Zdravje
4352 ogledov

V Sloveniji kar dva krat več otrok z zapleti po covidu

Otrok in covid-19 Profimedia
Novembra in decembra smo imeli dva krat več primerov večorganskega vnetnega sindroma kot v primerljivih državah.

"Pri otrocih, ki so preboleli covid-19 opažamo pojav imunsko posredovanih zapletov, najpogosteje gre za večorganski vnetni sindrom, ki se pojavi dva do šest tednov po preboleli okužbi," je za oddajo Premagajmo covid-19 na RTV SLO povedal dr. Tadej Avčin s Pediatrične klinike v Ljubljani. "Opažamo tudi druge simptome in bolezni, predvsem izpuščaje, povezani s covid-19, ki se pojavijo do dva meseca po preboleli okužbi."

Prizadeti so lahko različni organi

Večorganski vnetni sindrom po besedah Avčina lahko prizadene različne organe. "Značilno je izrazito hudo vnetje, ki se začne nenadoma, kaže pa se z visoko temperaturo, kožnimi izpuščaji, otekanjem udov, oteklimi in pordelimi očesnimi veznicami, nekateri otroci pa imajo tudi bolečine v trebuhu, bruhajo ali imajo drisko," je razložil Avčin. "Z ultrazvokom srca pri 80 odstotkih opazimo vnetje srčne mišice, redkeje so prizadeti tudi drugi notranji organi, kot so ledvice, pljuča ali trebušna slinavka, kar opažamo pri četrtini do tretjini otrok."

Covid-19: UKC Maribor Slovenija "V naslednjih tednih bistvenega izboljšanja stanja ni pričakovati"

Trenutno na Pediatrični kliniki v Ljubljani zdravijo enega bolnika z večorganskim vnetnim sindromom in približno do dva otroka dnevno z izpuščaji, povezanimi s covid-19. "Večina otrok je bila predhodno zdravih in niso imeli nobene kronične bolezni oz. niso prejemali nobene imunosupresivne terapije," je dejal Avčin. "Večina otrok, ki je zbolela za večorganskim vnetnim sindromom, pred tem ni imela simptomatske okužbe. 20 do 25 odstotkov jih je prebolelo covid-19 v blažji obliki, dva do šest tednov po preboleli okužbi pa se je pojavil večorganski vnetni sindrom. Pri preostalih 75 odstotkih ni bilo prej nobenih simptomov, okužba je bila ugotovljena šele serološko - pokazalo se je, da so imeli protitelesa."

V Sloveniji zdravili dvakrat več otrok

V novembru in decembru so v Sloveniji vsak mesec zdravili približno 10 novih otrok z večorganskim vnetnim sindromom, kar je dva krat višja številka kot v državah, ki so bile izrazito prizadete s covid-19. V januarju so po besedah Avčina zdravili pet novih otrok, kar je primerljivo z državami v tujini. 

Pediatrična klinika Covid-19 Zdravje Na Pediatrični kliniki zdravili 24 otrok z večorganskim vnetnim sindromom

Značilnost bolezni je prekomerni imunski odziv. "Sam virus lahko okvari celice, ki obdajajo naše drobne žile," je razložil Avčin. "Okvara teh drobnih celic lahko sproži vnetne procese v drobnih žilicah. Ko se začne vnetje se samo vzdržuje, pride do motnje koagulacije, motenj strjevanja krvi v drobnih žilicah in posledično do motnje prekrvavitve, ki se kaže v odmrtju dela tkiva. Večina bolnikov je imela kožne izpuščaje, redkeje pride tudi do odmrtja dela tkiva, predvsem kosti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Janez 08:09 30.januar 2021.

    Če smo slabši pri zdravljenju od drugih je treba naše zdravnike poslat na usposabljanje v tujino. Saj tam očitno nekaj drugače in boljše delajo, da nimajo teh primerov. Na to mora odgovoriti sama zdravstvena stroka. Verjetno bodo rekli: Nimamo pojma!

  • krucefiks 23:19 29.januar 2021.

    testi ki pokažejo na coca colo,marmelado ,mleko jabolčni sok,bo epidemija številk za nedoločen čas,še z otrokov se norčujete,ne zbirate sredstev za strašenje,na nek način je že ratalo zabavno,vsak dan čakam kaj se boste še zmislili iz jeze sem prešel na ...prikaži več smeh ,ker ni več zanimivo

  • Avatar Marjan Ješovnik
    Marjan Ješovnik 21:11 29.januar 2021.

    Povsod najslabši ,samo glede korupcije med boljšimi.

Sorodne novice