Zdravje
465 ogledov

O omejitvi dela zdravnikov bodo odločali ustavni sodniki

klinika bolnišnica zdravniki sestre Nik Rovan
Potem ko niso bili uspešni z referendumom, se obračajo na sodišče.

Predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik je za STA potrdil, da bodo združenje in posamezni zasebni zdravniki danes na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti določb novele zakona o zdravstveni dejavnosti.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti na nov način določa podeljevanje koncesij. Te bi po novem podeljevali le na podlagi javnega razpisa za obdobje 15 let z možnostjo podaljšanja še za 15 let. 

klinika bolnišnica zdravniki sestre Referenduma ne bo Slovenija Za neuspešno zbiranje podpisov krivijo ministrico zdravniki Obtoževanja Zdravje Ministrica in zdravniki en drugega obtožujejo zavajanja

Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže, ne bo pa predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa. 

Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki | Avtor: Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki

Novela zakona omejuje tudi delo zdravnikov pri zasebnikih. Tako določa, da lahko zdravstveni delavci, ki so zaposleni v javnem sektorju, delajo do osem ur tedensko pri zasebniku. Po treh letih bi ta omejitev veljala tudi za delo pri drugih javnih zavodih.

Društvo za zdravje naroda je septembra v državni zbor vložilo pobudo za začetek postopkov za referendum o noveli, a do predpisanega roka ni zbralo dovolj podpisov. 

Zdravstvo Zdravje Zdravniška zbornica: Zdravniki se že dogovarjajo za odhod v tujino

Da novela ni dobra, menijo tudi v zdravniški zbornici, kjer so prepričani, da lahko resno ogrozi stabilnost zdravstvenega sistema tako s konkurenčno prepovedjo kot tudi omejitvami pri podeljevanju koncesij.

dezurn@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • borut54 11:45 20.december 2017.

    Naj gredo v tujino vendar naj prej plačajo šolanje in vse stroške v zvezi s pridobitvijo licence. Ne vem zakaj so nekateri tako vzvišeni.

  • miki1234 13:33 19.december 2017.

    Koncesije so lari fari. Ko greš z napotnico do specialista je čakalna doba leto ali več, samoplačniško pa si na vrsti v parih dnevih. Tudi to popoldansko delo javnih uslužbencev je treba ukinit. Če delaš efektivno 8 ur v javnem ...prikaži več sektorju "zdravstvu" nisi sposoben za dodatno delo.... razen, če tam blefiraš polovico delovnega časa.

Sorodne novice