Zdravje
34458 ogledov

Nova dognanja glede dolgih težav po covidu

Nemčija, ljudje Profimedia
Pri številnih bolnikih se razvije dolgotrajna disfunkcija.

Približno pet odstotkov ljudi, ki so preboleli covid, razvije dolgotrajnejše težave z vohom ali okusom, je pokazala raziskava, objavljena v znanstveni reviji BMJ. Možnosti za okrevanje so glede na raziskavo pri ženskah manjše kot pri moških.

Izgubo čutov za voh in okus so opažali že na začetku pandemije, vendar ni bilo jasno, kako pogosto se takšni simptomi pojavljajo ali kako dolgo lahko trajajo. Da bi to ugotovili, so raziskovalci analizirali ugotovitve 18 prejšnjih študij, v katerih je sodelovalo skupno 3700 bolnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekateri ne morejo popolnoma povrniti okusa

Raziskovalci so ocenili, da lahko izguba voha še dlje časa vztraja pri 5,6 odstotka bolnikov, medtem ko si 4,4 odstotka bolnikov ne more popolnoma povrniti čuta za okus.

Glede na navedbe raziskovalcev bi se morala večini bolnikov voh in okus obnoviti v treh mesecih po okužbi, vendar da se lahko "pri večji skupini bolnikov razvije dolgotrajna disfunkcija, ki zahteva pravočasno prepoznavanje, prilagojeno zdravljenje in dolgotrajno spremljanje".

Bolj so prizadete ženske

Danny Altmann, imunolog na Imperial College London, ki sicer ni sodeloval v raziskavi, je dejal, da gre za pomembno študijo. "Študije, kot je ta, nas opozarjajo na skrito breme ljudi, ki trpijo zaradi dolgotrajnih simptomov, vendar se jim morda ni zdelo vredno obrniti na osebnega zdravnika, saj so domnevali, da ne bo mogoče storiti veliko," je dodal Altmann.

Raziskava je pokazala tudi, da je pri ženskah manjša verjetnost za povrnitev vonjanja ali okušanja kot pri moških. Vzrok za to ni jasen, vendar raziskovalci domnevajo, da imajo ženske običajno bolj izostren čut za voh in okus, kar pomeni, da lažje izgubijo možnost vonjanja in okušanja.

Podatki niso vključevali različice novega koronavirusa, s katero so se okužili bolniki. Prejšnje raziskave so sicer pokazale, da je pri različici omikron verjetnost izgube voha manjša, še navaja AFP.

UKC Ljubljana kot v avstriji? Zdravje Jereb: Te poteze strokovno ne moremo zagovarjati, osebno je ne podpiram avstrija koronavirus nov pristop Svet Tudi okuženi bodo lahko hodili naokrog, a obvezno z masko FFP2

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
  • bobubob 15:13 29.julij 2022.

    Po vsaki gripi so se našli bolniki z dolgotrajnejšimi posledicami, pa se ne bi našli tudi po tej faučijevi gripi - sploh, če so bili ljudje še 'cepljeni' povrh, kar je garancija za dolgo življenjsko dobo težav. Bo Golob izbrisal ...prikaži večal tudi tovrstne ukrepe prejšnje vlade?

  • tomaz696 08:20 29.julij 2022.

    Jaz sem vohal odlično,sploh neumito golazen na blagajni v trgovini še bolj pa požrešne kovid prevarantske inkasante in pokvarjene zdravnike...

  • leonardo 07:59 29.julij 2022.

    Ja, kar je res je pač res. Jaz sem vonjal in okušal že po par mesecih, moja mama pa je začela okušati in vonjati po 1 letu in 8 mesecih. Še sedaj ni vonj enak prejšnjemu, vendar se kar hitro ...prikaži več popravlja, Anica verjemi, da nisem noben pajac.