Zdravje
632 ogledov

Novo opozorilo Svetovne zdravstene organizacije

ljudje Profimedia
Prepovedi in kaznovanja niso prava pot, menijo strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije.

Samo prepovedi v boju proti pandemiji covida-19 niso učinkovite, je sinoči opozoril generalni direktor evropskega dela Svetovne zdravstvene organizacije Hans Kluge. "Utrujenost od pandemije" bi bilo treba resneje jemati in razumeti, zakaj ljudje v pandemiji delujejo, kot delujejo, je opozoril na videokonferenci združenja avstrijskih psihologov (BÖP).

Številne države že od začetka prvega vala stavijo predvsem na prepovedi in kaznovanja za upoštevanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so samo v Avstriji od septembra lani izrekli več kot 40.000 glob zaradi neupoštevanja odlokov.

Po drugi strani je malo razumevanja za nenehen stres, ki ga doživljajo ljudje, poleg tega še družbena izoliranost in številne druge nevšečnosti povzročajo pri vse več ljudeh neke vrste izgorelost zaradi covida-19 in s tem povezane posledice. Na to je opozorila tudi predsednica BÖP Beate Wimmer-Puchinger. Kot je dejala, je tretjina ljudi depresivnih, 28 odstotkov pa anksioznih. "Poraslo je nasilje. To pa zadeva predvsem nas ženske," je opozorila.

"Moramo razumeti, zakaj se ljudje obnašajo, kot se, tudi iracionalno. Ne rabijo iskanja krivde in se tudi ne bi smeli počutiti krive. Z njihovim sodelovanjem jih moramo pritegniti v skupni boj proti pandemiji, da bodo sami videli možnosti za uspeh. Če ne moremo biti 100-odstotni pri izpolnjevanju ciljev, smo lahko 90-odstotni, pa še vedno varni z zmanjšanim tveganjem," je še predlagal Kluge.

Pozval je tudi k večji solidarnosti in medsebojnemu sočutju, predvsem pa podpori ljudi, ki so se znašli v hudem psihičnem položaju.

Reševalno vozilo Covid-19 Zdravje Vsak mesec obravnavajo po dva huda zapleta pri otrocih covid cepljenje testiranje Covid-19 Slovenija Cepljenje s 3. odmerkom. To je znano do sedaj!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.