Zdravje
72008 ogledov

Novo presenetljivo odkritje glede omikrona

OMIKRON Epa
Odkritje so potrdili pristojni zdravstveni delavci. Skrbi naraščajo.

Različica omikron je bila na Nizozemskem prisotna še pred pristankom letal iz Južne Afrike prejšnji teden, so potrdili pristojni zdravstveni delavci na Nizozemskem. Kot je znano, najmanj 14 oseb, okuženih z novo različico virusa omikron, je na nizozemsko letališče Schiphol prispelo iz Johannesburga in Cape Towna 26. novembra. 

A kot je objavil tamkajšnji Inštitut za javno zdravje, so omikron našli še v dveh testnih vzorcih od 19. do 23. novembra. Ali sta ti dve okuženi osebi pred tem obiskali Južno Afriko, ni znano. Nizozemski zdravstveni delavci sicer še naprej kontaktirajo in testirajo okrog pet tisoč potnikov, ki so v prejšnjih dneh pripotovali iz Južne Afrike, Botsvane, Lesota, Mozambika, Namibije in Zimbabveja. 

Poleg tega so v nedeljo v državi vzpostavili strožje ukrepe zoper širjenje novega koronavirusa. Na Nizozemskem so sicer doslej potrdili 16 primerov omikrona, kar je največ v Evropski uniji.

Tudi Anglija v strožje ukrepe

Tudi v Angliji so od danes naprej zaradi pojava nove različice znova obvezne maske v trgovinah in javnem prevozu. Do sedaj so v Veliki Britaniji potrdili 14 primerov te različice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Najmanj šest primerov na Škotskem sicer niso povezali s potovanji v tujino, bi pa lahko bili povezani z nedavnim podnebnim vrhom v Glasgowu, poroča nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Dvom v učinkovitost cepiv

Obstoječa cepiva proti covidu-19 bodo imela najverjetneje težave z novo koronavirusno različico omikron in trajalo bo nekaj mesecev, da se bo razvilo učinkovito cepivo, je medtem danes v intervjuju za časnik Financial Times dejal izvršni direktor farmacevtskega velikana Moderna Stephane Bancel.

Bancel je za časnik ocenil, da bodo o učinkovitosti trenutnih cepiv dobili več informacij v roku dveh tednov, vendar znanstveniki niso optimistični. "Vsi znanstveniki, s katerimi sem govoril (...), so mnenja, da to ne bo nič dobrega," je povedal v pogovoru.

Izvršni direktor je pojasnil, da so znanstveniki zaskrbljeni, saj je 32 od 50 mutacij, ki so prisotne na omikronu, na beljakovini bodice S, ki je del virusa, ki ga uporabljajo cepiva za okrepitev imunskega sistema proti covidu-19. To bi lahko pomenilo občuten upad učinkovitosti trenutnih cepiv, je dodal.

Pri Moderni tako že delajo na različici cepiva, ki bo učinkovito proti omikronu. Podobno so se prilagajanja lotili tudi pri Pfizerju in BioNTechu.

omikron covid-19 različica Covid-19 Zdravje Nova opozorila WHO glede omikrona Bojana Beović Omikron Slovenija Pogovarjajo se o obveznem cepljenju. To pravi Beovićeva!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • bobubob 17:59 01.december 2021.

    Stroka je že davno napovedala, da se bo to zgodilo. Ne zato, ker bi bili vsevedi temveč zato, ker je tako dogajanje izkustveno dejstvo - seveda le za strokovnjake, ne pa za ono RTV EPP medicino. Logika pove, da bodo ...prikaži večo pripravek, ki ga lažnivo označujejo za cepivo, morali spremeniti še velikokrat. Pa ima telo zmogljivost stalne produkcije toliko različnih ozkospecializiranih protiteles , ali pa bo telesu za n-ti odmerek preprosto - zmanjkalo moči?

  • uros78 10:09 01.december 2021.

    Z novo lažjo krpajo staro laž ... Pregloboko so zagreznili da bi se lahko umaknili... A jim ne pomaga, tako lažejo, da jim sploh ni več treba priznavati laži (oni jo bodo poimenovali napaka), ker je ta laž že skoraj ...prikaži več leto in pol očitna.. Gre se le za cepilno agendo zaradi posledic, katere ta cepiva povzročajo (trajno odvisnost od novih in novih cepiv) ...

  • rd2dmk2 09:37 01.december 2021.

    glede omikrona ni nič novega..treba je po domače povedat.. show must go on.. tud brez fredija. se vprašate, kaj so tiste naprave na intenzivni na posnetkih ? kaj sploh delajo merijo? ste se vprašali so delali kaj raziskave zakaj nekdo ...prikaži večo umre, drugi pa samo kihne ? so ali niso ? in zakaj WHO in UN pa celo EU ne zahteva, da je patent cepiv v javni lasti, nekako tako kot je pravica do vode. da lahko vsak dela cepivo.menda je sedaj patent in nihče več ne more razvit cepiva. no prodajat.