Zdravje
3715 ogledov

Vsak mesec obravnavajo po dva huda zapleta pri otrocih

Reševalno vozilo Profimedia
V večini primerov je prizadeto srce, prebavila, koža in sluznice.

Večkrat smo že pisali o zapletih po prebolelem covidu pri otrocih, nazadnje konec februarja, ko so v Pediatrični kliniki poročali o 26 primerih t. i. večorganskega protivnetnega simptoma (angl. multisystem inflammatory syndrome in children, MIS-C). Do danes je to število še naraslo, skupaj so od začetka epidemije zdravili 32 bolnikov. 

"Največ otrok je zbolelo v drugem valu epidemije, medtem ko tretjega vala nismo zaznali," pojasnjujeta dr. Mojca Zajc Avramovič in dr. Tadej Avčin s Službe za alergologijo in revmatologijo pri Pediatrični kliniki v Ljubljani. "Od konca drugega vala zbolevajo posamezni otroci, to je približno dva otroka mesečno, podobno pojavnost pričakujemo tudi v bodoče."

Visoka vročina pri otroku Covid-19 Zdravje Zapleti po covidu: Na te simptome morate biti pozorni!

Dodajata, da gre pri MIS-C za izrazito sistemsko reakcijo, ki se pojavi kot odziv na okužbo s SARS-CoV-2 virusom. "Predhodno okužbo smo potrdili pri vseh bolnikih," poudarjata. "Klinična slika in izvidi laboratorijskih preiskav so pri bolnikih skladni z intenzivnim sistemskim vnetjem  - visoka vročina, izpuščaj, visoki vnetni kazalci. Nadaljnji simptomi in izvidi pa so odvisni od prizadetosti drugih organov."

"Izhodi zdravljenja pri vseh ugodni"

Večina otrok ima po pojasnilih Zajc Avramovičeve in Avčina prizadeto srce, prebavila, kožo in sluznice, nekoliko manjši delež pa pljuča, ledvice in osrednje živčevje. 

"Izhodi zdravljenja so pri vseh naših bolnikih ugodni, noben bolnik ni umrl, pri vseh bolnikih smo z zdravljenjem uspeli zavreti vnetje," še pojasnjujejo pri Pediatrični kliniki. "Bolniki so redno spremljani s strani imunologa/revmatologa, kardiologa, spremljamo tudi kognitivne funkcije."

Otrok in covid-19 Covid-19 Zdravje V Sloveniji kar dva krat več otrok z zapleti po covidu

Pri otrocih, ki jih sedaj spremljajo že šest mesecev ali več, težjih dolgoročnih okvar notranjih organov zaenkrat niso ugotovili. Noben otrok ni zbolel dvakrat. 

Odobritev cepljenje v naslednjih mesecih

Pričakujejo, da bodo z učinkovitim cepljenjem zmanjšali število okužb tudi med otroci, kar bo zmanjšalo tudi pojavnost MIS-C. "Cepljenje adolescentov nad 16 let poteka po nacionalni strategiji cepljenja, medtem ko so klinične raziskave cepljenja mlajših otrok še v teku," še razložita Zajc Avramovičeva in Avčin. "Prvi rezultati so zelo spodbudni, tako glede učinkovitosti kot varnosti cepljenja. Odobritve nadzornih organov in začetek cepljenja otrok pod 16 let pričakujemo v naslednjih mesecih."

Pediatrična klinika Covid-19 Zdravje Na Pediatrični kliniki zdravili 24 otrok z večorganskim vnetnim sindromom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.