vsi sprejeti in ustaljeni postopki obveščanja in odločanja za prevoz take osebe," razlagajo pri Adrii. "O potniku z alergijo obvestimo našega dobavitelja gostinskih storitev, ki arašide umakne iz prodajnih vozičkov. Hkrati so o takem potniku obveščeni tudi člani posadke. Kabinsko osebje potnike s posebno najavo obvesti in opozori na potnika z alergijo. Odgovornost za varno potovanje v primeru prisotnosti potnika z alergijo pa ni le na letalskem prevozniku, ampak tudi na osebi z alergijo, ki mora tudi sam izpolnjevati določene smernnice ob potovanju z letalom."

Lufthansa zamenjala prigrizke

Pri Lufthansi so se zaradi alergij odločili, da med leti njihove letalske družbe ne bodo več stregli arašidov ter tovrstne prigrizke nadomestili z drugimi oreščki. "Zavedamo se, da so arašidi močno alergeni in lahko povzročijo življenjsko ogrožujočo alergično reakcijo," pojasnuje Inga Stöver iz Lufthanse. "Zato na krovu ne stežemo arašidov, prigrizke pa smo nadomestili z alternativami, ki arašidov ne vključujejo, kot so mandlji ali indijski oreščki." Poudarjajo, da kljub temu sto odstotno ne morejo zagotoviti, da na krovu ne bo arašidov in izdelkov iz njih, ker jih lahko na letalo prinesejo potniki. Potnikom, ki imajo alergije, med letom zagotovijo dietne obroke.

Svetovna alergološka organizacija je leta 2017 opozorila, da nujna medicinska pomoč na letalih letno posreduje približno 44 tisočkrat, alergije pa so sedmi najpogostejši razlog zdravstvenih težav na krovu.

Težavo za alergike, med katerimi je veliko otrok, sicer ne predstavljajo le letala, ampak tudi drugi zaprti prostori, v katerih se otroci dnevno gibljejo, zato se pediatri alergologi zavzemajo za vzpostavljanje okolij brez arašidov in drevesnih oreščkov v šolah, vrtcih in drugih podobnih krajih.

Šole in vrtci, okolje brez arašidov in oreščkov

"Otroci v Sloveniji so zadnja leta anafilaksijo najpogosteje doživeli po stiku z arašidi ali jedmi, ki so arašide vsebovala, kot so smokiji in študentska prehrana, bodisi zaradi zaužitja bodisi zaradi stika s kožo ali sluznico," so zapisali v Strategiji za varnost otrok z alergijskimi boleznimi v organiziranem varstvu. "Pogosta je bila tudi anafilaksija po zaužitju drevesnih oreščkov."

Arašidi | Avtor:

Šolska prehrana Novost Zdravje Pri šolski prehrani se bodo zgodile te spremembe

Poudarjajo, da se je zato treba zavzemati za okolje brez prisotnosti arašidov in drevesnih oreščkov ter jedi, ki arašide in drevesne oreščke vsebujejo, pri čemer izpostavljajo šole in vrtce ter organizirane izlete in prireditve, kot so vlaki, letala, prihodi dedka Mraza, delavnice in predstave za otroke, avtomate po šolah in podobno. "Tu naj bodo na voljo drugi prigrizki in ne npr. smokiji ali arašidi," poudarjajo v Strategiji, ki jo je pripravila delovna skupina pediatrov alergologov v sodelovanju z dietetiki, medicinskimi sestrami, starši in učitelji. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Jorja_Preece 11:14 23.september 2018.

    Google plača 299 $ na uro, moja zadnja plača je bila 8859 $, ki delajo 30 ur na teden na spletu.... Moj prijatelj že več mesecev povprečno 36k in dela 28 ur na teden.... Ne morem verjeti, kako enostavno je ...prikaži več bilo, ko sem ga poskusil. To je tisto, kar počnem.... Kliknite na to, pojdite naa tehnični jeziček za več podrobnosti ...... ........ ➤➤➤ ➤➤➤➤ ➤➤➤ www.WebJob98.Com

  • miki1234 14:38 19.september 2018.

    Ta svet je postal resnično bolan. Kar naenkrat imajo vsi težave zaradi glutena, laktoze, oreščkov... pač novodobna muha bebotov, ki morajo nekako vzbujati pozornost.

  • blayo 12:26 19.september 2018.

    Pri meni pa recimo cigaretni dim sproži alergično reakcijo, da bi kadilcu tisti čik nekam zatlačil...