Zdravje
8308 ogledov

Zapleti po covidu: Na te simptome morate biti pozorni!

otrok v bolnišnici
Zelo pomembno je, da se bolezen čim prej odkrije in začne zdraviti s protivnetnimi zdravili.

"Na Pediatrični kliniki obravnavamo neinfektivne imunsko posredovane zaplete po preboleli okužbi z novim koronavirusom," je na današnji tiskovni konferenci o zapletih pri otrocih po prebolelem covid-19 povedal pediater prof. dr. Tadej Avčin iz Pediatrične klinike UKC Ljubljana. "Vedno več spoznanj je, da virus sars-cov-2 povzroča različne avtoimunske zaplete, ki se sicer lahko pojavijo po okužbah z različnimi virusi. Prav novi koronavirus je poznan po tem, da povzroča, preko različnih mehanizmov, cel spekter avtoimunskih stanj, ki lahko prizadenejo različne organe." 

Otrok in covid-19 Covid-19 Zdravje V Sloveniji kar dva krat več otrok z zapleti po covidu Covid-19 Zdravje Lejko Zupanc: "Hodimo po tankem ledu"

Tovrstni zapleti se pogosteje pojavljajo pri otrocih. "Imunski sistem pri otrocih lažje obvlada akutno okužbo, ima pa več zapletov s poznimi avtoimunskimi odzivi na virus," je razložil Avčin. Najpogostejša zapleta sta večorganski vnetni sindrom in vnetje drobnih žil po prebolelem covidu. 

Sars-cov-2 lahko aktivira imunski sistem na več načinov. "Prva možnost je izjemno huda aktivacija velikega deleža imunskih celic, več kot 10 odstotkov, izjemno hitro," razlaga Avčin. "Drugo je, da okvari določene dele celic oz. tkiv in pride do odmrtja tega dela. Tretji možni mehanizem je, da se pri prepisovanju genetskega materiala virusa tvorijo proteini, ki so navzkrižni z našimi lastnimi proteini in sprožijo nastanek avtoprotiteles." 

Večorganski vnetni sindrom

Prvega otroka z večorganskim vnetnim sindromom so na Peidatrični kliniki diagnosticirali sredi septembra, v prvem valu pa niso imeli nobenega bolnika. "Primeri so se začeli številčneje pojavljati po 31. oktobru, do konca decembra smo skupno diagnosticirali 20 otrok, od novega leta do sedaj pa še šest," je razložil Avčin. "Od teh bolnikov so štirje imeli prej diagnosticirano okužbo s sars-cov-2, ostali so prebolevali okužbo asimptomatsko, vsi pa so imeli veliko število protiteles."

COVID-19 V SLO Zdravje Covid-19: V UKC v zadnjem tednu sprejeli šest hudo bolnih otrok

Delež otrok, ki bo dobil sars-cov-2 in bo razvil večorganski vnetni sindrom, je po besedah Avčina manj kot 0,1 odstoten. "To pomeni, da bo manj kot eden od tisoč okuženih otrok dobil ta težji imunsko posreodvani zaplet," je razložil Avčin. 

"Prvi simptom je visoka vročina, ki je je takšna, da jo je težko zbiti. Če po zdravilih pade, se hitro dvigne. Poleg vročine so prisotni še slabost, utrujenost, glavobol, pogoste so bolečine v trebuhu, tudi driska, ki pa ni vodilni simptom. Če je driska vodilni simptom, gre verjetno za kaj drugega. Včasih otroci tudi bruhajo, pogosto in zgodaj v poteku bolezni se kaže tudi prizadetost kože in sluznic -  predvsem sta pordeli očesni veznici, na koži pa se pojavijo različne vrste izpuščajev, rdečina na dlaneh ali podplatih."

Tadej Avčin, Pediatrična klinika

Po zgodnjih simptomih, ki pripeljejo otroka k zdravniku, na Pediatrični kliniki razširijo laboratorijsko diagnostiko in opravijo slikovne preiskave. "Tretji do peti dan pride do najtežjega zapleta - prizadetost s strani srca. Približno 90 odstotkov otrok ima ta zaplet," razlaga Avčin. "Gre za zmanjšanje krčljivosti srčne mišice, nekateri otroci imajo prizadete tudi žile, ki so pomembne za prehranjevanje srca. Ko pride do tega, otroci postanejo izrazito utrujeni. Ta prizadetost lahko naglo napreduje, lahko pride do življenje ogrožujočih motenj srčnega ritma ali popuščanja srca. Redkeje so prizadeti tudi drugi organi, v tretjini do četrtini primerov jetra, trebušna slinavka, ledvice, žolčnik, v manj kot četrtini primerov pa tudi pljuča. V laboratorijskih izvidih pogosto vidimo motnje strjevanja krvi in motnje elektrolitov."

Visoka vročina pri otroku | Avtor: Profimedia Profimedia

Od vseh pacientov, ki so se zdravili na Pediatrični kliniki so imeli tri paciente na oddelku za intenzivno nego. "V nekaterih drugih državah, kjer prepoznava ni tako nagla, je delež otrok bistveno večji," je razložil Avčin. "Če otroci niso prepoznani, lahko pride do težje prizadetosti."

Pri zdravljenju uporabijo močna protivnetna zdravila, s čimer želijo čim prej zaustaviti vnetje. "Dlje kot vnetje traja, dolgoročnejše so posledice," je razložil Avčin. "Pri treh otrocih smo morali uporabiti tudi biološka zdravila, ki še hitreje zavrejo bolezen. Poznamo mehanizem, znamo zdraviti, ne vemo pa točno, kaj vnetje sproži."

Hude posledice Zdravje Covid-19: Nihče ni sumil, da so bolni, potem pa to...

Glede dolgoročnih posledic natančnih analiz še ni. "Otrokom sledimo, predvsem z vidika spremljanja srca, saj lahko sindrom povzroči brazgotinjenje," je razložil Avčin. "Šest mesecev spremljamo srce, sledimo tudi stanju centralnega živčnega sistema, saj lahko pride do kognitivnih motenj."

Vnetje drobnih žil po prebolelem covidu

Pri vnetju drobnih žil pride do okvare prekrvavitve na terminalnih delih telesa, pogosto na prstih ali petah na nogah. "Imeli smo tudi bolnika, pri katerem je prišlo do prizadetosti z odmrtjem dela kosti na obrazu," je razložil Avčin. "Klinično se kaže z rdečino, lahko pride do manjših strdkov. Po terapiji z nesteroidnim protivnetnim zdravilom težave ponavadi hitro izzvenijo."

V bolnišnici ostanejo 14 dni

Povprečna ležalna doba bolnikov z večorganskim vnetnim sindromom je 14 dni. "Po uvedbi terapije pride v sedmih do desetih dneh do umiritve kazalcev vnetja, tudi kazalcev, ki kažejo na pospešeno strjevanje  krvi," je razložil Avčin. "Bolniki gredo običajno po 14 dneh domov, poleg umiritve vnetja je pomembna tudi srčna funkcija. Pri vseh otrocih smo uspeli umiriti vnetje, glede srčne funkcije zaenkrat izgleda dobro, končno oceno bomo lahko podali po šestih mesecih. Takrat bomo naredili tudi natančnejšo oceno kognitivnih funkcij, morebitnih motenj spomina in koncentracije."

Milan Krek, direktor NIJU Slovenija Krek: Tako resna je nevarnost tretjega vala že ta mesec

Oba zapleta se pojavljata pri zdravih otrocih. "Ni nobene skupine otrok, ki bi bila bolj nagnjena k prekomernemu odzivu imunskega sistema," je še razložil Avčin. 

dezurni@zurnal24.si

 


 

Komentarjev 7
  • TistoPravo 04:51 10.februar 2021.

    Bodite pozorni na zrak, ki ga dihate...vodo ki jo pijete...ter zemlje kjer ste in iz katere jeste pridelke.,,brez pravočasnega umika na varno lahko samo stojite in gledate kaj se bo zgodilo...ker tole niso in ne bodo heci več...

  • suineg7878 21:04 09.februar 2021.

    Ne poznajo kaj vnetje sproži, a vedo, da je za to kriv covid.... pravijo "strokovnjaki". Naredite otrokom kompletno krvno sliko, opazujte težke kovine in strupe. Katere? Pojdite na stran ARSO poglejte kemijske elemente, ki jih zaznavajo v zraku. 1+1=2

  • si_rob 16:58 09.februar 2021.

    Pa ja vse je kriv Covid. Dajte tudi razmišljat , če je še kaj drugega razen covida na Zemlji. A so spustili še kako drugo sranje iz laboratorijev.