Zdravje
1616 ogledov

Novi koronavirus v Evropi? Štirje pacienti v karanteni!

Novi koronavirus Profimedia
Pri štirih pacientih sumijo na okužbo z novim kitajskim virusom.

Četudi do sedaj v Evropi niso potrdili nobenega primera okužbe z novim koronavirusom, ki povzroča pljučnico, so zaradi suma okužbe z njim po poročanju tujih medijev štirje bolniki na Škotskem v karanteni, trije v Edinburgu, eden v Glasgowu. 

Pekinške oblasti so odpovedale proslavo za Novo leto in druge množične prireditve, da bi preprečile širjenje nevarnega virusa.

Izolirale so mesto Wuhan, središče izbruha novega virusa - ustavljen je ves javni promet, prebivalcem pa so naročili naj ne odhajajo iz mesta.  

wuhan virus Smrtonosni virus Zdravje Ujeti v mestu, kjer razsaja virus

Vsi pacienti, za katere obstaja sum, da so okuženi s kitajskim virusom, so na Škotsko pripotovali iz Wuhana, kitajskega mesta, kjer je žarišče izbruha. Pacienti imajo vse simptome okužbe, vključno s težavami z dihanjem. 

Stopnja tveganja v Sloveniji majhna

Stopnja tveganja za pojav novega kitajskega virusa, ki povzroča pljučnico, je za Slovenijo sicer po po oceni Nacionalnega inštituta za zdravje relativno nizka. 

Inkubacijska doba virusa še ni znana, a glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, je verjetno od dva do 12 dni, najbrž ne več kot dva tedna. Prav tako še ni jasno, ali je oseba kužna pred pojavom simptomov. Cepiva za virus še ni.

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Dogajanje spremljajo in temu prilagajajo ukrepe. Vsem, ki načrtujejo obisk Kitajske, svetujejo povečano pozornost in pazljivost.

Preplah zaradi podobnosti s sarsom

kitajski virus - 2019-nCoV, Virus 2019-nCoV Zdravje Se lahko ta virus razširi v Slovenijo?

Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. Tako kot sars se tudi ta virus lahko širi s človeka na človeka preko dihalnih poti.

Prvi primer virusa, ki povzroča pljučnico, so v Wuhanu potrdili 31. decembra. Od takrat so primere zabeležili tudi na Japonskem, v Singapurju, Hongkongu, Macau, Južni Koreji, na Tajvanu, Tajskem in v ZDA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • stromar 23:42 23.januar 2020.

    Kako je majhna nevarnost za SLO če mrgoli kitajcev na bledu, ljubjani in drugje.Nas se tako nič ne prime, malo kontrole na letališčih, kje pa. Potem bo pa panika

  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 18:37 23.januar 2020.

    Kako lahko govorijo o cepivu, če je to čisto nov virus? Ajaaaaa. bemti... majo patent zanj že leta in leta :D https://patents.justia.com/patent/10130701?fbclid=IwAR2vblTZ5PU1DJJBikD6xRQLZnklao2DzXyMuvp5p7TMioM_DNFTBT7yecI