Zdravje
7812 ogledov

Nove ugotovitve glede posledic obolelosti s covidom-19

Covid-19 Epa
Novi koronavirus ne potrebuje prodreti v možgansko tkivo, da bi ga prizadelo, dokazuje nova študija, ki jo predstavlja tudi agencija Reuters.

Strokovnjaki so preučili možgansko tkivo 19 pacientov, ki so umrli zaradi bolezni covid-19, pri čemer so se osredotočili na področja, za katera se verjame, da so podvržena prodoru virusa. Gre za predel, ki upravlja z vonjem ter možganskem deblu, ki kontrolira dihanje in delovanje srca. 

Pri 14-tih pacientih sta eno ali dve področji vključevali poškodovane krvne žile, nekatere so bile zamašene. Ta možganska področja, je še pokazala študija, so bila obkrožena z vnetno spremenjenim tkivom, kar je rezultat imunskega odgovora organizma. 

V raziskavi niso našli dokazov o prisotnosti samega virusa, je napisano v članku, objavljenem v publikaciji New England Journal of Medicine. Soavtor raziskave dr. Avindra Nath iz nacionalnega inštituta za nevrološke bolezni je pri tem povedal, da so jih izsledki raziskave močno presenetili.

Dodal je, da rezultati nakazujejo, da poškodbe mogžanov morda niso izzvane z direktnim prodorom virusa SARS-CoV-2 v možgane. 

Dr. Nath je še napovedal, da načrtujejo preučiti, kako covid-19 poškoduje krvne žile v možganih in ali to vpliva na nekatere kratkoročne ali dolgoročne simptome, ki jih že opažajo pri ljudeh, ki so preboleli covid-19. 

Nosečnost Pri nas Zdravje Umrla s covidom okužena nosečnica

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • stromar 19:23 10.januar 2021.

    Dobra novica tele trajne posledice za vse ki se delate norca, čim prej okužiti, ne se cepiti

  • Avatar Pamela_Luke
    Pamela_Luke 10:36 09.januar 2021.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na uro od doma. zaslužim 25 tisoč d0larjev na mesec s spletnim del0m 3 ure dnevn0. prip0ročam, da p0skusite. Za več podrobnosti ..... ➤ ➤➤ ➤ LovesMeetx.Com